Besni’de fıstık hasadı başladı

Besni’de 240 bin dekarlık alanda üretimi yapılan fıstığın hasadına başlandı.

GÜNDEM 15.09.2023 16:08:00 0
Besni’de fıstık hasadı başladı

İlçeye bağlı Yoldüzü Köyünde gerçekleşen fıstık hasadına Adıyaman Valisi Osman Varol, Besni Kaymakamı Çağlar Partal, Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, kurum ve daire amirleri ile üreticiler katıldı.

Hasatta konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas, Adıyaman’ın fıstık üretiminde Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt’in ardından dördüncü sırada yer aldığını ifade etti. 

Çiftçi tabiriyle var yılı ve yok yılından dolayı fıstık hasadında geçen yıl 27 bin ton rekolte olduğunu ancak bu yıl yok yılı olması nedeniyle 10-12 bin rekolte beklediklerini dile getiren Kıyas; “İlimizde son 3-4 yıldır özellikle fıstık bahçelerinde verimi artırmaya dönük hem bakanlığımız, hem İl Özel İdaresi hem de bölgesel olarak GAP Kalkınma İdaresi projeleriyle buralarda verimi artırmaya çalışıyoruz. Çünkü bizim fıstık bahçelerimizde özellikle döllenme, erkek ağaç, hastalık ve zararlarla ilgili problemler var. 

Çiftçilerimizde fıstıkla ilgili çok yanlış bir inanış var. Yani fıstık bahçelerine bakım yapılmayacağı, besleme yapılmayacağı yönünde yanlış inanış var. Biz şimdi bunu kırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda fıstık alanlarında özellikle feromen tuzakları dağıtarak kültürel ve biyolojik mücadele yaptığımızda verimde ciddi bir artış olduğunu gözlemledik. Aynı şekilde bahçelerinde erkek ağaç sayısı az olan bahçelerde yaptığımız çalışmalarda yine çiftçi tabiriyle fos fıstık sayısı azaldı ve verimde ciddi bir artış meydana geldi” şeklinde konuştu.

Ziraat ve tarımın dünyada stratejik bir sektör haline geldiğini söyleyen Adıyaman Valisi Osman Varol ise tarım dünyanın her ülkesinde tarım sektörüne her türlü olanakların sağlanmaya başlandığını aktardı. 

Varol; “Bizler çok şükür ki ülke olarak tarımda, ziraat da ve hayvancılıkta gerçekten iyi bir noktadayız. İlimiz özelinde konuşmak istersek de Adıyaman’ımız zaten hem toprağı hem de havasıyla gerçekten birçok tarım türüne uygun. Birçok çeşitli ürünün başarıyla ve yüksek verimle yetiştirilebildiği güzel bir coğrafyada bulunan bir ilimiz. Burada sevindiren hususlardan bir tanesi göreve başladığımdan beri gerçekten kamunun hem merkezi hükümetimiz anlamında, hem yerel yönetimimiz, özel idaremiz anlamında tarıma çok ciddi bir destek veriyor olması ve bu desteği alan vatandaşlarımızın çok iyi değerlendiriyor olması. Bugüne kadar yapılan projeleri en azından bize yapılan sunumlar üzerinde incelediğimiz de devletimizin ve özel idaremizin sunduğu bu desteklerin tamamı sahada yatırıma dönmüş daha sonrasında siz kıymetli üreticilerimiz devletimizin verdiği bu desteğe sahip çıkmışsınız sahada icrasını çok güzel yapmışsınız ve çok güzel sonuçlar elde edilmiş. Bu sonuçlar öyle bir noktaya gelmiş ki özellikle birkaç tane üründe Türkiye’de söz sahibi haline gelmişiz. İşte bugün hasadını yapacağımız fıstık da bunlardan bir tanesi. Bu bizi ziyadesiyle memnun ediyor ve bize bundan sonraki çalışmalarımızda da özellikle sizlere destek verme anlamında büyük bir motivasyon ve güç veriyor. Çünkü hevesle bu desteklere devam edesimiz geliyor, inşallah bunu da bundan sonra gerçekleştireceğiz” dedi.

Bahçe sahibi Vakkas Çoban ise 3 bin kök fıstığında 25 işçiyle hasada başladıklarını söyledi. Bu yıl 2-3 ton arasında rekolte beklediğini dile getiren Çoban, Besni’de fıstığın Gaziantep’ten geri kalmayan bir düzeyde olduğunu kaydederken fıstık fiyatlarının ise 250 TL ile 270 TL arasında satış fiyatının olduğunu aktardı.


Anahtar Kelimeler: Besni’ fıstık hasadı başladı

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor