Gölbaşı Sağlık Müdürü şikayet edildi

Genel Sağlık-İş Sendikası, Adıyaman Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürü hakkında Sağlık Bakanlığı ve Adıyaman Valiliği'ne işlem yapılması çağrısında bulundu.

GÜNDEM 18.01.2024 21:41:00 0
Gölbaşı Sağlık Müdürü şikayet edildi

Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürü'nün, etik kurallar adı altında hukuka aykırı ve yazım dili resmi usullere uygun olmayan bir metni çalışanlara dağıttığı iddiasıyla gündeme gelen olay, Genel Sağlık-İş Sendikası tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Sendika, kamuda liyakatsiz atamalara karşı duruşunu sürdürdüğünü kaydederek, Adıyaman Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürü'nün keyfi uygulamalarda bulunduğunu iddia etti.

Kamu personelinin davranış kurallarının kanunlar ve mevzuatla belirlendiğini vurgulayan sendika, her idarecinin keyfi olarak kurallar belirleyemeyeceğini ifade etti. Ayrıca, çalışanlara dağıtılan etik kurallar metninin hukuka aykırı olduğu ve resmi usullere uygun olmadığı belirtildi. Metnin sosyal medyada paylaşılma ihtimali üzerine evrakın acilen toplatıldığı da iddialar arasında yer aldı.

Genel Sağlık-İş Sendikası, Sağlık Bakanlığı ve Adıyaman Valiliği'ni, söz konusu İlçe Sağlık Müdürü'nün çalışma arkadaşlarına yönelik keyfi uygulamalarına karşı gerekli idari işlemleri yapmaya davet ederek, hukuki sürecin başlatılmasını talep etti.

Genel Sağlık-İş Sendikası tarafından X hesabında yayımlanan açıklama şu şekilde:

"Liyakatsiz kişilerin kamu kurumlarına idareci olarak atanması sonucunda hukuka aykırı uygulamalar gün geçtikçe artmaktadır. Son örneğimiz Adıyaman Gölbaşı İlçe Sağlık Müdürü’nün çalışanlara mevzuatta olmadığı halde etik kurallar adı altında, hukuka aykırı ve yazım dili de resmi usullere uygun olmayan Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapan arkadaşlarımıza toplantı yaparak dağıttığı metindir.

Kanunlarda ve kamu mevzuatında kamu personelinin nasıl davranacağı ve uyması gereken kurallar bellidir. Her idareci keyfine göre kural belirleyemez. Çalışanlara her zaman hatırlatılmak istenen metni sağlık personelleri sosyal medyada paylaşacaklarını ifade edince, evrak, güvenlik görevlilerine acilen toplatılmıştır.

Arkadaşlarımıza dağıtılan etik kurallar metni aşağıdadır. Sağlık Bakanlığı ve Adıyaman Valiliğini bu egosu tavan yapmış kişinin, çalışma arkadaşlarını emir eri gibi gören anlayışına karşı gerekli idari iş ve işlemleri yapmaya davet ediyoruz."

Gölbaşı Sağlık-İş tarafından şikayet konusu edilen ve personele dağıtıldığı iddia edilen metnin içeriği şu şekilde:

"Etik Kurallar
Etik Nedir?
İnsan tutum ve davranışlarının iyi-kötü ya da doğru-yanlış yönden değerlendirilmesidir.
İnsanlara işlerin nasıl yapılması gerektiğini belirlemede yardımcı kılavuz (rehber) değerler, ilkeler ve standartlardır.

Hepimiz birbirimizin etiğine muhtacız.

Etik olarak istenmeyen sonuçlara sahip olabilen bir ilk adımın atılması, standartların dışına çıkılması kaçınmaz olarak kişiyi daha sonraki adımlar atmak zorunda bırakır.

O nedenle herhangi bir nedenle etik dişi bir adım attığınızda yokuş aşağı buzda kaymış olursunuz ve artık toparlanmaya çalışsanız da başlangıç noktasına dönmek çok zordur o nedenle ilk adım ilk taviz etik dışı davranışta çok önemlidir.

Yönetici kamu görevlileri, personeline etik davranış ilkeleri konusunda uygun eğitimi sağlamak, bu ilkelere uyulup uyulmadığını gözetlemek, göreviyle bağdaşmayan yaşantısını izlemek ve etik davranış konusunda rehberlik etmekle yükümlüdür.

