Gaziler günü törenle kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “gazilik ve mareşal” unvanının verildiği gün olan 19 Eylül Gaziler günü tüm yurtta olduğu gibi Besni´de de düzenlenen törenle kutlandı.

GÜNDEM 19.09.2023 11:51:00 0
Gaziler günü törenle kutlandı

Hükümet konağı önünde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Çelenk sunumuyla devam eden törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Afrin Gazisi  Umut Yavuz; Muharip Gazi, harbe katılıp da harpten sağ olarak dönen savaşmış kahramanlardır. Gazilik unvanı devlet tarafından verilir. En büyük Gazi, bu unvanı 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin kararı ile alan vatanın kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. 2002 senesinde çıkartılan yasa ile 19 Eylül günü Gaziler Günü olarak kabul edilmiştir.

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış Türk Milleti işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaş yapmış birçok insanını şehit ve gazi vermiştir.

1.Dünya savaşından sonra cennet vatanın topraklarını işgal eden işgal güçlerine karşı Mustafa Kemal'in önderliğinde şerefli bir kurtuluş mücadelesi vermiştir.23 ağustos 1921 de başlayan ve 22 gün 22 gece süren Sakarya savaşında atından düşüp yaralanmasına rağmen cepheden ayrılmayıp üstün komutanlık Vatan ve Millet sevgisini bir defa daha ortaya koyan Mustafa Kemal Paşa ya 19 Eylül 1921 de TBMM tarafından Gazilik Unvanı ile Mareşallik rütbesi verilmiştir.

Yapılan savaşlarda yüzbinlerce insanımız can verirken bir o kadarı da cephe de yaralanmıştır. Türk milleti bunun en güzel örneğini Atatürk'ün önderliğinde verilen kurtuluş savaşında yaşamıştır. ‘Ya istiklal Ya ölüm’ bunu en güzel anlatan sözlerdendir. Türk tarihi böylesine kahramanlık günleri ile doludur. Bu kahramanlık günlerini Şehit ve Gazilerimize borçluyuz. Dış düşmanlara ve onların içteki iş birlikçilerine karşı şerefle vatanını korumuş mücadele etmiş ve Gazi olmuş tüm gazilerimizin Gaziler gününü kutluyor onlara saygı ve selamlarımızı sunuyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından okul öğrencileri tarafından okunan şiirlerle son bulan törene Besni Kaymakamı Çağlar Partal, İlçe Emniyet Müdürü İlyas Yarımağa, Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Baba, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Demirel, kurum ve daire amirleri, Oda Başkanları, siyasi parti başkanları, STK Temsilcileri, muhtarlar, gaziler ve vatandaşlar katıldı.


Haber Kaynak : Mehmet Gültekin-Muhabir
Anahtar Kelimeler: Gaziler törenle kutlandı

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor