Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Dengbejlik kültürü genç neslin ilgisini kaybediyor

Diyarbakır’da köklü bir kültür olan dengbejlik, gençler arasında ilgi görmemekte ve daha çok yaşlılar tarafından ilgi görmektedir. Dengbejlik geleneği, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Dengbejler, kendi dillerini ve kültürlerini tanıtmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Gençlere yönelik yapılan çağrılarla geleneksel dengbejlik geleneğinin devam etmesi amaçlanmaktadır.

Diyarbakır'da köklü bir kültür olan dengbejlik, gençler arasında ilgi görmemekte

Diyarbakır’da uzun yıllardır devam eden köklü sözlü anlatı geleneği olan ‘dengbejlik’ gençler arasında ilgi kaybına uğruyor. Dengbej evlerinde düzenlenen etkinliklerde genellikle yaşlıların yer aldığı gözlemlenirken, gençlerin bu kültürel mirasa ilgisiz kaldığı belirtiliyor. Kültür temsilcileri, gençlerin dengbej geleneğine ilgisizliği nedeniyle gelecek endişelerini dile getiriyor. Buna karşın yerli ve yabancı turistlerin dengbej evlerine ilgi gösterdiği görülüyor.
Dengbej geleneğinin temsilcilerinden Fesih Koç, ziyaretçilere bu kadim kültürü tanıtarak, eski destanları, acıları, aşkları icra ettiklerini belirtiyor. Yerli ve yabancı turistlerin Diyarbakır’ı dengbejlik geleneği sayesinde daha yakından tanıdığını ve memnun ayrıldığını vurguluyor. Turistlerden hiçbir ücret alınmadığını dile getiren Koç, tek isteklerinin dil ve kültürlerinin yaşatılması olduğunu dile getiriyor.
Koç ayrıca gençlere seslenerek, dengbejlik geleneğini öğrenmeleri çağrısında bulunuyor. Sözlü edebiyatın terbiye amacı taşıdığını belirten Koç, genç nesillere aktarılmak istenen birikimi paylaşmak istediklerini ifade ediyor.
Batman’dan gelen 32 yaşındaki Enes Çakar ise dengbej söylemlerinin kendisini etkilediğini ve bu tarihi, kültürel değeri gençlere tavsiye ettiğini belirtiyor. Çakar, özellikle yaşıtı olan arkadaşlarına bu kültürel değeri keşfetmelerini tavsiye ediyor.

Reklam