Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin ‘kadın dostu Adıyaman’ vizyonu kapsamında Ekim ayında hayata geçirdiği 04.17 Belgesel Film Atölyesi çalışmalarına devam ediyor. Belgesel yapım aşamalarıyla ilgili eğitimler alarak, 6 Şubat depremlerinin kadınların yaşamındaki etkilerine dair bir belgesel çalışması hazırlayan, kendileri de depremzede 19 kadın, 5 Şubat’ta gerçekleştirilecek gala öncesinde yönetmen ve senarist Sevinç Baloğlu’nu ağırladı.
Atölye kapsamında, dünyadaki çok sayıda sinema festivalinde gösterimi yapılan ‘Oya’ filmine dair sohbet eden kadınlar, Baloğlu’ndan belgesel sinema üzerine bilgiler aldı.
“GÖNLÜMÜ FETHETTİLER”
Baloğlu, atölye ilgili yaptığı değerlendirmede, “Adıyaman’da bir grup genç kadın atölye çalışması kapsamında çok yakın dönemde yaşanan depremi konu alan bir film yaptı. Onların belgeselleri üzerine konuşarak belgesel sinema üzerine söyleştik. Daha sonra son yaptığım belgeseli izlettim ve onların sorularını yanıtladım. Bu alanı sevdiklerini, sinema aracılığıyla hikâye anlatmanın tadına vardıklarını görmek beni çok heyecanlandırdı. Araştırmadan kamera kullanımına, kurgudan mekân düzenlemesine kadar her alanda çalışmışlar ve iyi bir ekip olmuşlar. 04.17 Belgesel Atölyesindeki Adıyamanlı kadınlar gerçekten gönlümü fethetti.” dedi.
“VEFA BORCUMUZU ÖDEMEK İSTİYORUZ”
Atölyenin katılımcılarından Tülay Açık, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı:
“Atölye hayatımızı tamamen değiştirdi. Yönetmen Sevinç Baloğlu’nun belgeselini izleme şansımız oldu. Bizim belgeselimize de güzel bir ışık tutacağını düşünüyoruz. Ayrıca bize kameralarını hediye ettiler, bunun için sonsuz teşekkür ediyoruz. 6 Şubat bizim için hem buruk hem de anlamlı bir gün olacak. Depremde kaybettiklerimizi anarken, ortaya koyduğumuz çalışmayı da insanlara göstermek için mücadele ediyoruz. Kefensiz olarak toprağa verilen yakınlarımızın bizlere bıraktığı emaneti bu belgeselle yansıtmayı ve vefa borcumuzu ödemeyi düşünüyoruz.”
“BU ATÖLYE HAYATIMIZI DEĞİŞTİRDİ”
Atölyeye katılan bir diğer isim Feride Cömert, çalışmanın kendileri için önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Asrın felaketi olarak nitelendirilen bu depremde çok acı yaşadık, birçok yakınımızı kaybettik. O süreçte elimiz kolumuz bağlıydı, bir şey yapamamanın çaresizliğini hissettik. Ancak bu atölye sayesinde sesimizi duyurma fırsatı bulduk. Şimdi en azından bir iz bırakmak, bizden sonrakilerin bu belgeselden öğrenerek daha iyi hazırlanmalarını sağlamak istiyoruz.”