YILMAZKAYA: ÇİFTÇİ MALİYETLER YÜZÜNDEN ÜRETEMEZ HALE GELDİ

.

Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep Milletvekili hemşerimiz Bayram Yılmazkaya, çiftçilerin sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili TBMM Genel Kurulunda konuşan Milletvekili Yılmazkaya; “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de köylü, çiftçi, üretici tohumda, gübrede, ilaçta, mazotta artan girdi maliyetleri yüzünden üretemez hale geldi” dedi.

ÇİFTÇİ, KÖYLÜ BATMIŞ! 
CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya çiftçilerin artan maliyet sorununu gündeme getirdi. Konuyla ilgili TBMM’de konuşan Yılmazkaya şunları kaydetti; “2021 yılı nisan ayı üre gübre fiyatı 2,3 TL iken şimdi yüzde 465 oranında zamlanarak 13 TL’ye yükselmesi, mazot fiyatının 6 TL ilken, yüzde 116 zamlanarak 23 TL’ye, elektriğin yüzde 300 artış göstermesi üretim adına büyük bir sorun. Bu yüksek artışlar nedeniyle buğday alım fiyatının bu artışlar yüzünden nasıl fiyatlanacağı merak konusu. Önemli olan bu artışlar ve yüksek maliyetlerinden çiftçinin ve köylünün etkilenmemesi adına gerekli desteklemelerin biran önce hayata geçirilmesi. 
Bu fahiş fiyat artışı ve yüksek maliyetler altında üretim yapmaya çalışan çiftimiz maalesef üretemez hale gelmiştir. Birinci önceliğimiz ülke tarımının kalkınması adına çiftçimizin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Çiftçisine destek vermeyen, tarımsal kalkınmayı önemsemeyen Türkiye Modelinde, ekonominin ne yazık ki düzelmeyeceğini Meclis Kürsüsünden defalarca söyledik. Çiftçilerimize, üreticimize ne kadar destek verirsek Ülkeye ve millete o kadar geri dönüşü olur. Bu zor koşullar nedeniyle çiftçiler buğday ekimini bırakmış durumda ve çiftçi sayısı her gecen gün azalmaktadır. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de köylü, çiftçi, üretici; tohumda, gübrede, ilaçta, mazotta artan girdi maliyetleri yüzünden üretemez hale geldi. Tarım sektörünün tamamı büyük bir buhran içindedir, çiftçi sayısı her geçen gün azalmaktadır” diye konuştu.

ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKEN SADECE GÜBRE VE MAZOT DEĞİL!
Yılmazkaya şöyle devam etti; “Artan maliyetlerin düşürülmesi, mazot ve gübre desteğinin biran önce artırılması gerek. Tarım Destekleri ne yazık ki üreticilerimizin yüksek girdi masraflarına yetmiyor. Çiftçinin belini büken sadece gübre ve mazot değildir. 
Şu an elektrik maliyeti gübre ve mazotu da geçti, sulu tarım yapılan arazilerde elektrik dağıtım şirketleri adeta çiftçinin gelirine ortak olmuş durumda. Çiftçiler kamu bankalarından gerekli desteği göremedikleri gibi, ödeyemediği borçları yüzünden tarlalarına, traktörlerine ve hayvanlarına kadar haciz işlemi uygulanmaktadır. 
Acilen çiftçi kredilerine ve borçlarına yapılandırma getirilmesi, faizlerin silinmesi, borçların anapara üzerinden taksitlendirilmesi gerekmektedir. Çiftçilerin bu sesini duymak gerekir” dedi.

Exit mobile version