BESNİ´NİN YÖRESEL ÜRÜNLERİ ?SADE DOĞAL? İLE TÜRKİYE´YE AÇILIYOR

Besnili kadınların ürettikleri yöresel ve doğal ürünleri Türkiye´ye pazarlamaya başlayan Sade Doğal Şirketi çalışmalarına devam ediyor. Şirketin amacı ile ilgili bilgiler veren şirket sahibi Fatma Korkmaz; ?Bu toprakların gıda üretim birikimini, tıpkı mas

GÜNDEM 22.01.2021 11:16:22 0
BESNİ´NİN YÖRESEL ÜRÜNLERİ ?SADE DOĞAL? İLE TÜRKİYE´YE AÇILIYOR

Son yıllarda Besnili kadınların ürettikleri ürünler ve Besni´ye has yöresel ürünler Türkiye´ye açılıyor. Besni´de bu pazarın öncülerinden olmaya başlayan Sade Doğal şirketi Besnili Kadın Girişimi Kooperatifiyle de (BESKA) işbirliği içinde çalışıyor.
Şirketin amacı ve hizmetleri hakkında bilgiler veren şirket sahibi Fatma Korkmaz; ?Biz, çiftçi ailelerin okuyup adam olsun diye şehirlere gönderdiği; işti aşktı, bir şekilde büyük kentlerde hayatlarına devam eden çocuklarıyız. Çocukluğumuz köylerde, insanlık tarihi kadar eski ekşi mayalarla pişirilen ekmeklerle, bahçelerde dolaşıp akşam kendi kendine evine dönen ineklerin sütüyle, bildiği gibi yaşayan özgür tavukların yumurtalarıyla geçti. Biz dalından koparılan eriğin karpuz kadar gergin olduğunu, uzun uğraşlar sonucu bulunan mantarların etten lezzetli olduğunu, pazarlarda bize armut diye sunulan birkaç endüstriyel çeşidin dışında yüzlerce farklı çeşitte armudun, eriğin, elmanın, kirazın olduğunu bilen çocuklarız.
Ama gıdanın, tasarım harikası biçimler ve paketlerle endüstriyel bir ürün haline dönüştürüldüğünü ne yazık ki fark edemedik. Tatlarını, kokularını, besleyiciliklerini yitirmiş, adeta bir imitasyona dönüşmüş harika görüntüleri satın aldık ve nedenini çok anlamadan bunlardan hoşlanmadık. Marketlerde bize yoğurt diye sunulan şeyler nedeniyle yavaş yavaş yoğurt sevmediğimizi zannetmeye, yüzlerce kez bayatlayıp yeniden kavrulmuş kuruyemişler yüzünden kuruyemiş yiyememeye, sömürülüp tüketilmiş topraklarda yapay gübrelerle, ilaçlarla yetiştirilen sebzeleri yavan bulmaya, kurtlanmasın, bozulmasın, market ışıklarının altında iyi parlasın diye, onca ilacın, mumlamanın ve kim bilir daha nelerin etkisiyle gerçekliğini yitirmiş meyvelerden hoşlanmamaya başladık.
Bu toprakların gıda üretim birikimini, tıpkı masallarımız, efsanelerimiz, tıpkı dilimiz gibi bir kültür hazinesi olarak görüyoruz. Koruyup gelecek nesillere aktarımı için ortak bir hafıza oluşturmanın temellerini atabilmeyi de çok önemsiyoruz. Şimdilik bizden aldığınız ürünlerin hikayeleriyle başlayacağız. Şu yörede salça nasıl yapılır, pekmez toprağı nedir, fındık ne zaman budanır. Sizin de katkılarınızla insanlık için büyük bir gıda arşivinin Anadolu ayağını doldurmaya başlayabiliriz.Ayrıca vatandaşlarımız yöresel ürünlerimize sadedogal.com adresinden ulaşabilirler"dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor