Eskiköy´de Bulunan 1500 yıllık Mozaiği Yunan Profesör Tercüme Etti

Eskiköy´de Bulunan 1500 yıllık Mozaiği Yunan Profesör Tercüme Etti

Geçtiğimiz haftalarda Besni ve Gölbaşı´nda bulunan tarihi mozaikler bilim dünyasında heyecan yarattı.

Bilim Dünyasında Heyecan Yarattı

Geçtiğimiz haftalarda Besni ve Gölbaşı´nda bulunan tarihi mozaikler bilim dünyasında heyecan yarattı. 

Geçtiğimiz haftalarda kısa süre aralıklarla bulunan 1500 yıllık mozaik parçaları bilim dünyasında heyecan yaratmaya başladı.

İlk olarak Gölbaşı´nda iki çiftçi kardeş tarafından bulunan ve 1500 yıllık olduğu tahmin edilen üzerinde hayvan figürlerinin olduğu mozaik parçası ile ilgili Arkeologlar Derneği Başkanı Soner Ateşoğulları, hayvan figürleri olan mozaiklerin bir gelenek çerçevesinde yapıldığını ve genellikle yapıların tabanında yer aldığını söyledi. Mozaik parçası daha sonra yapılan incelemenin ardından Adıyaman Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

Daha sonra Besni´ye bağlı Sugözü (Eskiköy) köyünde çiftçilik yapan Mehmet Dal tarafından üzerinde yazıların olduğu mozaik parçası bulundu. Çiftçi Mehmet Dal durumu yetkililere bildirdi.

Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda üzerinde dört satır yazının olduğu mozaiğin Doğu Roma dönemine ait ve 1500 yıllık olduğu tespit edildi.

Yazıyı Yunan Profesör Okudu  

Habertürk gazetesinden Melis İnce´nin haberine göre; ?Ulaştığımız arkeologlar o dönemi bilen bir uzmanın yazıyı tercüme edebileceğini söylerken, araya bayram girmesi de uzmanlara ulaşmamızı engelledi.

İnternetten söz konusu döneme ilişkin uzmanlara yönelik yaptığımız araştırmada, Yunanistan´daki Atina Üniversitesi Tarih ve Arkeoloji Bölümü´nden Prof. Dr. Konstantinos Kopanias ile Prof. Dr. Sophia Aneziri´ye sorularımızı yönelttik.

Bunun yanı sıra Türkiye´de sanat dergisi de çıkarmış olan arkeolog Nezih Başgelen´e de ulaşarak yorumlarını aldık.

Prof. Dr. Kopanias, ilk görüşte mozaiğin Bizans döneminden kalma Grek yazıtı olduğunu, muhtemelen 5. yüzyıldan kaldığını ancak yazıtları çözme işini, bu alanda uzman olan Prof. Dr. Sophia Aneziri´nin yapabileceğini aktardı.

Grek yazıtlar alanında uzman olan Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sophia Aneziri, kısa sürede sorularımızı yanıtladı. Prof. Dr. Aneziri, mozaikte şu yazının yer aldığını belirtti: ?Bu en kutsal günlerde ve Aziz Marana huzurunda, kutsal bir kilise bu topraklarda yükseldi. Aziz Marana´nın gayretleriyle? yazdığı belirtildi.

 



BESNİ HAKKINDA...


Besni'de Kaybolan Meslekler "KARCILIK"

Besni'de Kaybolan Meslekler "KÖŞGERLİK"

BESNİ ÜZÜMÜ

Besni'de Beddualar Dualar Atasözleri

BESNİ AĞZI

BESNİ'DE AİLE YAPISI

BESNİ'DE KÖPRÜLER

BESNİ'DE DEHLİZLER

BESNİ'DE TARIM

BESNİ'DE ÇEŞMELER

BESNİ SOFRASI

BESN'NİN COĞRAFİK YAPISI

BESNİ DARPHANESİ

BESNİ'DE MEDRESELER

BESNİ'DE KİLİSELER

BESNİ'DE HAMAMLAR

BESNİ'DE CAMİLER