BESNİ’DE TÜM OKULLARDA İŞİTME TARAMASI YAPILIYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından planlanan okul çağındaki çocuklarda işitme kaybı taraması, Besni İlçe Sağlık Müdürlüğünce ilçe genelindeki tüm okullarda devam ediyor.

SAĞLIK 30.11.2023 11:08:00 0
BESNİ’DE TÜM OKULLARDA İŞİTME TARAMASI YAPILIYOR

2023-2024 Eğitim Öğretim yılı başından itibaren işitme kaybı taramalarına başladıklarını söyleyen İlçe Sağlık Müdürü Bengü Nehir Buğdaycı Yalçın, ilçe genelindeki tüm okullarda 1. Ve 2. Sınıf öğrencilerine işitme testi uyguladıklarını dile getirdi.

Her bin bebekten 2 veya 3’nün işitme kaybı ile dünyaya geldiğini hatırlatan Yalçın tarama testi sayesinde işitme kaybının yarısının önlenebilir olduğunu aktardı. 

Yalçın konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti; “Canlı doğan her bin bebekten 2-3’ü işitme kaybı ile dünyaya gelmektedir. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oran yüzde 6'ya kadar yükselebilmektedir. Dünya Sağlık Teşkilatı işitme kaybına yol açan faktörlerin yaklaşık yarısının önlenebilir olduğunu bildirmektedir. Çocuklarda işitme kaybı sessiz ve gizli ilerleyen bir problemdir. Farkedilmez ve düzeltilmez ise konuşma ve dil yetisinin kazanılmasında gecikmeye, sosyal ve duygusal sorunlara ayrıca okul başarısızlığına da sebep olabilir. 

Normal programda sadece 1. Sınıflara yapılması hedeflenen grubu genişleterek, ilçemizde geçen sene tarama yapamadığımız bu senenin 2. Sınıf çocuklarına da tarama testi uygulamaktayız. Tarama testleri, ailelere gönderilen onam formları sonucunda okullarımızda Sağlık Müdürlüğü personellerimizce özel tablet ve kulaklık yardımı ile yapılmaktadır. Test son derece eğlenceli ve kolay olması sebebi ile çocuklar tarafından sevilmektedir. Tarama testinde emin olamadığımız çocukların ileri tetkiki için Kulak Burun Boğaz uzmanına sevki gerçekleştirilmektedir. Ebeveynlerden; bebeklerine doğduklarında işitme taramalarını yaptırmayı atlamamaları, ardından okulda Müdürlüğümüzce yapılacak taramalarda işbirliği içerisinde olmalarını rica etmekteyiz”


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor