Güneşhan maden faciası ile ilgili mecliste konuştu

Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili hemşerimiz İsmet Güneşhan mecliste Erzincan’da meydana gelen maden faciası için konuştu.

GÜNDEM 17.02.2024 16:38:00 0
Güneşhan maden faciası ile ilgili mecliste konuştu

Milletvekili Güneşhan açıklamasında şunları kaydetti, "’Bugün AKP Grubunun vermiş olduğu öneri üzerine konuşuyorum. Bugün, Maden Kanunu'yla ilgili teklifte yer alan bazı değişikliklerle ilgili konuları görüşecektik ama verilen bu öneriyle maalesef teklif geri çekilerek sağlıkla ilgili -bazı kanunlarda değişiklik yapılması konusunun konuşulması için- kanun teklifi önümüze getirildi. Şimdi, AKP Grubunun bu yasa teklifini çıkarmayı ne kadar çok istediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Şimdi, ben buradan AKP Grubuna sormak istiyorum: Ne oldu da bu değişikliği yapma zorunluluğunu kendinizde hissettiniz? Eğer dün Çöpler Madeninde bu facia, bu cinayet olmasaydı bu değişikliği yapacak mıydınız? Tabii ki yapmayacaktınız, gündeme aynen devam edilecekti.

Neden Meclis gündemini değiştirmek istediniz? Çünkü burada, Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Çöpler Madeninde yani İliç ilçemizde meydana gelen facianın konuşulmasını istemiyorsunuz. Oysa, bu facianın burada, bu Mecliste tüm ayrıntılarıyla, detaylarıyla birlikte konuşulması gerekiyor. İşte, konuşulmasın diye bu değişikliği bugün Meclise getirdiniz. Değerli arkadaşlar, bu facia, olağanüstü bir çevresel felaket yaratmıştır. Yıllardan bu yana yapılan tüm uyarılara kulak tıkanmasının sonucunun ne olduğunu dün hepimiz kendi gözlerimizle gördük. Yani sadece yirmi yılda tüketilecek bir kaynak için Fırat'ın, Türkiye'nin, bölgenin yüzlerce yıl etkileneceği olağanüstü bir çevre felaketiyle bugün karşı karşıya kaldık.

Bugün, nesilleri etkileyecek bir felaketle maalesef karşı karşıyayız. Yediğimiz, içtiğimiz her şeye bu zehirler karıştı ve karışmaya devam edecek. Bu, sadece burayı işletenlerin değil, tüm uyarılara rağmen, bu ülkenin yurtseverlerinin itirazlarına rağmen buraya izin veren, yirmi yıl bu ülkeyi yöneten tek adam rejiminin yani bu iktidarın da suçudur. Değerli arkadaşlar, bakın, Kanadalı şirket Türkiye'ye geliyor, kendi ülkesinde yapamayacağı bir şekilde, vahşice bize sömürge ülkesi muamelesi yaparak.

Altın madeni aramasına karşı çıkmak hepimizin ortak görevidir. Bakın, değerli arkadaşlar, Alamos Gold, Çanakkale'de de kendi seçim bölgemde de Kaz Dağları'nda da aynı şeyleri yapmak istedi. Yani Kaz Dağları'nda -ki Kaz Dağları'nı hepimiz çok iyi biliyoruz, dünyanın en müstesna yerlerinden bir tanesidir- çevremize, doğamıza ve içtiğimiz suyumuza karışmak istedi ve bunlara karşı tüm Çanakkale olarak, tüm Türkiye olarak mücadele ettik, direndik ve bunda başarılı olduk ancak giderken işte, Çanakkale'de böyle bir çevre felaketi bırakıp gittiler. Aynı şeyle Erzincan İliç'te de yıllarca mücadele edildi ama maalesef dinlenilmedi, tüm itirazlara rağmen herhangi bir işlem yapılmadı, bugün bu faciayla karşı karşıya kaldık’’ ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: güneşhan maden faciası erzincan

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor