Ziraat Odası seçimleri yapıldı. Eski Halk Eğitim ve Halk Kütüphanesi binasında yapılan kongreye adaylar, delegeler, muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Yeterli çoğunluğun sağlandığı seçimde erteleme söz konusu olmadı. Divan kurulu için aday olan listelerin seçiminin ardından Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Geçtiğimiz yıllara ait kurul raporları okunarak, bu raporlar oylamaya sunuldu. Divan kurulu adayların temsilcilerine 5’er dakikalık konuşma hakkı verdi.
Çok sert konuşmaların yapıldığı kongrede İlk konuşma hakkını alan Aydın Doğan çiftçilerimizi layık olduğu yere getirmek için bu göreve aday olduklarını belirterek, “Bizler bugün yeni bir gelecek için toplandık. Hepimiz biliyoruz ki bizler üreten, ülkenin karnını doyuran kişileriz. Sanayiciyi doyuran biziz, Memuru doyuran biziz, giydikleri kıyafetlerin pamuğunu üreten biziz, sanayiyi çalıştıran biziz.
ÇİFTÇİLERİMİZİ İYİ YERLERE GETİRMEK İÇİN ADAY OLDUK
Çiftçi olmazsa, çiftçi üretmezse kim ne yiyecek, kim ne giyecek? Kim ne yapacak. Bizler çiftçilerimizi layık olduğu yere getirmek için bu göreve aday olduk. Ekibimle birlikte bu görevi açık, şeffaf ve dürüst bir şekilde yapacağımıza söz veriyoruz. Bugüne kadar Cenazede bir olduk, düğünde bir olduk. Hepimiz nasırlı ellerimizle kendimizi geçindirdik. Eğer bana ve Ekibime destek verirseniz ziraat odasında da birlikte olacağız. Nasıl iyi günde kötü günde birlikteysek burada da birlikte olacağız.
Bizler topraktan öğrenen kişileriz. Her şeyin en iyisini biliriz. Ve birlikte en iyisini yaparız gelin odamızı birlikte yönetelim. Sorunlarımıza birlikte çözümler bulalım. Ben ve yönetim kurulu üyelerim yılda en az bir kez sizlerle toplantı düzenleyip sorunlarımızı konuşacağız ve sizlere hesap vereceğiz. Gelin Mustafa Kemal’in dediği gibi çiftçiyi yeniden milletin efendisi yapalım. Kaybettiğimiz değerlerimizi birlikte kazanalım. Saygılarımla” dedi.
4 DÖNEM HEP AYNI KİŞİLER YÖNETMİŞ
Aydın Doğan’dan sonra konuşma hakkı alan Fahri Turan, Adıyaman’ın üvey evlat muamelesi görmesine asla sizin desteklerinizle izin vermeyeceklerini belirttiğin konuşmasında şunları söyledi. “Değerli misafirler bugün önemli bir gün bugün 4 yıl Besni ziraat odasını yönetecek oda meclisi ve yönetimini seçme günü. Değerli misafirler 1998 yılından beri ziraat odasını yöneten bir yönetim var.
Yani tam 17 yıldır bir iki kişi dışında hiç değişiklik yapmadan 4 dönem hep aynı yönetim ve aynı kişiler yönetmiş. Değerli misafirler bu güne kadar belki de çoğu çiftçi arkadaşlarımız ziraat odası seçimi yapılıp yapılmadığını ve nasıl yapıldığını dahi bilmiyorlardır.
Yani dört yılda bir Aralık ayı içinde evrakları alıp sayın muhtarları ziyaret ederek biz oda meclisi ve oda yönetimimizi kurduk bu evrakları imzalayın diyorlardı, çiftçiler gerekli bilgi sahibi yapılmadan yönetimi istedikleri şekilde oluşturuyorlardı.
