CUMHURİYETİN 100. YILI KUTLANIYOR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 100. Yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Besni’de de coşkuyla kutlanmaya başlandı.

GÜNDEM 29.10.2023 12:45:00 0
CUMHURİYETİN 100. YILI KUTLANIYOR

Kutlamalar kapsamına ilk olarak Besni Kaymakamı Çağlar Partal makamında tebrikleri kabul etti. Daha sonra Besni Servi Erdemoğlu Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi önünden başlayıp Hükümet konağı önüne kadar Cumhuriyet yürüyüşü düzenlendi. 

hükümet konağı önünde son bulan yürüyüşün ardından program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Daha sonra Besni Kaymakamı Çağlar Partal ve Belediye Başkanı E. Mehmet Emre, protokolün, öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı. Burada günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Kaymakam Çağlar Partal; “100. yılını büyük bir gururla kutladığımız Cumhuriyet, milletimizin 100 yıllık mücadelesinin sonunda kazanılmış ve her geçen yıl Türk milletinin sinesinde güçlenerek 100. yılına erişmiştir.

Osmanlı Devleti’nin dağılmasını önlemek ve devleti güçlendirmek için çeşitli fikirler ileri sürülmüş ve denemeler yapılmıştır. Cumhuriyet’e giden yolun ilk taşları meşrutiyet ilanı ile döşenmiştir. Dönemin aydınlarında “cumhuriyetin kurtuluş için en uygun yönetim biçimi olduğu” konusunda fikir birliği oluşmuş ancak o anki toplumsal yapıda bu yönetim anlayışının uygulanabilirliği konusunda genel bir karamsarlık oluşmuştur. Takip eden yıllarda süreklilik arz eden büyük savaşlar ve toplumsal yapının bu yönetim anlayışına uygunluk sağlayamaması nedenleri ile meşruti yönetim 1908’e kadar kesintiye uğramıştır. Dönemin ileri gelen idarecileri devletin devamının millet iradesinin yönetimde hakim olmasıyla sağlanabileceğini açıkça görmüşler ancak adını koyamamışlardır. 1908 yılında aynı istikamette ikinci deneme tekrar meşrutiyet ilanı ile yapılmıştır. Yine savaşlar ve sonunda 1. Dünya Savaşı şartlarında süreç nihayete ermemiştir. Dünya Savaşı sonunda Türk milletinin ve devletinin yok edildiği, artık tarih sahnesinden silindiğinden emin olunduğu zamanlarda Mustafa Kemal milletin 100 yıllık mücadelesinin tarihsel ve toplumsal arka planına hakim şekilde tarih sahnesine çıkarak Kurtuluş Savaşı başlatmıştır. Milli mücadelenin başlamasıyla Cumhuriyet’e giden süreç hızlanmış; savaşın, milletin azim ve kararlılığı ve de Mustafa Kemal’in önderliğinde kazanılmasıyla 100 yıllık mücadele Cumhuriyet ile taçlanmıştır.

Bizler bugün yaklaşık 100 yıllık mücadele sonucunda kazanılan Cumhuriyet’in 100. yılını kutlama gururunu elde etmiş şanslı kişileriz.

Cumhuriyet’e giden Kurtuluş Savaşı’na Besni tüm imkanlarıyla katılmış, gerek Sivas Kongresi ve 1. TBMM’ye gönderdiği temsilci gerekse Antep savunmasına verdiği destekle besnililer tüm imkanlarını, güçlerini vatan uğruna feda etmişlerdir. İşgal yıllarında Besnililer Antep savunmasına aktif olarak katılmışlar ayrıca Besni çarpışmalar sırasında kadınların ve çocukların emanet edildiği güvenilir bir ilçe olmuştur. Meclis milli misakı ilan etmiş ve milletin canıyla kanıyla destanlar yazarak elde ettiği zafer ile bu misakı gerçekleştirmiştir.

29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla misakı milli gerçek kılınmış ve bundan sonra da iktisadi misak ilan edilmiştir. Genç Cumhuriyet bu misakla; tarımıyla, sanayisiyle ve ticaretiyle müreffeh bir Türkiye yaratmayı hayal etmiştir. Ne mutlu ki bu iktisadi misak’ın gerçekleştirilmesi mücadelesinde de Besni en ön saflarda yer alabilmiştir. Tarımıyla özellikle de dokuma sanayi alanında çalışkan ve dürüst Besnililer genç Cumhuriyet’in iktisadi güçlenmesi mücadelesine de katılmışlardır.

100 yıllık Cumhuriyet’in tecrübesi, ilk günkü azim ve kararlılıkla Türkiye Cumhuriyeti Türkiye 100 yılında da yoluna güçlü şekilde devam edecektir. 

Başta ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; cumhuriyeti bizlere kazandıran, bu toprakları bizlere vatan yapan ve vatan olarak kalması için gözlerini kırpmadan canlarını ortaya koyan şehitlerimize ve kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunuyor,  aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Yaşasın cumhuriyet” dedi.

Kaymakam Partal’ın konuşmasının ardından Besni Milli Eğitim Müdürlüğü ve Besni Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet bayramı kapsamında düzenlenen çeşitli kategorilerdeki yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ödül töreninin ardından Merinos Ali Erdemoğlu Fen Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo gösterimi yapıldı. Buradaki program halk oyunları gösterisi ve BİLSEM Öğrencilerinin marş ve müzik dinletisinin ardından son buldu. Program sonunda Kaymakam Partal emeği geçenlere teşekkür etti.

 


Anahtar Kelimeler: CUMHURİYETİN . KUTLANIYOR

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor