UZM.DR. MUSTAFA TORUN


28 TEMMUZ DÜNYA HEPATİT GÜNÜNÜ YOĞUN GÜNDEM NEDENİ İLE ATLADIK!


Her yıl 1 Milyon kişi "Viral Hepatitler ile,bağlı komplikasyonlar ve neden olduğu siroz ve karaciğer kanserine bağlı olarak
hayatını kaybetmektedir.
*
"28 Temmuz Dünya Hepatit Günü" özelinde konuşmamız gerekirse; Her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin Hepatit virüsleri yüzünden hayatını kaybettiğini söyleyebiliriz...
*
Dünyada bir halk sağlığı problemi olarak yaygın olarak görülen viral Hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak amacıyla DSÖ´ce" 28 Temmuz, Dünya Hepatit Günü"olarak belirlenmiştir. Viral Hepatitlerin dünyadaki en önemli sorunlardan bir tanesi olduğunun altını çizersek, Viral hepatler,viral hepatit komplikasyonları ve özellikle kronik viral Hepatitler nedeniyle dünyada her yıl 1 Milyona yakın insanın( Viral hepatitlere bağlı olarak siroz ve karaciğer kanserinden) öldüğünü belirtmek gerekir.
*
Dünya Sağlık Örgütü´nün (WHO) farkındalık günü olarak "28 Temmuz Dünya Viral Hepatit Günü´nü" tespit ettiğini ve bununla ilgili projeler ortaya çıkarttığını akıldan çıkartmak gerekir. ?Bizde de buna yönelik olarak 2023 yılına kadar Sağlık Bakanlığı viral Hepatitler için önleme projeleri planladı."
*
Koruyucu hekimliğin en önemli ögelerinden bir tanesi aşıdır. Hepatit A ve B´de aşılama yapılması ile sorunun çoğu çözülmüş oluyor diyebiliriz.
*
TEDAVİLER VİRAL HEPATİTLERİN TÜRÜNE GÖRE DEĞİŞİYOR
Hepatit virüslerinin özelliklerine değinecek olursak; En büyük özellikleri karaciğerde hastalık yapan enfeksiyon olmalarıdır. Hepatit- A virüsü RNA virüsü, Hepatit-B DNA virüsü, Hepatit-C RNA virüsü, Hepatit-E RNA virüsü, Hepatit-G RNA virüsüdür. Yani tüm bunlar karaciğer de iltihaplanma yaparlar. Virüsler yaşayabilmek için mutlaka bir canlı organizmayı (hücreyi) seçmek durumundadır.Bu hücrede Hepatit virüsleri için karaciğer hücreleridir(Hepatitler). Yaşam süreçlerini burada tamamlarlar.Vücuda hangi yol ile girerlerse girsinler,kan ile karaciğere gelirler..
*
Karaciğerin virüslerden dolayı iltihaplanmasına(inflamasyonuna) Viral Hepatit dendiğinin bir kez daha altını çizelim.Hepatitin türleri virüslerin çeşitlerine göre sınıflandırılıyor. Bu yüzden tedaviler de türüne göre değişiyor. Bir de Hepatit´in virüs ve mikroorganizma dışı sınıflandırmaları vardır. Bu da demek oluyor ki enfeksiyon dışı nedenlerle de karaciğer iltihabı olabilir. Virüs Hepatitlerden A,B,C,D,E,G bir de TT virüsü dediğimiz türleri var. Bulguları da, halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, dermansızlık hepsinde ortak olarak görülüyor. Sarılık olabilir de olmayabilir de. İdrarda koyulaşma, dışkı renginde açılma gibi genel özellikler mevcut olabilir.Bu anlattığım bulgular silik olabilir.Yada hiç olmayabilir.
*
ANNEDEN BEBEĞE DE GEÇEBİLİYOR
