Diyarbakır’da bulunan yüzlerce çınar ağacında halk arasında “mantar” olarak bilinen bulaşıcı fungal hastalık tespit edildi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, bu hastalıkla mücadele kapsamında erken tedavi yöntemlerine başvurdu. Belediye, bulvar ve caddelerde bulunan 120 adet ithal batı çınarı ağacında hastalık tespit etti ve ağaçlarda hızla yayılabilecek olan bu hastalıkla mücadele için harekete geçti.
Hastalıkla enfekte olmuş ağaçlarda hastalık ağaca yayılmadan müdahale edilerek budama işlemi gerçekleştirildi. Ağaçlara ayrıca fungusit ilaçları uygulanarak hastalıklı bölgeler temizlendi. Hastalık tedavi edilmezse 2 yıl içinde ağaçların zarar görebileceği belirtilirken, diğer çınar ağaçlarına zarar gelmemesi için gerekli önlemlerin alınacağı açıklandı.
Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Rojhat Çakmak, hastalığın ağaçlarda ilk belirtilerinin görüldüğünü ve müdahale edilmesi durumunda ağaçların kurtarılabileceğini belirtti. Çakmak, ağaçlarda yapılan tedavi sayesinde hastalığın yayılmasının engellendiğini ve ağaçların kurtarıldığını vurguladı.
Hastalıkla mücadelede titizlikle çalıştıklarını belirten Çakmak, ağaçlarda sadece hastalıklı bölgelerin kesilerek tedavi edildiğini ve böylece ağaçların korunduğunu ifade etti. Çakmak, yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini ve ağaçların kurtarıldığını gözlemlediklerini söyledi.
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, REFÜJ VE KALDIRIMLARINDA FUNGAL HASTALIĞININ TESPİT EDİLDİĞİ YÜZLERCE ÇINAR AĞACI, ERKEN TEDAVİ YÖNTEMİYLE KURTARMASINI SAĞLAYACAK.
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, REFÜJ VE KALDIRIMLARINDA FUNGAL HASTALIĞININ TESPİT EDİLDİĞİ YÜZLERCE ÇINAR AĞACI, ERKEN TEDAVİ YÖNTEMİYLE KURTARMASINI SAĞLAYACAK.