İSTEDİKKİ ODAMIZ GERÇEKTEN ÇİFTÇİNİN ODASI OLSUN
Değerli misafirler birkaç önemli noktaya değinmek istiyorum. Şu anda Besni Ziraat Odası Başkanlığı için 4 aday yarışıyoruz. Bu adaylar birisi mevcut başkan birisi başkan yardımcısı biriside oda meclis başkanı. Bu arkadaşlarımız daha önceleri oda içerisinde farklı görevlerde aktif olarak bulunmuşlardır, biz arkadaşlarımızla istedik ki yeni bir dönem yeni bir yönetim ve değişiklik olsun diye siz değerli üyelerimizle istişare yaparak yola çıktık, gerekli desteklerinizi bekleyerek bütün çiftçilerimizin geniş katılımıyla odamız çiftçi odası olsun sorunlarımız görüşülsün tartışılsın sonuçlanması için gerekli mercilere iletilsin.
Değerli misafirler ben aday olmasam yine odamız sessiz ve yine bildik olaylarla devam edecek sadece bizim destek verdiğimiz ama destek göremediğimiz oda olacak, yapılan yanlışları burada saymak istemiyorum zaten siz herşeyi en güzel şekilde görüyor ve biliyorsunuz.
ÇİFTÇİYE KELEPÇE VURULDUĞUNDA ZİRAAT ODASI BAŞKANI NEREDEYDİ?
Değerli misafirler sizden şunu istiyorum ya benim dışımda aday olan 3 arkadaşa oyunuzu verip eski düzene ya devam dersiniz yada mevcut yönetim dışında tek aday olan biz ve ekibimize oyunuzu verip yep yeni bir düzene evet dersiniz. Hepiniz odanın ekibisiniz, çünkü bu odanın sahibi biz değil hepimiziz, değeli konuklar çok önemli bir noktaya değinmek istiyorum. 2013 yılında Besni Çomak köyünde çiftçiler ile Akedaş görevlileri arasında bir tartışma yaşanmıştı. Bu tartışma sonrasında çomak köyümüzde yaklaşık 200 asker ile müdahalede bulunmuş çoğu kişi sorgulanmak üzere ellerine kelepçe vurularak göz altına alınmışlardır. Peki çiftçilerimizin yanında olması gereken Ziraat Odası yönetimi ve başkanı neredeydi? Kimin yanında olması gerekiyordu? Akedaşın mı yoksa çiftçinin mi? bunu sormak istiyorum. Bugün çomak köyün başına gelmiş olabilir diğer gün Yazıbeydili diğer gün Yeniköy yani hepimiz Çomak köyündeki çiftçi arkadaşların yerinde olabilirdik bunun için ziraat odası her zaman çiftçinin yanında olması gerekiyor bunu bilmeyenler varsa böyle bilsinler.
16 YILDIR YAPMAMIŞLAR BİZİ SEÇERSENİZ BİZ BİNA YAPACAĞIZ DİYORLARMIŞ
Adıyaman’a üvey evlat muamelesi görmesine asla sizin desteklerinizle izin vermeyeceğiz.
Değerli misafirler yine akedaşın tarımsal sulamada kullanılan elektriğe aylık gönderilen faturalar çiftçimizi zor durumda bırakıyor çiftçimiz bu faturaları ödemek için tefeciden para alıp faturasını ödüyo biz bu faturaların hasılatta ödenmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız inşallah gerekli mercilerle görüşüp bu sorunu da çözeceğiz. Değerli çiftçiler Besni Ziraat odasının yerini biliyorsunuz 10 kişi gelse 4 kişi d işarda kalır tabi alınmış bir yer var 5 yıl önce 110 milyara alınmış ve çoğunuzun kaç liraya alındığından haberiniz bile yoktur yer 600 metrekare kör bir noktada
Değerli misafirler 16 yıldır bir oda binası yapmamışlar bu defa geziyorlarmış bu defa bizi seçerseniz biz bina yapacağız diyorlarmış 16 yılda yapamadıklarını 4 yılda mı yapacaksınız gülerler adama demezlermi şimdiye kadar nerdeydiniz.?
