Güneşhan; “Yangından mal kaçırır gibi hızlıca Komisyondan geçirildi”

CHP Çanakkale Milletvekili hemşerimiz İsmet Güneşhan, Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini gündeme taşıdı.

GÜNDEM 21.04.2024 15:27:00 0
Güneşhan; “Yangından mal kaçırır gibi hızlıca Komisyondan geçirildi”

“Neyi konuşuyoruz?”

TBMM Genel Kurulu’nda söz alan CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan; “Biz ülke olarak yabancı bir turiste gecelik sadece 99 dolar harcatırken yurt dışına çıkan bir yurttaşımız gecelik 639 dolar harcama yapıyor; aslında bugün burada esas konuşmamız gereken konu bu yani ülkemize gelen yabancı turiste biz nasıl daha fazla bir harcama yaptırabiliriz, bunu konuşmamız gerekirken neyi konuşuyoruz? İşte, turist rehberlerinin çalışma koşullarını, şartlarını daha da zorlaştıracak olan yasa teklifini konuşmak zorunda kalıyoruz. Ancak burada kritik olan, bu büyük potansiyeli değerlendirecek vizyon ve gerçek bir siyasi iradenin gerekliliğidir ama böyle bir iradeyi maalesef göremiyoruz. Bir Çanakkaleli olarak turist rehberinin önemini en iyi biz biliriz çünkü şehitliğimizi gezerken uyduruk hikâyelerle gökten inen cisimlere kahramanlıkları bağlayanlar ile yabancı dil bilen, iyi bir eğitim almış gerçek rehberlerin farkını görebilirsiniz. Bu teklif, rehberlerin ve turizmin çıkarlarına açıkça aykırıdır değerli arkadaşlar ‘ben yaptım oldu’ anlayışıyla getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Meslek kuruluşlarından görüş alınmış mıdır?”

İktidar yetkililerine çeşitli sorular yönelten Güneşhan; “ Şimdi, ben buradan iktidar yetkililerine sormak istiyorum: Yasayla kurulmuş meslek kuruluşlarından görüş alınmış mıdır? Türkiye’de farklı üniversitelerin turizm ya da turist rehberliği bölümlerinde ders veren akademisyenlerin, öğretim görevlilerinin fikri alınmış mıdır? Hepimiz çok iyi biliyoruz ki bu görüşler alınmadı veya alındıysa da dikkate alınmadı, dikkate değer bulunmadı. ‘Dostlar alışverişte görsün’ der gibi Komisyon toplantıları yapıldı, yangından mal kaçırır gibi hızlıca Komisyondan geçirildi. Komisyon sürecinde sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelerde teklife tepki gösterdiklerini açıkça gördük ve anladık ki teklif sektöre faydadan çok zarar getirmektedir. Böyle bir kanunun sorunları çözemeyeceği apaçık ortadadır, zaten iktidarın da böyle bir niyeti yok. Oysa turist rehberleri ülkemizin kültürel mirasını turistleri anlatır, bu değerleri yaşatırlar. Onlara yeterli koşulları, yeterli desteği sağlamamız gerekir değerli arkadaşlar ama maalesef bu desteği sağlayamıyoruz. Aksine, bu düzenlemeyle ülke turizmi bırakın ileriye gitmeyi, en az otuz yıl daha geriye gidecektir” dedi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor