Psikolog Turan: “Okula uyum süreci hem ebeveynler hem de çocuklar için önemli”

Çocukların okula uyum sürecinin önemli olduğunu belirten SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı doktoru, çocukların okul seçimi konusunda oyun ve hareketin öne çıkması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çocuğun gelişimsel ihtiyaçlarını karşılayan bir ortamın sağlanmasının uyum sürecinde belirleyici olduğunu dile getirdi. Ailelere, çocukların okula hazır olması ve ayrılık kaygısının uyum sürecini etkileyebileceği konusunda önerilerde bulundu. Okulun günlük yaşamın doğal bir parçası haline gelmesinin uyum sürecini kolaylaştıracağını belirtti. Ayrıca, çocuğa sabırlı, tutarlı ve sevgi dolu bir yaklaşımın gerekliliğine dikkat çekti.

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Uzman Psikolog Gizem Başkılıç Turan, okula uyum sürecinin hem ebeveynler hem de çocuklar için büyük önem taşıdığını vurguladı. Uzman Psikolog Turan, çocukların kreş, anaokulu veya ilkokula uyum sürecini kolaylaştırmak adına ailelere önemli önerilerde bulundu. Okul seçiminin fiziksel imkanlardan daha fazlasını kapsadığını belirten Uzman Psikolog Turan, çocuğun gelişimine uygun bir ortamın sağlanmasının önemine dikkat çekti. Dilin oyun olduğunu ve çocukların oyun yoluyla öğrenip geliştiklerini vurgulayan Uzman Psikolog Turan, dinamik ve geliştirici ortamların çocuğun doğal gelişimi için gerekliliğine işaret etti.

Çocuğun okula hazır olabilmesi için belirli becerilerin kazanılmış olması gerektiğini belirten Uzman Psikolog Turan, dil, bilişsel, ince ve kalın motor, öz bakım ve sosyal becerilerin okula adaptasyon sürecinde önemli olduğunu açıkladı. Ayrılık kaygısının uyum sürecini olumsuz etkileyebileceğini belirten Uzman Psikolog Turan, bu konuda ebeveynlere yapıcı önerilerde bulundu. Okulun çocuğun hayatında doğal bir parça haline gelmesinin uyum sürecini kolaylaştıracağını ifade eden Uzman Psikolog Turan, düzenli uyku ve beslenme düzeni ile hazırlık rutinlerinin önemine değindi. Çocuğa destek olmak için sabır, tutarlılık ve sevgi dolu bir yaklaşımın gerekliliğini vurgulayan Uzman Psikolog Turan, her çocuğun uyum sürecinin farklı olduğunu ve gerektiğinde uzmandan destek alınması gerektiğini hatırlattı.

Exit mobile version