ODANIN HER KURUŞUNDA 7 BİN ÇİFTÇİNİN HAKKI VAR
Değerli çiftçilerimiz biz söz veriyoruz bir kuruşun bile hesabını soracağız ve hesap vereceğiz hesabını sorduğumuz kuruşlarla güzel bir oda binamızı yapacağız alt katı otopark üst kat hizmet binası ve en üst kat konferans salonu ve laboratuar için gerekli çalışmalar olacak şekilde inşallah binamızı yapacağız gerekirse çiftçimiz için dileniriz ama muhakkak yaparız.
Değerli misafirler hepiniz biliyorsunuz bir adet oda pikabımız var normalde bu aracımız çiftçiye hizmet için kulanılması gerekiyor bu araç için alınan yakıt siz değerli çiftçilerin parasıyla alınıyor bu aracımız hepiniz görmüşsünüzdür cumartesi Pazar bile kendi çıkarları için Pazar arabası dost arkadaş ve akraba ziyaretlerinde görmüşsünüzdür değerli çiftçiler odanın her kuruşunda 7 bin çiftçinin hakkı var bu haram değilmidir buna göz yumanlar bunun hesabını nasıl verecekler ben bir çiftçi olarak hakkımı helal etmiyorum.”
BURASI SADECE BİR AİLEDEN OLUŞUM DEĞİLDİR
Fahri Turan’ın ardından konuşan Muhittin Sertpolat ise kendimde çiftçinin içinde olduğum için çiftçilerimizin derdinin ve sorunun ne olduğunu iyi bilenlerden birisiyim diyerek “Bugüne kadar bizim şuandaki çiftiler niye bugüne kadar bir yarışa girmedi, hangi çiftçimizin hangi muhtarımızın ne kadar değerli olduğunu ve delegelerimizin ne kadar kıymetli olduğunu bugüne kadar çiftçilerimize hissettiremedik. Ne oldu da bugün dört aday yarış içinde, koşa koşa, kapı kapı delegelerimizin ve değerli muhtarlarımızın sevgisini, değerini bugün bulabildik. Bunu biraz geriye dönüp düşünmemiz lazım. Bugün bir yarıştır ve çiftçimizin değerinin şuan farkına vardık. Şuanda ki mevcut yönetim olan arkadaşlarımızı bugüne kadar bir aile olarak bildik. Şimdi yeni bir süreç başlattık.
Bugün 101 tane delegemizin başkan olmaya hakkı vardır. Burası sadece bir aileden oluşum değildir. Çiftçimizin ilk olarak Ziraat Odasına derdini anlatma mecburiyeti vardır ama biz hiç bunu omuzlayamadık. Bugüne kadar geldik ve bugünde inşallah bu aile yıkılacak.
Herkesin, bütün çiftçilerimizin hepsi buna adaydır ve başkanlık yapma yetkisine sahiptir. Bugün karar sizindir ve ondan sonra inşallah hep böyle devam edecektir. Hepimizin bu seçimi rahat ve huzur içinde geçirmesini diliyorum. Bende şuan Ziraat odası yönetim kurulu olarak çıktım ve adayım. Kendimde çiftçinin içinde olduğum için çiftçilerimizin derdinin ve sorunun ne olduğunu iyi bilenlerden birisiyim. Hepinize başarılar diliyorum ve desteklerinizi bekliyorum.” dedi.
TARIMSAL SULAMADA TÜRKİYE GENELİNDE BİR SIKINTI MEVCUT
En son konuşan İsmail Sümer sorunların takibi noktasında biz vicdanen rahatız diyerek konuşmasını “1999’un birinci ayında biz bu göreve başladık. Allah selamet versin o zaman Hasan Hüseyin Türkoğlu kaymakamımız Besni’nin tarımsal potansiyelini gördü ve Besni çiftçisinin burada ilgilenecek, işlerinde yardımcı olacak bir Ziraat odasının eksikliğini hissettiği için o dönemki ilçe tarım müdürümüzle beraber Besni’de Ziraat Odasının kurulması yönünde bir çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda 21 arkadaşımız kurucu üye olarak bu göreve başladı.
