Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, genetiği değiştirilmiş tohumların halk sağlığına zararı ve tohumda dışa bağımlılığı sona erdirmek için yerel tohumların üretilmesi ve korunmasını içeren bir çalışma başlattı. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, bu amaca hizmet etmek üzere Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kayapınar ilçesi Medya Mahallesi’ndeki meyve bahçesinde yerel tohumların çoğaltılması için çalışmalarına başladı.
Yerel tohumların korunması ve yeniden üretime kazandırılmasını hedefleyen projede, fidelerin toprağa ekimi gerçekleştirildi. Toprağı işlenen alanda kavun, karpuz, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra 11 çeşit domates, 2 çeşit patlıcan, 6 çeşit biber, altın çilek olmak üzere 30 çeşit meyve ve sebzeden elde edilen yerel tohumlar, önümüzdeki yıl halk ve çiftçilere dağıtılacak.
Konu hakkında açıklama yapan Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Ekonomik Araştırmalar Yatırım ve Destek Şubesi Müdürü Harun Yalçınkaya, yerel tohumların artırılması için gerçekleştirdikleri çalışmanın amaçlarını ve hedeflerini paylaştı. Yalçınkaya, halkın güvenilir gıdaya kolayca ulaşabilmesini amaçladıklarını belirterek, “Yerel tohumların artırılması ve halkımıza sunulması için başlattığımız çalışmayla Park ve Bahçeler Dairesi’ne ait alanda fideleri dikmeye başladık. 20 ila 24 farklı üründen yaklaşık 4 bin fideyi toprağa ekerek, halkımızın daha güvenli ve sağlıklı ürünlere ulaşmasını hedefliyoruz” dedi.
“Çiftçilere tohum ve fide desteği sunacağız” sözleriyle devam eden Yalçınkaya, dışa bağımlılığı yerel tohumlarla aşmak istediklerini belirterek, “Geleneksel pratiklere geri dönerek yerel tohumları destekleyerek dışa bağımlılığın üstesinden gelmek istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarımızı önümüzdeki yıl çiftçilerimize tohum ve fide desteği olarak sunmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ TOHUMLARIN HALK SAĞLIĞINA ZARARI VE TOHUMDA DIŞA BAĞIMLILIĞI SONA ERDİRMEK AMACIYLA YEREL TOHUMLARIN ÜRETİLMESİ, KORUNMASI VE ÜRETİMDE KULLANILARAK ÇOĞALTILMASI AMACIYLA ÇALIŞMA BAŞLATTI.