Şanlıurfa’da asırlık meslek yok oluyor

Suruç ilçesinde köşkerlik mesleğini yapan son 4 usta kaldı. Bu asırlık meslek artık gençler tarafından tercih edilmiyor ve meslek sahipleri işyerlerini kapatma durumunda. Mesleklerini uzun yıllardır sürdüren ustalar, mesleklerinin son temsilcileri olduklarını belirtiyor. Meslek odası başkanı ise mesleğin yok olmaması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ediyor.

Suruç’ta Köşkerlik Mesleği Tehlikede!

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde köşkerlik mesleğini icra eden son 4 usta, çırak bulamamanın verdiği sıkıntı ile iş yerlerini kapatma noktasına geldi. Asırlardır devam eden köşkerlik mesleği, artık sessiz sedasız tarih sayfalarında yok olmaya yüz tutuyor.

Suruç’ta yaklaşık 150 bin kişilik nüfusa sahip olan ilçede köşkerlik mesleği günümüzde yalnızca 4 usta tarafından icra ediliyor. Babadan oğula aktarılan bu meslek, gençler arasında rağbet görmemesi ve ekonomik getirisinin azalması sebebiyle son bulma tehlikesiyle karşı karşıya.

57 yıldır ayakkabı tamiri yapan Mehmet Köşger, mesleği için 10 yıl çıraklık dönemi de ekleyerek toplamda 57 yıldır bu işi yaptığını belirtirken, “Bizden sonra bu mesleği yapacak kimsenin olmaması aslında çok üzücü. Köşkerlik artık ev ekonomisine katkı sağlayacak bir meslek değil” dedi.

Yıllardır bu mesleği icra eden ve son temsilcisi olan kişiler de artık gelecek konusunda endişeli. Mustafa Uyanık, “Biz 100 yıldan fazladır bu mesleği Suruç’ta sürdürüyoruz. Ancak şu anda 4 kişi kaldık ve genç nesil maalesef bu mesleğe ilgi göstermiyor” sözleriyle mesleğin yok olma tehlikesini vurguluyor.

Köşker ustalarından Mevlüt Buğan, “Müşteriler bazen makine işlemi istemiyor, bu yüzden hala el ile dikiş yapıyoruz. Ancak bu mesleği icra eden ustalar sadece 4 kişi kaldık. Artık bu mesleği yapacak gençlerin olmaması gerçekten düşündürücü” açıklamasında bulundu.

Suruç Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Demir ise mesleğin yok olmaya yüz tuttuğunu belirterek, bu değerli mesleği yaşatmak adına ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

Exit mobile version