Adıyaman Bilsem’de eğitim gören zeki çocukların bu yıl yaptığı tasarımlarda ‘deprem’ ve ‘Gazze’ temaları ön plana çıktı.
6 Şubat depremlerinden en çok etkilenin şehirlerden biri olan Adıyaman’da Bilim ve Sanat Merkezi (Bilsem) öğrencilerinin 2023-2024 eğitim öğretim sezonu yıl sonu şenliğinde birbirinden ilginç tasarımlar görücüye çıktı.
Zeki öğrencilerin eğitim aldığı Bilsem’de, bilim ve sanat adına çalışmaların sergilendiği etkinlikte, deprem ve Gazze temalı buluş ve eserler ön plana çıktı. Depreme dayanıklı izalotörlü binalar ile diğer binalar arasındaki farkı gösteren deprem deneyinden, depremde enerji kesintisi yaşanması sonucu ortaya çıkan enerji ihtiyacını karşılayacak yenilenebilir enerjiye, Gazze’de yaşanan vahşete dikkat çeken ‘afet bölgesine yardım’ projesinden Teknofest’te yarı finale kalan atık pirinçten biyoetonol üretimine kadar birçok eser sergilendi. Ayrıca, depremin öğrenciler üzerindeki etkilerini en aza indirebilmek için drama atölyesinde dans ve müzik gösterileri gerçekleşti.
Deprem Deneyi tasarımını hazırlayan öğrencilerden Ayşe Belinay Dolaş, “6 Şubat depreminde birçok bina yıkıldı. Biz de Japonların yaptığı evler ile Adıyaman evlerini karşılaştırdık. Birinde raylı sistem, diğerinde raylı sistem olmayan ve Adıyaman’da yıkılan bina sistemini kullandık. Raylı sistemi olan binaların daha az hasar, daha az sarsıntı meydana geldiğini gördük. Diğerinde ise daha fazla yıkık, eşyaların parçalandığını gördük” dedi.
Depremde yaşanan enerji kesintisine dikkat çeken ‘yenilenebilir enerji’ projesini anlatan Helen Korkmaz ise “Bu projeyi depremde elektrik olmadan güneş fırınını kullanarak yapılabilmesi için tasarladık. Kendi güneş enerjisini üreterek yapıyor” şeklinde konuştu.
Gazze’de yaşanan katliam nedeniyle bölgeye yardım gönderme üzerine hazırlanan projede yer alan Eşlem Aldağ, “İlk olarak Gazze’ye nasıl yardım edebiliriz diye düşündük. Oradaki katliam bizimde içimizi acıtıyordu. Sonra aklımıza böyle bir proje geldi. İçindeki malzemeler zarar görmesin diye ve oradaki insanlarda zarar görmesin diye projemize paraşüt ekleyerek geliştirdik” ifadelerini kullandı.
Teknofest’e katılan ve yarı finale kalan ‘Atık pirinç pilavından biyoetenol üretimi’ projesini tanıtan Sümeyra Alkanat ise “Dünyada her geçen gün yakıtlara olan ihtiyaç artıyor. Bizde buna bir katkı sağlamak istedik, ülkemizin ekonomisine bir katkı sağlamak istedik. Projemizde yüzde 90 verim alacak şekilde biyoetenol üretimi olduğunu fark ettik. Bunu her geçen gün ülkemize daha da katkı sağlayacağını düşündüğümüz için geliştirmeye devam ediyoruz ve devamda edeceğiz” diye konuştu.
Zeki çocukların tasarımlarında ‘deprem’ ve ‘Gazze’ ön plana çıktı
Zeki çocukların tasarımlarında ‘deprem’ ve ‘Gazze’ ön plana çıktı