GÜNEŞHAN: MİLLİ EĞİTİM İKTİDARIN ARKA BAHÇESİ OLMAMALI

.

GÜNDEM 15.10.2023 12:54:00 0
GÜNEŞHAN: MİLLİ EĞİTİM İKTİDARIN  ARKA BAHÇESİ OLMAMALI

CHP Çanakkale Milletvekili Besnili hemşerimiz İsmet Güneşhan, Milli eğitimin içinde bulunduğu durumu düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. Milli eğitimin iktidarın arka bahçesi olmaktan çıkarılması gerektiğini belirten Güneşhan, “Eğitim laikleşmeden, sorunları çözülemez" dedi.

"BUNUN EN ÖNEMLİ ÖRNEKLERİNDEN BİRİ İSE EĞİTİM"

CHP Çanakkale Milletvekili hemşerimiz İsmet Güneşhan, AK Parti iktidarı süresince eğitim alanında yapılan çalışmaları eleştirerek, ÇEDES Projesi ile eğitim içerisinde dini öğelerin artması ve karma eğitime karşıtlığın oluştuğunu dile getirerek, hayat pahalılığın eğitimi engellediğini, AK Parti'nin taşımalı eğitim sistemine ağırlık verdiğini, özel okulların son zamanlarda sayısının arttığını ve devlet okullarının içerisinde siyasetin girdiğini dile getirerek; "Her bakan değişikliğinde sistemin değiştiği, 'milli' sıfatının törpülendiği ve yapboz tahtasına dönen eğitim, öğretmeninden öğrencisine, okul hizmetlisinden velilerine herkesin umudunu kaybettiği bir alan haline geldi" ifadelerini kullandı.

CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, AK Parti'nin izlediği eğitim politikasını eleştirerek; "AK Parti iktidarlarının, ülkemizin her alanında yarattığı tahribat artarak devam ediyor. Bunun en önemli örneklerinden biri ise maalesef eğitim. Her bakan değişikliğinde sistemin değiştiği, 'milli' sıfatının törpülendiği ve yapboz tahtasına dönen eğitim, öğretmeninden öğrencisine, okul hizmetlisinden velilerine herkesin umudunu kaybettiği bir alan haline geldi. Kendi iktidarını kültürel anlamda sağlayamadığını her fırsatta dile getiren iktidar temsilcileri, son noktada Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu değerleriyle çatışmaktan geri durmamakta" dedi.

"DİN TEMELLİ BİR EĞİTİM DAYATMASI YAPAN BU PROJE KABUL EDİLEMEZ"

ÇEDES Projesi ile izlenen yolun laiklik ile çatıştığını vurgulayan CHP'li Güneşhan; "Karma eğitim karşıtlığını açıkça dile getirmekte beis görmeyen Milli eğitim Bakanı, ÇEDES ismiyle anılan Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi'ne sahip çıkmaktan geri durmuyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi eğitiminin ötesinde, din temelli bir eğitim dayatması yapan bu proje kabul edilemez. Milli Eğitim Bakanı, bakanlığının bu kadar sorunu varken bıraksın bu işleri, asli sorunların çözümüyle ilgilensin. Beyaz önlükle kapatamayacağı sorunları bir an önce çözüme kavuştursun" sözlerini kullandı.

AK Parti'nin taşımalı eğitime ağırlık verdiğine ve bu eğitim sisteminin en büyük mağdurlarının ise kız çocukları olduğunu belirten Güneşhan; "Taşımalı eğitim sisteminin en büyük mağduru, kız çocuklarıdır. Maalesef bu sistem, kız çocuklarımızın okula gönderilmemesi gibi sonuçlara yol açabiliyor. Çocukları köyden çok uzaktaki merkezlere taşımaktansa, Devlet o köylere gitmelidir. Taşımalı eğitim sistemi ancak ve ancak istisnai bir model olmalı. Ama maalesef AK Parti iktidarı bu sistemi eğitimin asli unsuru haline getiriyor. Köylerde bir okul olması, bir öğretmen olmasının yalnızca çocuklara değil, tüm köy için bir kazançtır. Ayrıca çocuklar taşınırken her yıl gerçekleşen birçok trafik kazasında da evlatlarımızı kaybediyoruz" ifadelerini kullandı.

"HAYAT PAHALILIĞI EĞİTİM ÖĞRETİMİ VURMAKTA"

Türkiye'de yaşanan ekonomik buhranın eğitim sistemini de oldukça etkilediğini vurgulayan CHP'li Güneşhan; "Hayat pahalılığı eğitim öğretimi vurmakta, veliler ve öğrenciler büyük sıkıntılar yaşamakta. Okul kıyafetleri, kırtasiye malzemeleri, ders kitapları ve okula ulaşım gibi temel ihtiyaçları karşılamak ailelerin bütçesini ciddi şekilde etkilemekte. Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılına kıyasla okul kıyafeti 800 TL'den 1550 TL'ye, sırt çantası 229 TL'den 445 TL'ye, defter ise 12 TL'den 42 TL'ye yükseldi. Bir ilkokul öğrencisinin okula hazırlık için ortalama 11.000 TL harcaması gerekmekte. Ortaokul öğrencileri 13.000 TL, lise öğrencileri ise 14.000 TL'ye okula hazırlanabilmekte. Servis ücretleri %112, A4 kâğıt ücreti %157, pastel boya ücreti ise %148 artmış durumda" dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor