İstismara maruz kalan çocukların ilk değerlendirmeleri bu merkezde yapılacak

Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde istismara maruz kalan çocukların ilk değerlendirmeleri yapılması için Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) kuruldu.

BÖLGE HABERLERİ 20.11.2023 19:19:00 0
İstismara maruz kalan çocukların ilk değerlendirmeleri bu merkezde yapılacak

ÇİM, Şırnak Valiliği, Cumhuriyet Savcılığı, Şırnak Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iş birliği ile hastane bünyesinde açıldı.

ÇİM’de, cinsel istismar mağduru olduğundan şüphelenilen çocukların adli ve tıbbi işlemlerinin alanlarında eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde tek seferde yapılacak, ikincil örselenmeleri önlenecek.

Sadece Şırnak’a hizmet vermeyecek olan merkez, çevre il ve ilçelerden de gelen vakalara bakacak. ÇİM bünyesinde adli tıp uzmanı, çocuk psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve yardımcı sağlık personelleri görev yapacak. İstismara uğrayan ve istismara uğrama şüphesi altındaki mağdur olan çocukların, psikolojik anlamda kalıcı bir hasar olmadan bilgilerinden yararlanabilmek adına, tıbbi müdahale, ifade alma, adli muayene ve diğer her türlü soruşturma işlemlerinin tek merkezde yapılabilmesi ve gerektiğinde de psikolojik rehabilitasyon desteği sağlamak amacıyla hizmet vermesi planlanıyor.

Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. Ayşe Gizemli, İHA muhabirine, hep birlikte Çocuk İzlem Merkezini kurduklarını, istismar mağduru olan çocukların ilk değerlendirmesinin yapılması gereken yer olduğunu söyledi.

Çocukların rinit travmasistasyonunu engellemek amacı ile ÇİM’i kurduklarını belirten Gizemli, "Çocuklar bu dönemde çok uzak mesafelerden, Hakkari’den, buranın ilçelerinden geliyorlar. Çocuklar Mardin’e, Diyarbakır’a sevk edilmekteydi. Tüm bunları engelleyebilmek için yoldaki güven duygusu ile ilgili sorunlarını çözebilmek amacı ile burada çocukların ilk değerlendirmesini yapmayı amaçladık" dedi.

Adli Görüşmeci Psikolog İshak Uğur ise, "ÇİM’in açılması için maddi manevi çok büyük bir yük lazımdı. Sağlık Bakanlığımız 81 ilin tamamına ÇİM merkezlerinin kurulması üzerine bir proje yaptı. Biz, 61’inci il ve 64’üncü ÇİM olarak Türkiye’de açıldık" ifadelerini kullandı. 
 


Haber Kaynak : İHA

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor