Tarih: 06.06.2024 15:02

Milletvekili Güneşhan: 'Kazdağlarından Ellerinizi Çekin'

Facebook Twitter Linked-in

Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan'dan Çevre Günü'nde Kazdağları İçin Uyarı

Dün 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde, Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Kazdağları'nda yapılacak yeni madencilik faaliyetleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Güneşhan, Zenit Madencilik'in siyanürlü çalışma yürütme talebinin onaylandığını ve bu onayın Kazdağları'nda büyük bir ekolojik yıkıma yol açacağını belirtti.

259 Hektarlık Alan 380 Hektara Çıkacak

Güneşhan, "Kazdağları'nda siyanürlü çalışma yürüten Zenit Madencilik’in büyüme talebine onay çıkmıştır. Buna göre 259 hektarlık alan 380 hektara çıkacak. Bu ne demek? 535 futbol sahası büyüklüğü demek," şeklinde konuştu.

Kazdağları’nın Önemi

Kazdağları, hem Çanakkale hem de Balıkesir için hayati öneme sahip bir bölge. Alpler'den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağı olan Kazdağları, çok sayıda endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Güneşhan, Kazdağları'nın ayrıca sayısız kuş ve hayvan türünü barındırdığını, mitolojide bin pınarlı İda olarak anılan Kazdağları'nın suları ile Çanakkale ve Balıkesir’in bereketli topraklarının sulandığını vurguladı.

"Kazdağlarının Üstü Altından Daha Değerlidir"

Güneşhan, Kazdağları'nın %79'unun madencilik ruhsatları ile kaplı olduğuna dikkat çekerek, "Havamız, suyumuz kirleniyor. Müthiş bir talan ve kirletme var, insanlar zehirleniyor. Bu kadar ekolojik yıkım, iklim değişikliğinin beraberinde iklim krizini de meydana getirmektedir," dedi. Ayrıca, ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik’e de değinen Güneşhan, "Kendilerini Kanal İstanbul’a verdikleri olumlu rapordan dolayı çok iyi biliyoruz," dedi.

Son Uyarı: "Kazdağlarından Ellerinizi Çekin"

Güneşhan, "Sizi bir kez daha ve şiddetle uyarıyoruz; Kazdağlarının üstü altından daha değerlidir. Kazdağlarından ellerinizi çekin," diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Kazdağları'ndaki ekolojik dengenin korunması ve sürdürülebilir çevre politikalarının hayata geçirilmesi için yapılan bu çağrı, Dünya Çevre Günü'nde doğanın ve geleceğin korunması adına önemli bir mesaj olarak değerlendiriliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —