Mardin’in Artuklu ilçesinde su kaynaklarının azalmasıyla birlikte uzmanlar tarafından obrukların kaçınılmaz hale geldiği uyarısında bulunuldu. Dicle Elektrik’in enerji dağıtım hedeflerine devam ettiği Mardin’de aşırı su tüketimi ve bilinçsiz sulama krize sebep oldu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mardin İl Koordinasyon Kurulu Su ve Ekoloji Komisyonu tarafından hazırlanan 2025 Yılı Su Raporu’na göre bölgedeki su ve enerji krizi derinleşiyor.
Mardin Artuklu Üniversitesi Kızıltepe Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Artuklu ilçesine bağlı Yaylı Mahallesi’nde suyun 800 metrenin üzerinde bile bulunamadığını belirterek, bu durumun kuraklık nedeniyle olduğunu açıkladı. Doğan’a göre, Mardin’deki kuyu derinlikleri hızla artarken tarım arazileri verimsizleşiyor ve obruklar kaçınılmaz hale geliyor.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu ise yer altı su seviyesinin her yıl derinleştiğini ve bu durumun çiftçiye ve ekonomiye ek maliyet getirdiğini vurguladı. Çullu’ya göre, suyun doğru kullanılmaması ve bilinçsiz sulama yöntemleri su ve enerji tüketimini artırıyor. Buna karşın dijital sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasıyla su tasarrufu sağlanabileceği belirtildi.
Dicle Elektrik verilerine göre kaçak sulama kuyuları nedeniyle ciddi bir elektrik yükü ve tarımsal sulama sorunu yaşandığı ifade edildi. Modern sulama yöntemlerinin ve enerji analizlerinin önemine vurgu yapılarak, su kaynaklarının ve çiftçilerin ekonomik gücünün korunması gerektiği belirtildi. Herhangi bir tedbir alınmazsa su kaynaklarının ve tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulunuldu.
PROF. DR. YUSUF DOĞAN, SÖZ KONUSU RAPORDA ARTUKLU İLÇESİNE BAĞLI YAYLI MAHALLESİ’NDE 800 METREYİ AŞAN DERİNLİKLERDE DAHİ SU BULUNAMADIĞINI BELİRTEREK, MEVCUT SU KAYNAKLARININ HER GEÇEN GÜN AZALMAKTA OLDUĞUNU SÖYLEDİ.
PROF. DR. MEHMET ALİ ÇULLU İSE, SÖZ KONUSU RAPORDA YERALTI SU SEVİYESİNİN HER YIL BİRAZ DAHA DERİNE İNDİĞİNİ VE BU DURUMUN HEM ÇİFTÇİYE HEM DE ÜLKE EKONOMİSİNE EK MALİYET GETİRDİĞİNİ VURGULADI.
MARDİN’İN ARTUKLU İLÇESİNDE 800 METREYİ AŞAN DERİNLİKLERDE SU BULUNMAZKEN, BİLİM İNSANLARI; SALMA SULAMA YÖNTEMİNİN HEM TOPRAĞIN YAPISINI BOZDUĞUNU HEM DE SU TÜKETİMİNİ ÜÇ KATA ÇIKARTIP OBRUKLARIN KAÇINILMAZ HALE GELDİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.