tarafından kendisine verilen brifingi dinleyerek, ildeki mevcut durum ve gelecek projeksiyonuna ilişkin bilgi alışverişinde bulundu.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü YÜCEKAYA, Adıyaman’ın istihdamdaki fotoğrafına ilişkin olarak detaylı bir analiz yaparak, çeşitli sosyal gruplara ilişkin proje önerilerini ve kurumsal politikalar hakkında AYDIN ve heyetine bilgi verdi. YÜCEKAYA konuşmasında şunlara değindi;
“Kalkınma potansiyeli yüksek ancak; kalkınmışlık göstergeleri açısından beklenen düzeyde olmayan Adıyaman’da, en can alıcı problemlerden biri olan işsizliğin azaltılması temel hedefimizdir.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü; fiziki altyapı, finansal araçlar, teknik kapasite ve insan kaynakları açısından yeterli imkânlara sahip olmakla birlikte operasyonel kapasitesi yeni yeni artan bir kurumdur.
İş piyasasının yetersiz kapasitesi ve yeni girişimler konusundaki eksikliğin önemli bir dezavantaj olarak varlığını hissettirmesi bir tarafa, yeni iktisadi modellerin hayata geçirilmesi, yatırımcıların istenen düzeyde destek alamaması bu güne kadar önemli bir dezavantaj olarak varlığını sürdürmüştür. Ancak yaşadığımız dönem itibariyle işsizlik problemini hızlıca minimize edebilecek hatırı sayılır dinamiklere sahibiz.
Siyaseten son derece güçlü olan Adıyaman’ın, yerel kamu otoritesi açısından da tarihinin en parlak dönemini yaşadığı genel kamuoyunun kabul ettiği bir gerçekliktir.
Bu iki güçlü dayanakla birlikte, kurumumuz yeni vizyonuyla yoğun bir döneme girmiş ve 2013 yılı hedeflerini gerçekleştirmede ilk 6 ayda %70’ler düzeyine ulaşmıştır.
Bu gün itibariyle; genel müdürlüğümüzün destek programlarını etkin bir biçimde uygulamaktayız.
İşbaşı Eğitim programından bugün itibariyle 199 işletmemiz, 446 kişi ile yararlanmaktadır.
İşbirliği eğitimleri kapsamında 29 adet sözleşme ile 584 Kişi program kapsamında mesleki almaktadır.
Girişimcilik eğitimi kapsamında 125 kişilik program sözleşmeye bağlanmış ve eğitimler devam etmektedir.
Kamuoyunun merakla beklediği Toplum yararına program Eylül ayında başlayacak olup, hedeflediğimiz istihdam rakamı 10 bin kişidir.
Mevcut programların etkin uygulamasının yanısıra, yerelde politika oluşturmak ve özgün projeler yoluyla sürece destek sağlamak misyonumuzun bir parçasıdır.
Bu çerçevede İl Müdürlüğü olarak projelendirdiğimiz fikirler için zaman, kaynak, lobi faaliyeti ve işbirliği arayışımızı sürdürüyoruz.
Özgün projeler başlığı altında;
1.Yeni bir iktisadi model olarak İŞGEM’in kurulması için çaba harcıyoruz
Adıyaman Üniversitesi yer tahsis etmiş, KOSGEB’in %70’lik desteği için görüşmeler olumlu sonuçlandırılmış, ilave finansman ihtiyacı olan 400 bin TL tedarik edildiğinde İŞGEM kurdurulacaktır.
2. MERİNOS’a el halısı üretimi ile ilgili olarak proje önerisi sunulmuş ve cevap beklenmektedir. Projenin hayata geçirilmesi durumunda 3 yıllık dönemde 10 bin kadının istihdamı mümkün olabilecektir.
3. Suça bulaşmış/bulaşma eğilimi olan gençlerin istihdamı için sektör arayışımızı sürdürmekteyiz. Üretim alanının belirlenmesinin ardından, istihdam modeli ve Pazar konusunda çalışma yapılacak ve “Huzur” sloganıyla markalaştırılmaya çalışılan ile bu anlamıyla katkı sunulmuş olacaktır.
4. Özürlülerin istihdamı konusunda Kamu Hastaneleri Birliği ile mutabakata varılmış ve tek kullanımlık ürünlerin üretimi için proje çalışması tamamlanarak Genel Müdürlüğümüze teklif edilmiştir.
5. Yerli Üretimin ve İstihdamın Teşvik Edilmesi
Yerel sanayi gelişirse istihdam da gelişir yaklaşımı ile kurgulanan çalışma için ilgili tüm tarafların işbirliği sağlandı. Finansman tedarik edildi. Eylül ayı başında istihdam fuarı ile birlikte etkin bir kampanya ile proje başlatılacaktır.”
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü M.Emin YÜCEKAYA’nın sunumunun ardından; açıklamalarda bulunan AK Prti Grup Başkan Vekili Ahmet AYDIN, şunları söyledi.
“Siyasetçiler olarak bizlerin zamanını alan önemli alanlardan biri istihdam. Çok fazla bireysel talep var ve gücümüzün yettiğince deva olmaya çalışıyoruz. Ancak makro politikalar uygulamak ve kitlesel çözümler üretmek durumundayız. Bunun da aygıtı-aracı İşkur’dur. Hükümet olarak, kartellerin, faiz lobilerininbelirledikleri ekseni önemli oranda kırdık ve ulusal zenginliği tabana yaydık/yaymaya devam ediyoruz. Türkiye büyüyen bir ülke ve iş piyasası son derece dinamik. Bu dinamizmden yarar devşirmek tüm ilgili aktörlerin ortak sorumluluğudur.
Müdürümüzün sunumunda önemli bir ifade vardı. Çalışma ve İl Müdürlüğü kurumsal olarak hükümetten her tür katkıyı alıyor. Personelse personel, fiziki mekansa fiziki mekan, paraysa para. Geriye proje üretmek, iş üretmek, yerelin ihtiyaçlarına uygun çalışmalar sürdürmek kalıyor.
Kişisel olarak, istihdam alanında önemli bir dönüşümün içinde olduğumuzu, zira tüm sektörel kalkınma çabalarının istihdama hizmet ettiğini düşünüyorum. …ve bu dönüşüm olurken toplumsal zihniyet dönüşümünün de eş zamanlı olarak gerçekleşmesini bekliyorum. Irgat kenti Adıyaman söylemi bir vakıanın tezahürüdür ancak; sanayicimizin özellikle yaz sezonunda işçi bulamadığını da biliyoruz. Yine, kamuda taşeron işçisi olarak çalışma arzusu sıkıntılı bir durumdur. Bir temizlik işçisinin, ya da bir güvenlik personelinin asgari ücretin üzerinde bir kazanç elde etmesi mümkün değilken, iş piyasasındaki fırsatların içinde olan birinin yarın öbür gün işveren olması pekala mümkündür. Dolayısıyla burada bir bakış değişikliğine, bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var ve bunu anlatmamız gerekiyor.”
AK parti Grup Başkan Vekili Adıyaman Milletvekili Ahmet AYDIN, ziyaretin ardından İl Müdürü M.Emin YÜCEKAYA’ya, yapacakları çalışmalarda her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını belirterek destek taahhüdünde bulundu.
Grup Başkan Vekili AYDIN, ziyaretini kurum personeli ile tek tek tokalaşarak tamamladı.
B.E.Haber Merkezi