Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, bölgede yapılan çalışmalarda, taş ve tonoz kemerlerle inşa edilmiş, üç ayrı bölümden oluşan bir hanın tespit edildiğini belirtti. Hanın Malatya ile Harput arasındaki Yer Hanı ile benzerlik taşıdığını ifade eden Alkan, yapıların milattan sonra 13. yüzyıla tarihlendirildiğini söyledi.
“Tarihi yapılar oldukça sağlam”
Han ile ilgili detayları paylaşan Alkan, “Bu yapının duvar uzunlukları 17 ila 21 metre arasında değişiyor. Üst kısmı tonozlarla örtülü olan yapının güney kısmı hariç diğer bölümleri günümüze sağlam şekilde ulaşmış. Bu yapısal özellikler Erzincan ve Malatya’daki hanlarla benzerlik göstermekte,” dedi.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde Geçiyor
Keşfedilen hanın, ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de yer aldığını ifade eden Alkan, “Evliya Çelebi bu alanı ‘Sürre Kasabası’ olarak tanımlıyor. Seyahatname’ye göre burası suyuyla, temiz havasıyla ve han, hamam gibi yapılarıyla bir kasaba niteliğindeydi. Ayrıca bölgede bir köprü de yer almakta. Bu veriler, hanın ve çevresinin tarihi önemini artırıyor,” şeklinde konuştu.
Bu keşif, Adıyaman’ın ve Nemrut Dağı’nın zengin tarihine bir yenisini eklerken, bölgenin arkeolojik ve turistik değerini de gözler önüne seriyor. Han ve köprü ile ilgili detaylı araştırmalar ve restorasyon çalışmalarının önümüzdeki süreçte başlaması bekleniyor.