Esra Alkan’dan Besni’ye Özel Kitap Müjdesi: “Kalk Gidelim Besni”

Besni Kitap Günleri'ne katılan, bilinen-sevilen yazar Esra Alkan, Kalk Gidelim kitapları serisi için açıklamalarda bulunurken, Besni’ye özel bir kitap  hazırlama fikrini paylaştı. Daha önce TRT 1’de yayınlanan Kalk Gidelim programını 63 bölüm yazan, yöneten, sunan ve bu programı kitap serisine dönüştüren Alkan, Besni’nin kültürel dokusunun ve tarihi derinliğinin, bugün karşılaştığı insanının kendisine ilham verdiğini ifade etti.

Esra Alkan’dan Besni’ye Özel Kitap Müjdesi: "Kalk Gidelim Besni"

Besni Kitap Günleri tanıtım ve imza günü etkinliği kapsamında, Besni’ye gelen Kalk Gidelim Seyahat kitapları yazarı Esra Alkan, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Açıklamalarında “Merhaba, Esra Alkan kimdir derseniz ben kendimi ancak şöyle tanımlayabilirim: Giderim, çekerim, görürüm, yazarım. Kalk gidelim Kitapları’nın başlangıcı Kalk Gidelim Seyahat Kültürü programlarıydı. TRT 1’de 63 program yaptım ve sonra kafamda bitirmeye yakınlaştığım vakit dedim ki “söz uçar yazı kalır ve o halde kitaplarla haşır neşir olayım. İyi ki de yapmışım çünkü yazmak, bir belgesele hazırlanmak, çekmek, gitmek, bir coğrafyanın insanına dair işler yapmak hepsi çok büyülü şeyler ve aslında bir bütün. Ama yazmaya başladığım andan itibaren bambaşka kapılar açıldı. Yazmak gerçekten eğer insanın bir derdi varsa ve o derdini yazıya dökebiliyorsa söylendiği kadar şifa olan bir alan. Diğer sanat disiplinleri ve 7. sanat sinema da öyle. Yönetmen için ya da senaristi için kendi nefesleri. Ancak edebiyatın yerinin bambaşka olduğunu gördüm.” ifadelerini kullandı.

‘Besni’ye davet edildiğimde hiç düşünmeden, hiçbir detay sormadan evet dedim”

Esra Alkan, deprem zamanında, deprem bölgesindeki hemen herkesle aynı duyguları yaşadıklarını dile getirerek; “Bugün buradayım, dün de buradaydım. İstanbul’dan Besni’ye gelirken çok çabuk karar verdim çünkü Besni’de ilk kez kitap günleri yapılıyor ve her şeyin ilki çok zordur fakat çok da heyecan yüklüdür. Hakikaten düşüncemde yanılmamışım, şair yazar arkadaşım Mustafa Köz ile beraber İstanbul’dan kalktık geldik. Besni’yi ve bu coğrafyayı aslında biliyordum. Kalk Gidelim Adıyaman’ı çekmiştim. 2008 veya 2009 yıllarında TRT 1 için çekmiştim ama biliyorsunuz çok büyük bir acı yaşadık. Bugünkü söyleşide de çocuklara söyledim. Sizler dedim burada, bizlerde mesafeler olsa da yine burada gibi bütün acıları içimizde duyduk. Ancak hayatın her türlü inişi çıkışı ve yaşanışı var. Eğer hayattaysak direnme biçimi alanlarımız olmalı. Bunlardan biri seyahat diğeri kahkaha çünkü gülmek direnmektir ve bir de yazmak ve okumak. Yani edebiyat. Bunlar bana yaşama çağrıdır.” Şeklinde konuştu.

Alkan, Besni’ye ilk kez gelmediğini ve daha önce Adıyaman’da Kalk Gidelim Adıyaman çekimlerini gerçekleştirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Besni Kitap Günleri’nin ilk kez düzenleneceğini öğrendiğimde, tereddüt etmeden katılmayı arzu ettim. Buraya gelirken büyük bir heyecan duydum çünkü ilklere tanıklık etmek ve katkıda bulunmak benim için çok değerli. Yaşanan aksaklıklar dahi. Her şey samimi gayretlerin ürünü. Daha önce Adıyaman’a yönelik çekimler yapmış ve bu coğrafyanın zenginliklerine insan dokusuna şahit olmuştum. Besni’ye geldiğimde ise bu şehir, kendi kitabını yazmam için bana ilham verdi.”

“Behesni Kendine Şiir Okuyan Şehir”

Besni Belediye Başkan Yardımcısı ve Besni Kitap Günleri koordinatörü Gökhan Serter’in kendi yazdığı, “Behesni Kendine Şiir Okuyan Şehir” adlı şiiri okuması, Alkan için karar noktası oldu. Bu şiirin Kalk Gidelim Besni kitabında giriş bölümü olarak yer alma ihtimalinden bahseden Alkan; “Asırlardır yaşayan şehir Besni’nin ruhunun ve tarihinin şiire yön verdiğini dile getirdi. Her bir mısrasının ardında yüzyıllar olan bu şiir beni şaşırttı ve farklı bir kurguyu aklıma düşürdü. Kalk Gidelim Adıyaman ve Kalk Gidelim Besni farklı iki kitap olarak görünse de elbette birbirlerine çok katkı verecekler. Besni başlı başına yazılmayı hak eden eski yerleşim yerlerinden. Buradaki çocuklar da çok hevesli.” Dedi.

YAZMAK YAŞAMA ÇAĞRIDIR

Edebiyatın ve yazmanın hayatındaki yerini “Yazmak, yaşama çağrıdır, bu çağrıyı duyunca alır başımı giderim” sözleriyle aslında yaşantısını özetleyen Alkan, şu ifadeleri kullandı:

“Seyahat Edebiyatı, bir coğrafyayı ve insanını anlatan büyülü bir alan. Kalk Gidelim serisi okurken hem seyahat ettirten hem arkeolojisine tarihine yeme içme kültürüne tanıklık ettirten bir ürün. Besni’nin tarihi, yeme içme kültürü, sosyal yaşantısı ve bu coğrafyaya dair izlenimlerim kitabıma yön verecek. Elbette diğerleri gibi öne çıkmış simge canlı cansız varlıkların söz almasıyla…”

Besni Kitap Günleri’nde gördüğü ilgi ve sıcaklık karşısında duygulandığını belirten Esra Alkan, “Besni’den ayrıldıktan sonra buradaki notlarımı derleyeceğim, aldığım bütün kitapları okuyacağım ve bu şehrin ruhunu yazıya dökmeye çalışacağım simge varlıklarını içimde duyarak. Kalk Gidelim Besni ve Kalk Gidelim Adıyaman için çok heyecanlıyım. Bir, bir buçuk yılımı alacak, belki de biraz daha fazla, kim bilir! Basının, okulların, öğretmenlerin ve öğrencilerin ilgisi bizleri mutlu etti. Ayrıca sizlere çok teşekkür ederim.” dedi.

Exit mobile version