Hemşerimiz Uzm. Dr. Torun Eris Varyantı hakkında merak edilenleri yanıtladı

.

SAĞLIK 26.09.2023 09:53:00 0
Hemşerimiz Uzm. Dr. Torun Eris Varyantı hakkında merak edilenleri yanıtladı

Coronavirüsün varyantları arasında yer alan Eris Varyant’ı bugün Türkiye’de de görülmesi sonrasında akıllarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Kafalardaki soru işaretlerinin yanıtlarını Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Dr. Mustafa Torun anlattı. Torun, yeni varyantın ağır olmadığını ancak yayılım gücünün fazla ve kuvvetli olduğunu belirtirken; eski aşıların yeni varyant karşısında yapılmasının bir anlamı olmadığını söyledi. 

“ÇOK AĞIR HASTALIK OLUŞTURMAZ AMA…”

Dünya Sağlık Örgütü’nün bir süredir uyarılarda bulunduğu Eris Varyant’ı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamayla Türkiye’ye de sıçradı. Bakan Koca’nın sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla 9 kişide olduğu açıklanan varyant’a dair Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı hemşerimiz Dr. Mustafa Torun, yeni türün yayılım açısından çok etkili olduğunu, ancak ağır olmadığını söylerken, çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. 

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, “Daha önce de bizde olabilir diye tahmin ediyorduk. Fakat varyasyonların niteliğini ve ne özellik taşıdığını bilemiyoruz. Ama şunu biliyoruz; Eris denilen varyasyon mutedil bir varyasyon. Yani saldırgan ama çok ağır hastalık oluşturabilen bir varyasyon değil. Ama daha bulaşıcı, daha salgın yapabilme özelliğine sahip. Eris Omikron’un alt varyantı” dedi. 

TORUN’DAN AŞI AÇIKLAMASI

Eski aşıların şimdi yapılmasının bir anlamı olmadığını çünkü bu türün yeni bir varyant olduğunu ve buna göre aşıların yeniden dizayn edilmesi gerektiğini ifade eden Torun, “Şu anda böyle bir olay olamadığı için, eski aşılar tekrardan kullanılması bu varyasyonu önleyecek yetenekte değil” diye konuştu.

Çocukların, kronik hastalığı olanların, kanser hastalarının, 65 yaş üzerindeki vatandaşların, akciğer hastalarının risk altında olduğunu aktaran Mustafa Torun, bir an önce grip ve zatürre aşılarının özellikle risk altında olan gruplara yapılması gerektiğini söyledi. Eris’e karşı alınması gereken önlemlerin başında maske, mesafe ve hijyen olduğuna dikkat çeken Torun, “Maske artık bizim bir arkadaşımız olmalı” yorumunu yaptı. 

“YENİ VARYANTLAR, YENİ MUTASYONLAR BEKLENİYOR”

Boğaz ağrısı ve yanma, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, kırgınlık, tat ve koku kaybının yanı sıra nadiren de olsa ishal gibi şikayetlerin en belirgin belirtileri olduğunu aktaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, bağışıklık sistemine de dikkat çekti. Bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlere bağlı olarak insanlarda giderek bozulduğunu, Küresel Isınmanın da etkisiyle insanlığı yeni mutasyonların ve bunların oluşturduğu yeni varyantların beklediğini ifade etti. 

“OKULLARDA VE ÜNİVERSİTELERDE EĞİTİM DEVAM ETMELİ”

Okullarda ve üniversitelerde eğitimin başlaması ya da devam etmesi konusunda bir sorun olmadığını ve eğitimin kesintisiz olarak devam etmesi gerektiğinin altını çizen Mustafa Torun, “Okullarda sağlık denetimleri sıkı yapılmalı, çocuklara bu konuda devamlı eğitim verilmeli. Maske; grip dahil birçok hastalığa karşı korunmak için çok önemli olduğunu belirtmekte yarar var. Artık maskesiz bir yaşam zor diyebiliriz. Ayrıca bir çok solunum yolu ile geçen hastalığa karşı maske en önemli korunma yöntemidir. El hijyenine ve mesafe kurallarına çok dikkat etmek gerekiyor” uyarısında bulundu. 

Çocukların sağlıklı beslenmediğine ve velilerin çok dikkatli olması gerektiğine dikkat çeken Torun; varyantın ilerleyen günlerde patlama yapma riskinin olduğunu söyledi. 

“YORUM YAPMAK VE VERİLERİ PAYLAŞMAK OLANAKSIZ”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına ilişkin ise Mustafa Torun, “9’un üzerinde olup olmamasıyla ilgili sağlıklı bilgiler bileşenlerle şeffaf bir şekilde paylaşılmadığı için bir yorum yapmak, verileri paylaşmak olanaksız, bence sayı bunun çok üzerinde” değerlendirmesinde bulundu.

2020 ve 2021’e dönüşün, sermaye sisteminin de etkisiyle mümkün olamayacağını, herkesin kendi önlemini kendisi almasına gerektiği gerçeği ile karşı karşıya olduğumuza vurgu yapan Torun, sermayenin bilimi manipüle ettiğini, bilimsel gerçeklerle çatışma içinde olduğunu, yoksulluğun dünyada dibe vurduğunu, bu gerçekleri pandeminin çok güzel öğrettiğini söyledi.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor