Prof. Dr. Çiğdem: “Bebeğinizde Dışkı Yapamama Durumu ‘Hirschsprung Hastalığı’ Tedavi Edilebilir”

Memorial Diyarbakır Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Kemal Çiğdem, halk arasında bağırsak felci olarak bilinen Hirschsprung hastalığının tedavi edilebilir bir durum olduğunu belirtti. Prof. Dr. Çiğdem, hastalığın bazı tiplerinin karında kesi olmadan yalnızca anüsten yapılan bir ameliyatla düzeltilebileceğini, bazılarının ise aşamalı cerrahi müdahaleler gerektirebileceğini ifade etti.

Hirschsprung hastalığı, doğumsal bir rahatsızlık olup bebeklerin doğum anından itibaren dışkı yapamama durumu ile kendini gösterir. Kalın bağırsağın alt kısımlarındaki bazı sinir hücrelerinin gelişmemesi nedeniyle oluşan bu hastalık, pek çok aile tarafından yeterince bilinmemektedir. Prof. Dr. Çiğdem, hastalığın kabızlık ile sıkça karıştırıldığını vurgulayarak, “Kabızlık sonradan oluşabilirken, bağırsak felci doğumdan itibaren var olan bir sorundur. Erken teşhis, tedavi için kritik öneme sahiptir; erken tanı ile cerrahi müdahalelerle çocuklar için umut ışığı olabiliriz” dedi.

Prof. Dr. Çiğdem, bebeklerin doğumdan sonraki ilk 24-48 saat içinde dışkılamalarının normal bir süreç olduğunu belirtti. Hirschsprung hastalığı teşhisinde bağırsakların görüntülenmesi ve biyopsi uygulamalarının kullanıldığını ifade etti. “Erken tanı ile cerrahi müdahale yapılıyor ve başarı şansı oldukça yüksek olabiliyor. Ameliyatla çalışmayan bağırsak kısmı çıkarılarak, sağlıklı kısımdan anüse doğru birleştirme işlemi yapılıyor” diye ekledi.

 

Hirschsprung hastalığında tekrarlama ihtimalinin düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Çiğdem, bazı durumlarda kabızlık ataklarının görülebileceğini söyledi. Ameliyat sonrası ailelere düzenli takip ve kontrol önerisinde bulunan Prof. Dr. Çiğdem, “Sağlığına kavuşan bebekler bizim için her zaman mutluluk kaynağı oluyor” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version