Viral Hepatit´ten korunma yollarına da değinecek olursak; A Hepatit´i, E- Hepatitinde dışkı ve ağıız yolu(Fekal-Oral)ile bulaşma önemli geçiş biçimidir.Hepatit B,D, C ve G virüsü ise daha çok kan ve kan ürünleri,vücut sıvıları ile cinsel yolla bulaşan Hepatit türleridir. A ve E Hepatitlerinde dikkat edeceğimiz husus; bu türler genellikle ağız yoluyla ya da dışkı yoluyla geçtiği için(Fekal-Oral) bu yollardaki hijyen kurallarına özellikle dikkat etmek gerekiyor. B,C,D ve G Hepatitleri de kan,kan ürünleri,vücut sıvıları ve cinsel yol yoluyla daha çok bulaştığı için özellikle ameliyatlarda,Kan bulaşının olabileceği müdahale olan (Örnek berberler,kuaförler,dövme v.b.) işlemlerde dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü bu virüsler anneden bebeğe de geçebiliyor.
*
Viral Hepatitler önlenebilir hastalıklardır. Kronik viral hepatitler dediğimiz hastalıklar grubundan korunulabilinir konumundadır.
*
Pandemi sırasında VİRAL HEPATİTLERİ pas geçmeyelim. Her sene bu hastalıktan dolayı 1 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu çok önemli bir rakamdır. Hepatitler nedeniyle ülkemizde karaciğer nakillerinin sayısı da oldukça fazladır. Ne yazık ki aşağı yukarı 300 Milyon´dan fazla insan B veya C olduğunun farkında değil.DSÖ´nün belirttiğine göre 354 milyon insan Viral Hepatit-B ve C hastası durumundadır. Bu insanların günün birinde Siroz ya da Karaciğer kanseri olma olasılığı var. Bunu da maalesef bilmiyorlar...
*
HEDEF 2030 YILINA KADAR SAYIYI AZALTMAK
Bu konuda geliştirilen projeler ve yapılan çalışmalardan da bahsedersek ?2016 yılında 194 ülkenin katılımıyla 2016-2021 yılları arasında uygulanacak bu virüsleri dünyadan kaldırma projesi gündeme gelmiştir.
Bu programın hedefi 2030 yılına kadar viral Hepatitlere bağlı ölümleri yüzde 65, yeni olgu sayısını ise yüzde 90 azaltılmasını sağlamak olmuştur. Hepatit-B virüsünün de annelerden bebeklere geçişini önlememiz gerekiyor. Aynı zamanda viral Hepatit hastalarının tanı ve tedaviye ulaşımının sağlanması gerekiyor. Birçok hasta sosyal güvencesi olmadığı için maalesef tedavisini olamıyor ve ilaçlarını alamıyor. Son olarak sağlık çalışanları da riskli alanlarda çalıştıkları için viral Hepatitler ve diğer virüslerle bulaşan hastalıklara karşı son derece duyarlı olduklarının altını çizmek gerekir .

?ViRAL HEPATİTLERİ ÖĞRENELİM!
?ÖĞRETELİM!
?KORUNALIM!

Sevgiler...

BÖLGE HABERLERİ

4’üncü kattan düşen çocuk hayatını kaybetti

4’üncü kattan düşen çocuk hayatını kaybetti

GÜNDEM

Polis merkezinde 2 amiri şehit eden zanlı polis memuru tutuklandı

Adıyaman’da polis merkezi amiri ve ekipler amirini beylik tabancasıyla vurarak şehit eden polis memuru S.U.Ş. tutuklanarak cezaevine gönderildi.

ASAYİŞ

Hafif ticari araç şarampole devrildi: 1 yaralı

Gölbaşı ilçesinde hafif ticari aracın şarampole devrilmesi sonucu meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı.

EĞİTİM

Besni Kaymakamı Çağlar Partal ilçe merkezi ile köy ve beldelerde yapımı devam eden okul inşaatlarını inceledi.