Tabi ki Türkiye’nin bir gerçeği, bu sorun sadece Besni’ de yaşanan bir sorun değil. Tarımsal sulamada Türkiye genelinde yaşanan bir sıkıntı mevcut. Özellikle 2002 yılından sonra çiftçilerimizde bu sıkıntılar yaşandı. Enerji desteği ile ilgili o dönemde verilen destekleme o dönemde yaşanan olaylarla çiftçilerin üzerine fatura edildi. Tabi ki bunu her fırsatta, 1 an önceki Sayın Başbakanın Adıyaman ziyaretinde de Adıyaman Ziraat Odası Başkanımız ve Adıyaman Ticaret Odası Başkanımızla beraber Başbakanımıza bu sorunlarımızı ilettik. Faturaların aylık olarak geldiğini ve çiftçimize sıkıntı yarattığını, tabi ki biz bu işin şovunda da değiliz. Vicdanen rahat ettikten sonra, en önemli yerlere sorunları ilettikten sonra biz vicdanen rahat etmeliyiz.
SORUNLARIN TAKİBİNDE BİZ VİCDANEN RAHATIZ
Sayın Başbakanımıza şunu arz ettik, şuan sulamayla ilgili projelerimizin ihaleleri yapıldı, inşaatı devam etmekte. Bu inşaatı devam eden sulama projelerimiz hayata geçinceye kadar çiftçilerimize % 40 ve % 50 oranında çiftçilerimize destek verilsin ve çiftçimiz üretimine devam etsin. Bu sadece Besni çiftçisinin kaybı değil, bugün hepimiz üreticiyiz.
Şuan 9 ziraat mühendisi arkadaşımız beş çiftçimize danışmanlık hizmeti vermekte. Burada projeler noktasında, sorunların takibi noktasında biz vicdanen rahatız. Biz hiçbir zaman İsmail Sümer adına değil, Ziraat Odasının kanunu, yönetmeliği açık. 21 arkadaşımızla beraber sizler destek verip seçtikten sonra 21 arkadaşımızda ortak söz sahibi ve o 21 arkadaşımızı seçen sizler söz sahibi olmuş olacaktır ve bundan sonra da olmaya devam edecektir. Orası hiçbir zaman hiç kimsenin kendi tekelinde şahsi işlerinde olmamıştır. Biz o kuruma siyasi kimliğimizi dışarıda bırakarak tüm arkadaşlarımızla mevcut aday olan arkadaşlarımızdan iki tanesi de bu kurumda 15 yıldan beri beraber çalışıyor. Çünkü burası her fikirden her inançtan insanların bağlı bulunduğu bir kurumdur. Seçimini hayırlı olmasını diliyor ve saygılarımı sunuyorum.” diyerek sözlerini bitirdi.
101 DELEGE ANCAK 5 SAATTE OY KULLANDI
Konuşmaların ardından seçime geçildi. 5 saat süren seçim sonucunda açılan sandıkta 101 delegenin katılacağı seçimde 99 delege oy kullandı. 37 oy alarak İsmail Sümer en çok oy alan liste oldu. 25 oy alan Fahri Turan’ı, 24 oy ile Muhittin Sertpolat, 13 oy ile de Aydın Doğan takip etti.
37 oy alarak seçilen meclis üyesi listesi şöyle; İsmail Sümer, Sabri Özalp, Ramazan Orhan, İbrahim Temel, Abuzer Özbay, Memet Polat, Latif Şahin, Faruk Özdağ, Mehmet Bay, memet Ali Yıldırım, Abuzer Özer, Talat Bayram Şahin, Selahattin Göktaş, Hasan Aydın, Mahmut Yılmaz, Bayram Atalay, Kadir Bozbayır, Şehmus Yiğit, Memet Yıldırım, Müslüm Balkesen, Memet Özgür.
Seçilen 21 meclis üyesinin oy kullandığı Yönetim Kurulu Seçimine ise; İsmail Sümer, Sabri Özalp, Ramazan Orhan, Abuzer Özer, Selahattin Göktaş, İbrahim Temel, M. Ali Yıldırım’dan oluştu.
Seçim sonunda açıklamada bulunan İsmail Sümer “Biz bir ekibiz ve kazandığımız için mutluyuz desteği olan veya olmayan herkese teşekkür ediyorum.”