Güneşhan, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanatsız bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü hatırlatarak, kültür ve sanat faaliyetlerinin sadece estetik ve entelektüel bir birikim değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve politik ilerlemenin göstergesi olduğunu belirtti. Ancak hükümetin bu alandaki politikasını eleştirerek, muhalefet belediyelerine yönelik çifte standart uygulandığını ifade etti:
“ Muhalefet partilerine mensup belediyeler yapıyorsa o zaman engel oluyorsunuz, hemen üstlerine gidiyorsunuz, trol ordularınızla saldırıyorsunuz yani bir bardak suda fırtınalar koparıyorsunuz ancak kendi belediyeleriniz, kendi Bakanlığınız yapıyorsa sesiniz soluğunuz çıkmıyor.
Bakın, değerli arkadaşlar, daha geçen gün “Gelin, siz de samimiyseniz, parti ayrımı yapılmaksızın tüm belediyelerin on yıllık organizasyon harcamaları araştırılsın.” dedik; böylelikle ak koyun, kara koyun belli olsun istedik. Ama ne oldu? Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Demek ki iftiralarınız, karalamalarınız boşmuş, siz de söylediklerinize inanmıyormuşsunuz.”
Bütçe Eleştirisi ve Adaletsizlik Vurgusu
Güneşhan, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan bütçeden çok daha düşük olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı gerçekten bakanlıklar içerisinde en önemli bakanlıklardan bir tanesidir ama ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 2025 yılı bütçesinde hak ettiği bir bütçeyi göremiyoruz. Bakanlığımızın 2025 yılındaki bütçesi 53 milyar. Örnek verecek olursak Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi 130 milyar civarında yani sizin Bakanlığınızdan 2,5 kat daha fazla bir bütçesi var. Elbette “Diyanete bütçe ayrılmasın.” demiyoruz ama bunun tam tersi olması gerektiğini düşünüyoruz yani sizin Bakanlığın
130 milyar lira, Diyanet İşlerinin de 53 milyar lira olması gerektiğini söylüyoruz.”
Sanatçılar ve Kültür Emekçilerinin Sorunları
Güneşhan, kültür ve sanat emekçilerinin sosyal güvencesizlik ve emeklilik konularında yaşadığı sıkıntılara da değindi. Sanatçı borçlanması emeklilik yasasının yeniden gündeme alınması gerektiğini ifade eden Güneşhan, özel tiyatroların yaşadığı ekonomik sorunlara ve desteklerdeki adaletsizliklere de dikkat çekti.
“Kültür ve sanat emekçilerinin en can alıcı konularının başında sosyal güvencesizlikleri ve emekli olamama sorunları gelmektedir. Geçmiş hükûmetler tarafından sanatçı borçlanması emeklilik yasası çıkarılmıştı. Böyle bir yasayı tekrar ivedilikle gündeme alarak zor koşullarda yaşayan kültür ve sanat emekçilerinin emekli olmalarını ve sosyal güvenceye kavuşmalarını sağlamış oluruz. Yine, kamusal fayda açısından büyük rol oynayan özel tiyatro kurumlarından alınan vergi ve fatura yükü de oldukça yüksek Sayın Bakanım, aynı özel işletmeler gibi ancak özel işletmeler zaman zaman devletten teşvik almakta ama özel tiyatrolarımız bu teşviki alamamakta ve dolayısıyla birçok sanat okulu kapanma veya kapanma riskiyle karşı karşıya kalmıştır, bununla da ilgili önemli adımlar atılmalıdır.”
Sanatın Önemi ve Vize Sorunları
Sanatçıların uluslararası turnelerde yaşadığı vize sorunlarına da değinen Güneşhan, bu durumun hem sanatçılara hem de ülkenin prestijine zarar verdiğini söyledi.
“Diğer yandan, kangren hâline gelmiş pek çok sorun var değerli arkadaşlar. Bunların başında vize meselesi geliyor Sayın Bakanım. Maalesef, iktidarınız döneminde ülkemizi uluslararası arenada o kadar itibarsız hâle getirdiniz ki bunun bedelini başta sanatçılarımız olmak üzere hepimiz ödüyoruz. Bir sanat grubu düşünün, Avrupa’ya turneye gidecek, biletler satılmış, duyurular yapılmış ancak iptal ediliyor. Neden? Çünkü sanatçıların yarısına vize çıkıyor, yarısına çıkmıyor. Böylelikle sanatçılar mağdur oluyor, ülkemiz prestij kaybediyor ama Bakanlığımızın ne kadar umrunda, o da ayrı bir konu.”
Konuşmalarının devamında ise; “Yine, tiyatro kurumlarına verdiğiniz yıllık oyun desteklerinde de çok adaletsizlik olmaktadır. Yılların saygın tiyatro kurumlarına politik nedenlerle destek olmazken kendinize yakın olan, bir yıllık, iki yıllık faaliyet gösteren kurumlara adaletsiz şekilde oyun desteklerini dağıtmaktasınız. Bu adaletsizliğe de son vermek gerekir. Sayın Bakanım, Çanakkale Alan Başkanlığı olarak yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı da teşekkür ediyorum. Alan Başkanımız İsmail Kaşdemir de burada, dolayısıyla ona da teşekkür ediyorum ama Çanakkale Savaşları, bir de Anadolu tarafı var yani Kumkale-Dardanos, o bölge; o bölgenin de bir an önce Alan Başkanlığı bünyesine alınmasını bekliyorum. Yine, sizden beklenen Sayın Bakanım, tabii ki turizm kısmına çok önemli, ciddi şeyler yapıyorsunuz ama başta opera, bale, klasik müzik, restorasyon gibi, tarihî eserler gibi pek çok alanı da ihmal ettiğinizi görüyorum. Bu alanlara daha çok eğilmenizi bekliyoruz. Teşekkür ederim.” İfadelerine yer verdi.
Konuşmasını kültür ve sanatın öncelikli politika haline getirilmesi gerektiğini vurgulayarak tamamlayan Güneşhan, adil, destekleyici ve kapsayıcı bir yaklaşımın benimsenmesi çağrısında bulundu.