"Kimsenin durum fark etmeyeceği inancı"

Herkesin ne yaptığı akvaryumdaki balıklar gibi dışarıdan görünür ve etik dışı davrananların genellikle başvurduğu savunma teorilerinden bilinir. Yaptığımız her şey başkaları tarafından fark edilir.

Bu yüzden kimse kimsenin arkasından gıyabında konuşmamalı, huzur ve güven ortamını zedelememelidir.

Birisinin başka birisiyle bir sıkıntısı varsa önce ve sadece muhatabıyla konuşmalı ve ilgilenmelidir. Çözülemeyen mevzular yönetici makama bildirilmelidir.

"Protokolün Amacı"

Protokol, kamusal yaşamda törensel ve biçimsel davranış kuralları bütünüdür. Kamusal alanda yöneticiler için uygulanır.

İş yaşamında davranış protokolü:

Özenli ve ölçülü davranmak saygılı olmak

Bulunduğumuz kuruma bağlılık

İçtenlik gibi ilkelere dayanmaktadır.

Protokol resmi görgü kurallardır.

Protokol kurallarına uymak nezaket açısından gereklilik protokol açısından ise zorunluluktur.

1-Insan ilişkilerinde dikkat edilmesi gereken özellikler:

*Selam vermek

* Gülümsemek

*İnsanlara hitap ederken ünvanlara dikkat etmek

*Beden diline özen göstermek

*Tartışmalardan kaçınmak

*İyi niyetli ve nazik olmak.

*Soru sorarken nezaket kurallarına dikkat etmek.

*Empati kurmak.

2-Hitaplar

Üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir.

*Sayın Cumhurbaşkanı

Sayın Valim

-Resmi ilişkilerde amirlere ve üstlere hitap ederken genel kural saygıdır.

*Sayın Müdürüm. Sayın Dekanım vb

Bir makama vekalet eden kişiye vekalet ettiği ünvanla hitap edilir.

*Müdür vekiline, Müdürüm.

*İş yaşamında konuşurken mutlaka siz ifadesi kullanılmalı.

3-Amirin maiyetindeki çalışanlara verdiği emirler zaman kaybetmeden aynen uygulanır. Yerine getirilmeyen emirler nedenleri ile birlikte amire zamanında bildirilir.

-Yönetici maiyetindekilere rica şeklinde emirlerini iletir. Rica hiçbir zaman yalvarma anlamına gelmez. Üstünün ricası emir niteliğinde olduğunu astlar bilir.

4-Birde unutmayın telefonu kim açtıysa önce o kapatır. Ancak üstünüzle telefonla görüşürken, üstünüz kapatmadan önce siz telefonu kapatmayın. Üstlerinize sekreter aracılığıyla telefon etmeyin. Doğrudan bizzat kendiniz arayın. Üstünüz aradığında telefonu meşgule almayın.

5-Amiriniz veya üstünüz ziyaretinize veya denetiminize geldiğinde ilke olarak makam koltuğunuzda oturmayın misafir koltuğuna geçip karşısında oturun.

6-Kendi çalışma odanızda da olsa amirlerinize ve üstlerinize daima saygılı olmak protokol ve nezaket kurallarına uymak zorundasınız. Unutmayın amiriniz veya üstünüz size önem ve değer verdiği için odanıza gelmiştir. Yoksa her an sizi kendi odasına çağırabilir.

7-Protokolde daima küçük büyüğe bayan erkeğe ast üste selam verir. Bu nedenle üstlerinize selam verin.

Akranlarınıza da önce siz selam vermeye çalışın.

Resmi ve özel yaşantımızda huzur ve uyumun temini bakımından dikkat edilmesi gereken nezaket kurallarından sadece önemli görülenlere yer verilmiştir.

-Ban disiplin kurallarımı hatırlatma fayda görüyorum.

*Özürsüz izinsiz göreve geç gelinmeyecek.

*Verilen emirlere itiraz edilemez.

*Huzur ve çalışma düzeni bozulamaz.

*Görev sırasında amire saygısız davranılamaz

*İdareciler 7/24 görev esasına göre görev yapar.

Verilen görev amirden izinsiz başka personele devredilemez."


Anahtar Kelimeler: gölbaşı sağlık müdürü şikayet

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor