Bakan Kacır açıkladı: Adıyaman'a Bilim Merkezi kuruluyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Adıyaman'da Yaptığı Konuşmada Yatırım ve Destek Projelerini Açıkladı

GÜNDEM 3.02.2024 18:53:00 0
Bakan Kacır açıkladı: Adıyaman

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Adıyaman'da GAP Bölge Kalkınma İdaresi proje destekleri ve TÜBİTAK ile Adıyaman Belediyesi arasında gerçekleştirilecek bilim merkezi imzalarını içeren protokol törenine katılan sanayicilere ve yatırımcılara seslendi.

Bakan Kacır, Adıyaman'ın kadim tarihine vurgu yaparak geçtiğimiz yıl yaşanan deprem felaketinin şehre ağır bir imtihan yaşattığını belirtti. Depremden en fazla etkilenen şehirlerden biri olan Adıyaman'ın bu zorlu süreçte büyük bir dayanışma sergilediğini ifade etti. Depremden etkilenen işletmeleri desteklemek amacıyla başlatılan çalışmalara değinen Bakan Kacır, Adıyaman'da 385 yatırım teşvik belgesinin süresini yeni bir talep aranmaksızın 3 yıl uzattıklarını ve birçok destek programını devreye aldıklarını söyledi.

Bakan Kacır, Adıyaman'ın ekonomik ve sosyal toparlanması için bir dizi projeyi hayata geçirmeyi amaçladıklarını ifade etti. Bu projeler arasında Adıyaman Gölbaşı OSB projesi, Kuyulu sanayi alanı, tarımsal sulama rehabilitasyonu, turizm ve tarımı destekleme projeleri gibi birçok alanda yatırımların bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Adıyaman'da hayata geçirilecek yeni finansman mekanizmalarıyla depremden etkilenen işletmelerin yeniden yapılanma sürecinde destek sağlanacağını söyledi.

Bakan Kacır, konuşmasının sonunda Adıyaman'a kazandırılacak bilim merkezi ile ilgili olarak da Adıyaman Belediyesi ile iş birliğine gidildiğini ve bu merkezin Adıyaman'ın gençlerine önemli fırsatlar sunacağını ifade etti. Projelerin ülkemiz ve Adıyaman için hayırlı olmasını temenni ederek katılımcılara teşekkür etti.

Bir dizi protokol imzalamak ve temaslarda bulunmak üzere Adıyaman’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan bu coğrafyayı tekrar eski canlı günlerine döndürmek mutlak hedefimizdir.” dedi.

Sabah saatlerinde Adıyaman’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ı Adıyaman Havaalanı’nda Vali Dr. Osman Varol, AK Parti Milletvekilleri Doc. Dr. İshak Şan, Av. Mustafa Alkayış, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş ve STK temsilcileri karşıladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ilk olarak Adıyaman valiliğini ziyaret ederek, şeref defterini imzaladı. Bakan Kacır, 6 Şubat’ta yaşanan deprem afetine ilişkin son bir yılda kent genelinde yapımı devam eden TOKİ afet konutlarının geldiği aşama başta olmak üzere bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması planlanan çalışmalar hakkında Vali Varol’dan bilgiler aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteğiyle Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonunda 2024 yılında Adıyaman’da uygulanacak projelerin imza töreni düzenlendi.

Açılış konuşmaların ardından kürsüye çıkan Bakan Kacır, "GAP Bölge Kalkınma İdaresi proje destekleri ve az önce birlikte kararlaştırdığımız TÜBİTAK ve Adıyaman Belediyesi arasında gerçekleşecek bilim merkezi imzaları için buluştuğumuz protokol töreninde sizlerle bir arada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyor. Her birinizi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Tarihten bugüne pek çok medeniyete ev sahipliği yapan kadim şehrimiz Adıyaman, geçtiğimiz yıl çok ağır bir imtihandan geçti. 6 Şubat’ta 11 şehrimizi ağır bir yıkıma uğratan deprem felaketinden en fazla etkilenen şehirlerimizden biri oldu. Adıyaman'ımızın karşı karşıya kaldığı bu büyük felaket hepimizde derin izler bıraktı. Adıyamanlı ve diğer tüm depremzede kardeşlerimizin acısını halen yüreğimizle hissediyoruz. Bu vesileyle depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize, vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. Rabbim şehirlerimizi, bu cennet vatanı tüm afetlerden, felaketlerden muhafaza etsin diyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde asrın en büyük felaketinin yaralarını sarmak adına ilk andan itibaren kaynaklarımızı deprem bölgesi için seferber ettik.

Depremden zarar gören tüm şehirlerimizi yeniden inşa etmek, kadim medeniyetleri ev sahipliği yapan bu coğrafyayı tekrar eski canlı günlerine döndürmek mutlak hedefimizdir.

Adıyaman’ın kendine has kimliği, tarihi dokusu, en önemlisi de bu kadim şehir ile hemhâl olmuş insanı için ilk andan itibaren hep birlikte gayret gösteriyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak şehirlerimizin ekonomisini eski günlerine döndürmek, üretim ve rekabetçiliklerini yeniden kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yatırım teşvikleriyle, sanayi alanlarıyla KOBİ’lerimize sağladığımız can suyuyla ve bölgesel kalkınma projeleriyle çok boyutlu çalışmalar yürütüyoruz.

Deprem nedeniyle yatırım süreci aksayan yatırımcılarımızı mağdur etmemek adına Adıyaman’da yapılması planlanan yatırımlar için düzenlenen 385 yatırım teşvik belgesinin süresini yeni bir talep aranmaksızın 3 yıl uzatmıştık. Projelerine devam edemeyecek yatırımcılarımız için de kendilerine düzenlediğimiz yatırım teşvik belgelerini herhangi bir ilave yük getirmeden kapanmış saydık. Adıyaman dahil olmak üzere depremden en çok etkilenen il ve ilçelerimizi yeniden cazibe merkezi haline getirmek için bölgeye gerçekleştirilecek yatırımlara ilave faiz veya kar payı destekleri uygulaması da içeren Türkiye’deki en kapsamlı teşvik paketimizi sunduk. Teşvik paketimizle birlikte Adıyaman'ımızda 2 bin 500’e yakın vatandaşımıza istihdam sağlayacak sabit yatırım tutarı 3,7 milyar liraya ulaşan 25 yeni yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Sizlerin de yakından bildiği üzere Adıyaman son 2 yılda önemli bir bölgesel üretim merkezine dönüştü. 2002’den bu yana şehrimize 5 Organize Sanayi Bölgesi kazandırdık. Organize sanayi bölgelerimizde çarkların daha da güçlü dönmesi için bu dönemde 3 milyar lira kredi desteği sunduk. Bu yıl da Adıyaman’da organize sanayi bölgelerimizde 6 altyapı ve üstyapı projesine devam edeceğiz." dedi.

Adıyaman’da 7 bine yakın işletmeye 2,2 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirdiklerini belirten Bakan Kacır, 2023 yılında yaşamını yitiren veya iş göremez hale gelen işletmelerin ise tüm KOSGEB borçlarını deprem sonrası sildiklerini belirterek, "Adıyaman Gölbaşı OSB projesini özellikle bu yıl tamamlayarak sanayicimizin hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız da deprem sonrasında Adıyaman Kuyulu köyünde 49 hektar büyüklüğünde yeni bir sanayi alanı ilan etti. Kuyulu Sanayi alanında kamulaştırma sürecini en kısa sürede gerçekleştirerek şehrimize üretim yolculuğunda yeni bir ivme kazandırmak istiyoruz.

Yeniden ihya ve inşa çalışmalarımızın bir diğer odağı da şüphesiz Kobilerimiz. Kobilerimizi Adıyaman'ımızın kalkınmasında can damarı olarak görüyoruz. Depremden etkilenen Kobilerimizin zarar gören işletmelerin 2023 yılı, yaşamını yitiren veya iş göremez hale gelen işletmelerin ise tüm KOSGEB borçlarını deprem sonrasında sildik. Depremin hemen ardından işyerlerimizin hızlıca toparlanması adına KOSGEB vasıtasıyla acil destek kredisi başlattık. Bir yıl geri ödemesiz 3 yıl vadeli ve sıfır faizli bu destekle işletmenin ve aldığı hasarın büyüklüğüne göre Kobilerimize 1,5 milyon liraya kadar faizsiz kredi imkanı sunduk. Bu programdan Adıyaman’da 593 işletme yararlanırken, 174 milyon liralık kredi hacmi oluşturduk. Deprem bölgemizin imarı ve Kobilerimizin desteklenmesi için uluslararası finansman kaynaklarını da harekete geçirdik. Türkiye deprem sonrası ekonomik canlanma projesi kapsamında Dünya Bankası ve Japon Kalkınma Ajansı’yla 590 milyon dolarlık bir dış finansmanı ülkemize kazandırdık. Adıyaman'da hasar durumuna ve ölçeğine göre Kobilerimize 750 bin liraya varan ve 36 ay vadeli ilk 24 ayı geri ödemesiz olacak şekilde faizsiz destek imkanı sunduk. Bugüne dek bu program kapsamında Adıyaman’da 7 bine yakın işletmeye 2,2 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.

Adıyaman'a bilim merkezi müjdesi veren Bakan Kacır, "Önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz yeni finansman mekanizmalarıyla da depremden etkilenen işletmelerin yeniden yapılanma sürecinde yanlarında olmaya devam edeceğiz.

Kıymetli sanayicilerimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kadim şehrimize yatırım yapıyor. Şehrimizin ihtiyaçları ve potansiyeline göre projeler geliştirerek ekonomik ve sosyal kalkınmayı güçlendiriyoruz. İpek Yolu Kalkınma Ajansımızla bugüne dek kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 316 projesine 803 milyon TL destek sağladık. GAP Bölge Kalkınma İdaremizle de şehrimizin ekonomik büyümesine katkı vermeye, sosyal gelişme ve istihdam artışını desteklemeye devam ediyoruz. Bölge kalkınma idaremizde yalnızca son 10 yılda 110-115 projeye 527 milyon TL kaynak sağladık. Deprem felaketi sonrasında gerek İpek Yolu Kalkınma Ajansımız gerek GAP bölge kalkınma idaremiz eliyle yürüttüğümüz projelerle de şehrimizin yeniden ekonomik ve sosyal toparlanmasına öncülük ediyoruz. Bölgesel kalkınma odaklı toparlanma, acil eylem programımız kapsamında 6 projeye 38 bin TL destek verdik. GAP bölge kalkınma idaremizde de şehrimizde özellikle tarım sektörünün yeniden ayağa kalkmasını temin edecek. 6 projeye 135 milyon TL kaynak sağladık.

Bugün de 2024 yılında GAP bölge kalkınma idaremiz tarafından desteklenecek 8 projenin sözleşmesini imzalıyoruz. Gölbaşı Tabiat Parkının iyileştirilmesi Nemrut Karadut Köyü’nde turizm ve istihdam gelirlerinin arttırılması projeleriyle kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, şehrimizin zengin tarihi ve doğal güzelliklerini ön plana çıkaracağız. Şehrimizin turizm altyapısını güçlendireceğiz. Aracılığın, bağcılığın, seracılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için köyleri tarımsal sulama rehabilitasyonu su berekettir. İkinci faz tarımsal sulama rehabilitasyonu, tarımın mekanizasyon olanı olanaklarının modernize edilmesi projeleriyle de Adıyaman'ımızda tarımsal üretim ve verimliliğini artırılarak bölge ekonomisinin güçlenmesini hedefliyoruz. Toplam 151 milyon TL büyüklüğündeki bu projeler için GAP bölge kalkınma idaremiz 138 milyon TL kaynak sağlayacak.

Şehrimizin turizm ve tarım potansiyelini açığa çıkaracak bu yatırımların hayata geçmesiyle bin 733 kişiye istihdam sağlanacak projeler kapsamında bin 500’ün üzerinde vatandaşımıza ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim imkanları da sağlıyor olacağız. Bugün 8 projemizin yanında şehrimize bilim merkezi kazandırmak üzere Adıyaman belediyemizle de iş birliğine gidiyoruz.

Adıyaman bilim merkezimiz şimdiden Adıyaman’ın çocuklarına, Adıyaman’ın gençlerine hayırlı uğurlu olsun.

Kıymetli Adıyamanlar, geçtiğimiz bir yıl boyunca deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı asla yalnız bırakmadık ve önümüzdeki süreçte de yine yalnız bırakmayacağız. Bu bölgeyi yaşanan felaketten önceki halinden de daha güzel, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir yer haline hep birlikte getireceğiz. Her türlü desteği sağlayarak vatandaşlarımızın umutlarını yeşertmeyi sürdüreceğiz. Birlik ve beraberlik içinde bu süreci geride bırakacak ve inşallah bu bölgeyi yeniden canlandıracağız. Bugün imza atacağımız projelerle birlikte Adıyaman'ımız geleceğe umutla bakacak ve çok daha iyi bir konumda inşallah gelecekte yer alacak. Bu anlayışla tüm projelerimizin ülkemiz ve Adıyaman için hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Değerli valimize, belediye başkanımıza, milletvekillerimize ve birlikte yol yürüdüğümüz tüm çalışma arkadaşlarımıza huzurlarınızda tekrar teşekkür ediyorum.

Sizlere de katılımınızdan dolayı şükranlarımı sunuyor. Her birinizi sevgi ile saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. Sağlıcakla kalın, Allah’a emanet olun." şeklinde konuştu.

Bakan Kacır daha sonra 2024 yılında Adıyaman’da uygulanacak projelerin imza törenine katıldı.


Anahtar Kelimeler: bakan sanayi teknoloji adıyaman

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor