BESNİ’DE 76 YILLIK TARİHİ PINAR ZAMANA DİRENİYOR

Korupınar Mahallesinde bulunan ve 76 yıllık tarihiyle Besni’nin tarihi yapıları arasında yer alan pınar, yarım asrı aşkın zamana direniyor.

GÜNDEM 10.12.2023 13:58:00 0
BESNİ’DE 76 YILLIK TARİHİ PINAR ZAMANA DİRENİYOR

“MAHALLENİN ADINI ALDIĞI PINAR”

1947 yılında yapılan tarihi pınar yer altından gelen doğal kaynak suyuyla vatandaşları cezbediyor. Mahallenin de adını aldığı pınar kışın ılık yazın ise soğuk akmasıyla adeta şifa kaynağı. Evlerde şebeke sularının kullanılmadığı dönemlerde mahalle halkının su ihtiyacını karşılayan tarihi pınar aradan geçen 76 yıl boyunca en ufak bir azalma olmadan akmaya devam ediyor.

“DEPREMDE ZARAR GÖRMEDİ”

Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde Besni’de çoğu tarihi yapı zarar görürken Korupınar Mahallesindeki pınar depremden etkilenmedi. Yapılma yılına göre oldukça sağlam yapılan tarihi pınar özellikle depremin ilk zamanlarında şebeke sularının kullanılamaması nedeniyle büyük rağbet gördü. Vatandaşlar o dönem, Besni’nin zarar görmemiş ender yapıları arasında yer alan pınarın su ihtiyaçlarını karşılamada büyük katkısı olduğunu söyledi.

“SUYUN TEMİZ KALMASI İÇİN EMEK VERİYOR”

Pınarın arka bölümünde iki giriş yeri bulunuyor. İçerisi adeta bir tüneli andıran pınarın düzenli olarak temizliğini ise evi pınara yakın olan Ahmet Özmercan yapıyor. Yılın belli zamanlarında pınarın içine girerek suyun akış yolundaki yosun ve otları temizleyen Özmercan, çocukluğunun da geçtiği mahallede tarihi pınarın ayakta kalmasında büyük rol oynuyor. 

Suyun temizliğinin yanı sıra bazı kırılan taşlarını da onaran Özmercan, özellikle depremde Besni halkının bu pınardan istifade ettiğini, 76 yıllık tarihiyle gelecek kuşaklara aktarılması için çaba gösterdiğini söyledi. 


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor