UZM.DR. MUSTAFA TORUN


GEBELİKTE COVİD-19 ENFEKSİYONU VE AŞILARI


Biliyorum sağımız-solumuz, önümüz-arkamız KORONA oldu.
Bu konuyu yazmamızdan,konuşmamızdan bıktınız.Sizleri çok iyi anlıyorum.Ama anlamak çözüm değil.Hipokrat Yeminimiz gereği toplumu aydınlatmak, hele konunun uzmanı isek, doğruları eğmeden, bükmeden yalın bir şekilde aktarmak bizlerin temel görevidir..Gelelim bu önemli konuya.
Gebelerin Koronaya yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu burada hemen belirtelim.
Delta varyantı ile binlerce kişinin ölümüne sebep olan koronavirüse karşı; Hamile kadınları (Hemde üzerine basa basa vurgulayarak) uyarmak birincil görevimiz olmalı derim.
Gebeliğin 3´üncü ayından sonraki periyotlarda mutlaka KORONA AŞISININ yapılması gerektiğinin altını çizmek gerekir. Gebelerin solunum yolu ile bulaşan enfeksiyonlara ve Covid-19´a yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirtmekte yarar vardır.
Dünyayı sarsan ve çok sayıda ölüme neden olan koronavirüsün yeni delta varyantı herkesi olduğu gibi anne adaylarını da tedirgin etmektedir. Gebeler koronavirüsün hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığına etkileri konusundaki sorulara devamlı net yanıtlar aramaktadır.Bizlerde elden geldiğince bu sorulara yanıt vermeye çalışmaktayız.
Gebelerin koronavirüsü daha ağır geçirme riskinin bulunduğunu, ilk 3 aydan sonra aşı olunması gerektiğinin altını özellikle çizmek gerekir.Doktorlar olarak ilk üç ayda şimdilik aşı yapılması taraftarı değiliz.İlk 3 ayda yapılması durumunda aşı ile gebelik komplikasyonları birbirine karışabilir dersek derdimizi daha iyi anlatmış oluruz.
Doğumdan sonra KORONA AŞISI olunabilir.Bunda herhangi bir sorun düşünmüyoruz.Gebelerde normal insanlar gibi aşılanabilir.Şu an "Delta Varyantının" koronavirüsün bulaşıcı hali olduğunu da özellikle belirtelim.Bu varyant normale göre bin kat daha bulaşıcıdır dersek konu daha iyi anlaşılır.Şu anda birçok ülkede son derece yaygın haldedir. Gebeler bu varyanta maruz kaldıklarında hastalığı son derece şiddetli geçirebilir. Gebelerde bulaşıcılık yönü daha yaygın ve şiddetlidir. Bu dönemde koronavirüse yakalanma riski normale göre daha yüksektir dersek burası daha iyi anlaşılır.

MUTLAKA AŞI OLUNMALI.
Yeni doğum yapan annelerin delta varyantını normal insanlara göre daha ağır bir biçimde geçirdiğini söyleyelim.Normal bireylere göre yakalanma ve daha ağır geçirme riski daha fazladır. Koronaya yakalanıp yeni doğum yapmış bir annenin, bebeğine hastalığı geçirme riski herzaman vardır. Gebe bir kadında aynı zamanda kronik bir hastalık var ise; Koronaya yakalandığında karnındaki bebeğe etkisinin ciddi olabileceğini vurgulayalım.Gebelik, bağışıklığın baskılandığı bir dönem olduğu için koronaya karşı daha dikkatli olunmalıdır. Varyantlara karşı aşı eniyi çözüm aşı(özellikle mRNA aşısı)dır. Aşıdan kaçınılmalıdır.
Sonsöz olarak aşının evrensel, yaşamsal ve koruyucu hekimliğin en önemli bir unsur olduğunu belirtelim. ?Gebeler ilgili doktorlarının öncülüğünde ilk 3 ay dışında aşılanabilirler."

Sevgilerimle...

GÜNDEM

Vali Varol Yabancı Mülki Amirlere Adıyaman’daki son durumu anlattı

Adıyaman Valisi Osman Varol, 29. Avrupa Günleri kapsamında İzmir’de düzenlenen “Doğal Afetlerin Yönetiminde Mülki İdare Amirleri” konulu toplantıya katıldı.

GÜNDEM

Milletvekili Güneşhan, Kariyer Günlerine konuk oldu

CHP Çanakkale Milletvekili hemşerimiz İsmet Güneşhan, ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü Kariyer Günleri’ne konuk oldu.

GÜNDEM

Milletvekili Melih Meriç Sağlıktaki Kaosa Dikkat Çekti

CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, aylar öncesinde gerek TBMM’de gerekse basında Gaziantep’in sağlık sorunlarına ilişkin gündeme getirdiği konuların bugün skandal olarak gün yüzüne çıktığını söyledi.

GÜNDEM

Quick Sigorta’nın Sigortalı Kentsel Dönüşüm Projesi’ne anlamlı ödül

Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin (YAPDER) koordine ettiği Kent ve Yaşam Ödülleri bu yıl 16’ncı kez sahiplerini buldu.