Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Besni MYO Öğrencileri Drone üretiyor

Besni Meslek Yüksekokulu, Türkiye´de ilk defa üniversiteler içinde drone üretmeye başladı.

Besni Meslek Yüksekokulu, Türkiye´de

Besni MYO yönetimi, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen, belli bir mesafeye çıkıp, şarjı yettiği sürece havada çekim yapabilen droneyi üretmeye başladı.
Besni Meslek Yüksek Okul Öğretim Görevlisi Elektronik Otomasyon Bölüm Başkanı Abdulaziz Ceylan, yaptığı açıklamada, öğrencilere elektronikle ilgili çeşitli uygulamalar yaptırdıklarını söyledi.
Ayrıca proje olarak yürüttükleri insansız hava aracının yapılması, uçurulması ve kontrolüyle ilgili çalışmaların mevcut olduğunu anlatan Ceylan, “Onunla ilgili biz gecen sene uçurmasını yaptık ama istediğimiz seviyede tam olarak belli bir verim elde edemedik. Bunu daha iyileştirme yolunda çalışmalarımız devam ediyor. Kontrol noktasında tabi parçaların bir kısmını şuanda ilk başta hazır aldık, hazır malzemelerden deniyoruz ama gövde kısmının oluşturmasıyla ilgili çalışmalarımız var. Yani üretimini tamamen bizim tarafımızdan yapıp, yazılım noktasında yine kendi hocalarımızla birlikte yaparak o şekilde uçurmak için çalışmalarımız devam etmekte.
İnsansız hava araçları zaten en büyük sıkıntısı enerji çok fazla harcadığı için havada kalış süreleri çok az oluyor. 15-20 dakika, bunun daha yükseltilebilmesi için ya malzeme boyutunu biraz daha küçültecek hafifleteceğiz, onla ilgili çalışmalar devam etmekte, onlar üzerinde biraz yoğunlaşıyoruz. Bir tarafta düzgün kalabilme kontrol kısmında bazı sıkıntılar olabilir. Dengede kalabilme, işte rüzgâr bu tür şeylerin etkisinde de kalabildiği için o tür durumlara hızlı cevap verebilmesi, yani yazılımla ilgili çalışmalar bunun üzerinde çalışıyoruz” dedi.
Dronenin Bir Nesneyi Takip Etmesi İçin Çalışıyoruz
Şuan kullanılmaya devam ettiğini belirten Ceylan, şöyle devam etti; ?Tabi biraz uçağı kısa olan modeller doğu bölgelerde sınırlarımızda askerlerimizde kullanılan bir cihazdır. Bunun bizim Yüksek Okul tarafından da yapılabiliyor olması, öğrencilerimiz bunların üzerinde duruyor olabilmesi bizi sevindiren bir şey. Onlara bu bilgiyi şimdiden verebilmek, meslek hayatlarına bir kazanım olarak kazanım sağlayacağını düşünüyorum, bunun için çabalıyoruz.
Yine Türkiye´de kullanılıyor, çeşitli üst sektörde var, fakat Meslek Yüksek Okulu bünyesinde yapan bölümler biraz daha az seviyede, ileriye dönük olarak insansız hava aracının bir nesneyi takip edebilme özelliğini kazandırıp, bizim belirleyeceğimiz bir nesneyi takip ederek, onun belli süre izleyip hareketini görüntü olarak kaydetmek veya kullanabilmek şuan ki normal güvenlik kamerası gibi olanın hareketli olan kısmı belli noktada o kişiyi veya nesneyi takip ettirebilmek için onun üzerinde yazılım olarak çalışıyoruz? diye konuştu.