BESNİ SOFRASI

Besni yemekleri çok leziz ve çeşitlilik arzeder. Besni yemekleri çeşit bakımından çok zengindir. Mesela; Aş ( pilav ) çeşit sayısı 15'dir.

BESNİ HAKKINDA 1.12.2023 01:04:00 0
BESNİ SOFRASI

Aş çeşitleri; Simit aşı, Bulur aşı, Döğme aşı ( Yoğurtlusu, salçalısı ve yağlısı ), Mercimekli aş, Şareli aş, Şakalı aş, Pirinç aşı, Mıkaşerli aş, Eşkili aş, Ekmek aşı, Pipirim aşı, Çona aşı, Soğan aşı, ziyaret aşı, ayranlı aş, ağsimitaşı.

 

Çüdde'nin  çeşitleri ; Bulğur ıslaması, Sıcak suya çüdde, Guzu sümüdü çüttesi, Çüdde, Şakalı çüdde, Etli çüdde, Küfte, Basalla ve yavan küfte.

Taplama çeşitleri : Yumurtalı taplama, Etli taplama ve Tiritli taplama.

Çorba çeşitleri: Gara şora, Un şorası, Tarhana şorası ve Malğıta şorası.

Ekmek türleri ve ekmekten yapılan yemekler : Pissi kumacı, Ğıtap, Pendirli ekmek, Lahmacun, Bazlama, Açık ekmek, Bişe, Darı ekmeği, Ğamırlı, Şıllık, Bilezik, Kahgi, katmer ve peksimet.

Basalla

Yöremize özgü lezzetli yemekler vardır.Bunlardan "BASALLA"nın yapılışı şöyle:

Malzemeler:

2 kilogram Bulgur

2 Kilogram Et

1 Su bardağı dolusu Nohut

2 Büyük kuru Soğan

1 su bardağı domates salçası

1 çay bardağı biber salçası

yeterince kırmızı biber

2 çorba kaşığı sumah eşkisi

2 Kilogram etten 700 Gram kadar siyah et ayrılır. Geri kalan kemikli ve yağlı et parçalara bölünerek, büyükçe bir tencereye konur. İki bardak su ilave edilir ve ocağın üzerine konur. Bir az piştikten sonra, tuz ve ayrılan nohut ilave edilerek suyu çekilene kadar iyice pişirilir. Pişmiş etin üzerine yağ ve doğranmış soğan ilave edilerek kavrulur. Kavrulan  etin üzerine  domates ve biber salçası ile kırmızı biber konarak bir dakika kadar tekrar kavrulur. Kavrulan et ve malzemenin üzerine üç litre su ilave edilerek 45 dakika kadar kaynatılır. Bunun üzerine soğuk suda ıslatılmış ekşi bir miktar su ile iyice ezildikten sonra ince süzekle süzülür. Hazır hale gelen sumak ekşisi kaynayan tencereye aktarılarak yarım saat daha kaynatılır.

Hazırlanan bulgur bir leğen içine konur önceden ayrılmış 700 gram et makina veya et kütüğünde satırla iyice dövüldükten sonra leğende bulunan bulgurun üzerine konur. Domates ve Biber salçaları ile yeterince kırmızı biber, tuz, az miktarda ekmeklik un ve doğranmış bir baş soğanda bulgur üzerine ilave edilerek yoğrulur. Yoğurma işi iyi yapılmalıdır. Gerektiğinde birkaç defa su ilave edilmek suretiyle çiğköfte haline gelince avuç içi ile nohut büyüklüğünde yuvarlak hale getirilir.

Yuvarlak hale getirilmiş çiğköfte taneleri, kaynaması bitmiş içinde malzemeler bulunan tencerenin içine konur. 5 - 10 dakika kadar hızlı ateşte kaynatılır.

Yemek ocaktan indirilir. Önceden hazırlanan kuru nane ilave edilerek servise hazır olur.

Tava

Tava içine önce yeterince Sarımsak, yeşil biber ve yiyecek insan sayısına göre 2 veya 3 patlıcan doğranır. Bunun üzerine birbuçuk iki  kiloya yakın Domates doğranır. 

Üzerine bir kiloya yakın yarım yağlı Kuşbaşı Et konur. Üzerine yeterince yağ konduktan sonra fırına verilir. Tavanın iyi pişmesi birazda fırıncının maharetine bağlıdır.

 

Teneke

Bu yemek türünü yalnız Besnililer yapar. Fırıncılar tarafından özel olarak hazırlatılmış teneke üzerine kağıt serildikten sonra Domates iri iri doğranır. Domates’in üzerine yeterince Pirzola veya Daraklık et konur. Tuzu konulduktan sonra fırına verilir.

Genellikle Kış aylarında tenekenin üzerine Domates yerine Kuru Soğan dilinerek doğranır.

 

Karaşora

 

Malzemeler

1 bardak dövme (yarma, Aşurelik buğday)

1 bardak bütün mercimek

1 bardak kırmızı mercimek

250 gr nohut

1 adet orta boy soğan

yağ

½ kaşık salça

tuz

Hazırlanışı

Bütün baklagiller ayıklanıp yıkanır tencereye konur. Üzerine dört parmak basacak şeklilde su konur. Biraz tuz atarak  pişmeye bırakılır.(Düdüklü tencere kullanılabilir) Taneler dağılmadan yumuşayıncaya kadar pişirilir. Diğer taraftan küçük doğranmış soğan yağ ile kavrulur. Soğanlar pembeleşinceye kadar ½  kaşık salça ilave edilerek  kavrulmaya devam edilir. Bu hazırlanan karışım pişen çorbaya eklenir ve afiyetle yenir.

 

İçli Köfte

 

Malzemeler

½ kg az yağlı kıyma

½ kg yağsız kıyma

3 adet soğan

½ yemek kaşığı kırmızı biber

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı biber salçası

biraz tuz

 

Yapılışı
Az yağlı kıymanın üzerine  üç adet soğan ince bir şekilde kıyılır Ateşin üzerinde soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.Kavrulma aşamasında karışım daima ezilir. Kavrulduktan sonra kara biber ve salça ilave edilir. Bundan sonra soğutularak yumurtadan  küçük şeklilde sıkma yapılır.

 

Köftenin Hazırlanışı

Basalla köfteninki gibi hazırlanır ve hazırlanan köfte yumurta büyüklüğünde ayrılır.

Elde ince bir elips şeklini alması sağlanır. Önceden hazırlanmış köfte içine konularak ağzı kapatılır. makinada yapılacaksa parçalara ayırmaya gerek yoktur. Büyüklüğü yani uzunluğu makinedan çıkarken ayarlanabilir, Bu işlemden sonra isteğe göre haşlanır veya kızartılır.

 

Kaynak: Azimşehir Besni Kitabı

ŞEKİP ÖNDER

 

 

Boğazlarına çok düşkün olan Besni halkı bu konuda birde şiir yapmışlar. Şiir şöyle;

Evvela ben bir hikayet eyledim

Açlığımdan çok şikayet eyledim,

Tene yedim karnımı dar eyledim,

Ekşi yedim, daha berbat eyledim.

 

Akşama eylemiş pipirim cacığı

Başına toplamış çoluk çocuğu

Kırmızı bastık ile beyaz sucuğu

Evin küfletinden çala yiyesin.

 

Bir ata binersen iyi ola huyu

Çangallı kovaya koyarlar suyu

Daraklık kebabı, Şambayat suyu

Uzak yola azık ede gidesin.


Anahtar Kelimeler: BESNİ SOFRASI

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor