Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde “Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 755. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri” gerçekleştirildi.
“Birlik İçin Sözümüz Var” temasıyla düzenlenen programa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.
Bakan Ersoy, program öncesinde Hacı Bektaş Veli Külliyesi’ni ziyaret etti. Aslanlı Çeşme’den su içen Ersoy, Hacı Bektaş Veli Türbesi ile müzenin birimlerini gezdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajı okundu
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan programda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu.
Erdoğan mesajında, Hacı Bektaş Veli’nin insanı, merhameti, şefkati ve kardeşliği yücelten öğütlerinin rehber niteliği taşıdığını belirtti. Hacı Bektaş Veli’nin “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” çağrısının milletin ebedî kardeşliğinin mayası olduğunu ifade eden Erdoğan, barış, huzur ve birlikte yaşama kararlılığının korunacağını vurguladı.
Hacı Bektaş Veli irfanı etrafında bir araya gelenlere teşekkür eden Erdoğan, eserleri, nasihatleri ve mesajlarıyla yol gösteren Hacı Bektaş Veli ile bütün gönül erlerini rahmetle andı.
Ersoy: “İnsanlığa gereken reçete açıktır”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuşmasında Hacı Bektaş Veli’nin ocağındaki cem halkasının daim olmasını diledi.
Medeniyetin asırlar boyunca yetişen ilim neferleri sayesinde üç kıta ve yedi iklime yayıldığını belirten Ersoy, ecdadın başarısının yalnızca toprakları ve şehirleri fethetmekten değil, kalplerin kapısını açarak gönüllerde kök salmaktan geçtiğini ifade etti.
Hacı Bektaş Veli’nin Yesevi irfan geleneğinin Anadolu’ya ulaşan önemli bir halkası olduğunu dile getiren Ersoy, 13’üncü yüzyıl Anadolu’sunda yaşanan umutsuzluk, korku ve ayrışmalar ile günümüzdeki ırkçılık, ötekileştirme ve hoşgörüsüzlük arasında benzerlik bulunduğunu söyledi.
Ersoy, insanlığın ihtiyaç duyduğu reçetenin “Bir olalım, iri olalım, diri olalım” çağrısında bulunduğunu kaydetti.
“Bu kutlu yolda yürüyenlerin yanında olacağız”
Hacı Bektaş Veli’nin mirasının kültür hazinesinin en kıymetli değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Ersoy, insanı yaşatmayı merkeze alan; gönül yapma, hak, adalet, paylaşma ve birlikte yaşama anlayışından ödün vermeyen öğretinin bugün de insanlığın yolunu aydınlattığını söyledi.
Kültürün sahiplenilerek yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini belirten Ersoy, Alevi-Bektaşi kültürünün deyişleri, nefesleri, semahları, musikisi, erkânı, ocak sistemi ve sözlü geleneğiyle Anadolu’nun en köklü kültürel miraslarından biri olduğunu ifade etti.
Bakanlığın bu mirasın bilimsel yöntemlerle araştırılması, kayıt altına alınması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Ersoy, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının faaliyetlerinin önemine dikkat çekti. Ersoy, bu yolda yürüyenlerin yanında olmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Program semah gösterisiyle devam etti
Etkinlikte Nevşehir Valisi Hüseyin Kök, Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli Dergâhı Serçeşme Vakfı Başkanı Hüseyin Hürrem Ulusoy, Şah Kalender Veli Ocağı Dedesi Ali Yahya Kalender ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Esma Ersin de konuşma yaptı.
Programda Karacaahmet Sultan Dergâhı Semah Ekibi’nin gösterisi izlendi.

