CHP’Lİ GÜNEŞHAN: “BU BÜTÇE YOKLUK BÜTÇESİDİR”

CHP Çanakkale Milletvekili hemşerimiz İsmet Güneşhan, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde CHP grubu adına Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu bütçesi üzerine konuşma yaptı.

“Bütçe, Emekliye ve Yurttaşa Umut Vermiyor”

TBMM’de 2025 Yılı Bütçe Görüşmeleri sırasında, Çanakkale Milletvekili hemşerimiz İsmet Güneşhan tarafından yapılan bir konuşmada, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu bütçesi sert eleştirilere hedef oldu. Milletvekili Güneşhan, bütçenin yurttaşlara adil bir yaşam ve emeklilik imkânı sağlamaktan uzak olduğunu vurguladı.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) üzerinden yapılan zorunlu kesintilere değinen Güneşhan, çalışanlardan %3 oranında maaş kesintisi yapıldığını hatırlatarak, “Hem insanlık tarihinin hem sosyal devletin hem de Anayasa’nın iktidarlara yüklediği en temel görevlerden biri, yurttaşlarının en adil şekilde yaşaması, çalışması ve zamanı geldiğinde insani koşullarda emekliliğini sürdürmesidir. Maalesef bizim ülkemizde ne yaşamda ne çalışma hayatında ne de emeklilikte, insani kriterlerden bahsetmemiz mümkün değildir. Bakınız, ülkemizde 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 9 milyon 500 bin çalışan, bireysel emeklilik sistemi içerisindedir. 45 yaşın altında olup kamu ve özel sektörde çalışanlar aldıkları maaşın yüzde 3’ünü zorunlu olarak bu sisteme aktarmaktadırlar. Bu ne demek oluyor değerli arkadaşlar? Öncelikle, iktidar diyor ki: Ben en temel görevimi yerine getiremiyorum, yurttaşıma iyi bir gelecek sağlayamıyorum, sizden zorunlu para kestirip güya geleceğinize yatırım yaptırıyorum. Peki, yurttaş açısından ne demek? Ben bu iktidara güvenmiyorum, geleceğimi karartmamak adına acaba bu sistem bir işe yarar mı diye düşünüyorum. Haklı olarak çalışanlarımız soruyor değerli arkadaşlar: “Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı için benden neden yüzde 20 kesinti yapıyorsunuz? Yetmiyor, yüzde 3 bireysel emeklilik için de kesinti yapıyorsunuz.” diyor. Buna rağmen emekliye açlık sınırı altında bir aylığı yani 12.500 lirayı reva görüyorsunuz. Bu sistem iktidarın yurttaşına kurduğu tuzaktır, yurttaşına attığı bir kazıktır. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki iktidar her zaman dediğinin tersini yapıyor, nitekim öyle de oldu.” dedi.

“65 Yaş Üstü Her 100 Emekliden 12’si Çalışmak Zorunda”
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, 65 yaş üstü her 100 emekliden 12’sinin çalışmak zorunda kaldığını dile getiren Milletvekili İsmet Güneşhan, bu oranın kayıt dışı çalışanlarla birlikte %30’a ulaştığını ifade etti. Emeklilik sisteminin yurttaşların hayatını kolaylaştırması gerekirken, zorlaştırdığını belirtti. Milletvekili Güneşhan, konuşmalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

“2024 yılında iktidar emeklilerimizin maaşına, huzuruna, aşına, ekmeğine çöktü, alın size emekliler yılı. Bu da yetmiyormuş gibi kendi asli görevi olan emeklilik sistemini ince ince doğrayarak emeklilerimizi piyasanın kucağına attılar. Bakın, değerli arkadaşlar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının resmî verilerine göre 65 yaş üstü, tekrar söylüyorum 65 yaş üstü her 100 emeklinin 12’si çalışmak zorunda, bu oran kayıt dışıyla birlikte yüzde 30’u bulmakta. Yirmi iki yıllık iktidarınız döneminde emeklilerimizi ne hâle getirdiğinizi, içine düştüğü durumu açık, net bir şekilde ortaya koymaktadır. “

“Bütçe Denk Değil, Açık 1 Trilyon 930 Milyar Lira”
2025 yılı bütçesindeki 1 trilyon 930 milyar liralık açığa dikkat çeken Güneşhan, bu açığın kapatılması için ya yurtdışından yüksek faizle borç alınacağını ya da vatandaşlara yeni zamlar ve ek vergiler getirileceğini söyleyerek; “Değerli milletvekilleri, bugün burada yüce Meclisimizde 2025 yılı bütçesini görüşüyoruz. Bu bütçe denk bütçe değil, daha işin başında gelir ile gider arasındaki fark yani bütçe açığı 1 trilyon 930 milyar lira. Peki, bu açığı nasıl kapatacaksınız? Ya yurt dışından yüksek faizle para bulacaksınız -ki Sayın Bakan Mehmet Şimşek, leyleği havada görmüş gibi sabah akşam demeden gitmediği yer kalmıyor, çalmadık kapı kalmıyor ama maalesef, istenilen parayı bulamıyor; ne acıdır ki artık Londra’daki tefeciler bile bize para vermiyor- ya da 2025 yılında zam üstüne zam yaparak, ek vergiler getirerek vatandaşın omzundaki yükü daha da artıracaksınız.” İfadelerinde bulundu.

“Faiz Ödemelerine ve Rantiyelere Kaynak, Çocuklara ve Eğitime Yetersiz Pay”
Bütçenin adaletsiz dağılımına vurgu yapan Milletvekili Güneşhan, 1 trilyon 950 milyar liranın faiz ödemelerine ayrıldığını, kamu-özel iş birliği projelerine ise 204 milyar lira aktarıldığını belirtti. Çocukların korunması için yalnızca 41 milyar lira, bağımlılıkla mücadele için 12 milyar lira ayrılmasını eleştirerek, “Bu bütçe, yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak” dedi. Konuşmalarının devamında ise; “Değerli milletvekilleri, bugün burada yüce Meclisimizde 2025 yılı bütçesini görüşüyoruz. Bu bütçe denk bütçe değil, daha işin başında gelir ile gider arasındaki fark yani bütçe açığı 1 trilyon 930 milyar lira. Peki, bu açığı nasıl kapatacaksınız? Ya yurt dışından yüksek faizle para bulacaksınız -ki Sayın Bakan Mehmet Şimşek, leyleği havada görmüş gibi sabah akşam demeden gitmediği yer kalmıyor, çalmadık kapı kalmıyor ama maalesef, istenilen parayı bulamıyor; ne acıdır ki artık Londra’daki tefeciler bile bize para vermiyor- ya da 2025 yılında zam üstüne zam yaparak, ek vergiler getirerek vatandaşın omzundaki yükü daha da artıracaksınız.

Peki, bu bütçede ne var değerli arkadaşlar? Faiz lobilerine, rantiyecilere ödeyeceğiniz 1 trilyon 950 milyar lira faiz ödemesi var. Başka ne var? Uçak inmeyen havalimanlarına, kullanılmayan otoyollara, şehir hastanelerine yani kamu-özel iş birliği projelerine 204 milyar ödeme var.

Bunların yanında, bu ülkeye neleri çok görüyorsunuz, onlara da bir bakalım isterseniz. Her ağzınızı açtığınızda “geleceğimiz” dediğiniz çocukların korunması ve gelişimine 41 milyar lira para ayırıyorsunuz.

Bağımlılıkla mücadeleye ayrılan rakam ise 12 milyar lira. Okullarımız bugün perişan durumda, hijyen yok, sıfır güvenlik. Eğitim çökmüş ama temel eğitime sadece 774 milyar lira para ayırıyorsunuz, şehit yakını ve gazilerimize 14 milyar lira para ayırıyorsunuz.” Dedi.

“Halkın Güveni ve Umudu Kalmadı”
Güneşhan, bütçeyi “yokluk bütçesi” olarak nitelendirerek, yurttaşların bu bütçeye ve iktidara güven duymadığını söyledi. Faiz lobilerine ve rantiyelere kaynak aktarılan bir bütçenin, yurttaşa umut vadetmediğini belirtti. Konuşmasını ise şu şekilde sonlandırdı: “Sonuç olarak bu bütçe yokluk bütçesidir. Sizin bütçenizde faiz var ama olması gereken ruh yok, ruhsuz bir bütçedir. Sizin bütçenizde emekliye ahde vefa yok, gençlere umut, çocuklara gelecek yok. Sizin bütçenizde asgari ücretliye destek yok, öğrenciye eğitim, kadına güven yok. Sizin bütçenizde üreticiye katkı, sanayiciye teşvik yok. Sizin bütçenize kimsenin güveni yok, size de kimsenin inancı yok.”

Exit mobile version