MHR GYO’NUN HALKA ARZI YENİ YATIRIMLARA DÖNÜŞECEK

.

GÜNDEM 22.09.2023 10:21:00 0
MHR GYO’NUN HALKA ARZI YENİ  YATIRIMLARA DÖNÜŞECEK

Hayırsever hemşerimiz Mahmut Erdemoğlu'nun sahibi olduğu MAHER Grup bünyesinde faaliyet gösteren MHR GYO'nun halka arzı için artık sayılı günler kaldı. Halka arz çalışmalarında son aşama olan izahnamenin SPK onay aşamasında olan şirket, sürecin tamamlanmasını bekliyor.

GELİR ŞİRKET BÜNYESİNDE YATIRIMLARA KULLANILACAK

Hayırsever hemşerimiz Mahmut Erdemoğlu’nun sahibi olduğu Maher Holding bünyesideki MHR GYO’nun halka arz için sayılı günler kaldı.  Halka arz süreci ile ilgili OMAG Dergisinin Eylül sayısına konuşan MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar önemli bilgiler verdi.

Halka arzlara ilginin giderek arttığını ve buradaki en önemli etkenin finansmana ulaşmadaki zorluklar olduğunu kaydeden MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz, "Şirketler sermaye piyasasını ve dolayısı ile halka arzı hem mevcut kredi borçlarını kapatmada hem de yeni yatırımlarına finansman sağlamada etkin olarak kullanıyorlar. Biz halka arzdan elde edilecek gelirin tümünü yatırımlarda kullanacağız. Sadece sermaye artırımı yapacağız. ortak satışı söz konusu olmayacak. Gelirini de şirket bünyesindeki yatırımlar için kullanacağız. Yeni gayrimenkul yatırımlarımız olacak. Kat karşılığı al-sat paylaşımı işlerinde, en önemlisi de kentsel dönüşümde kullanmak üzere fonlarımızı bu alana entegre edeceğiz. GYO'lara gösterilen ilgiye halka arz perspektifinden bakmak gerek. Finansman sağlamadaki en önemli etkenlerden biri Borsa İstanbul oldu. Borsa İstanbul'u borçlarını kapatmada kullanıyor şirketler. Ama bizde borç kapatma gibi bir durum yok. Biz banka kredisi borcu olan bir şirket değiliz. O nedenle gelen finansmanın tamamını yatırımlarda kullanacağız. GYO'lar konut üretip bunu sattıkları zaman hem kentsel dönüşüm hem diğer oluşumlarla beraber sağlam binalara imza atıyorlar. SPK denetiminde, regülasyon içinde bu şirketler. Inşaat ve gayrimenkul anlamında yatırım ortaklıklarının sektörde yer alması ve çoğalması çok daha iyi olacak. Yılsonuna kadar 45 GYO şirketinin halka arz olması bekleniyor" dedi.

207 MİLYON ADET MHR GYO HİSSESİ EŞİT DAĞITIM YÖNTEMİ İLE DAĞITILACAK

Halka arzda daha adil olması nedeniyle eşit dağıtımı yöntemi seçildi. Özellikle küçük yatırımcının oransal dağıtımda halka arzdan alacağı pay azalırken, eşit dağıtımda toplam halka arz ve talep eden yatırımcı sayısına bölündüğünden herkese eşit dağıtım yapılabiliyor. Böylece paylar, belli gruplar yerine yatırımcılar arasında eşit dağıtılarak küçük yatırımcının hakları korunmuş ve sermayenin tabana yayılması sağlanmış oluyor. Toplam 207 milyon adet MHR GYO hissesi ve halka arzda eşit dağıtım ve satış yöntemi ile talepte bulunan eşit olarak dağıtılacak. Halka arz Yapı Kredi Yatırım aracılığı ile gerçekleştirilecek.

"GYODER ÇALIŞMALARINDA YER ALMAK İSTİYORUZ" 

Son dönemde kiralık ve satılık ev fiyatlarındaki artışın önüne geçilemediğine de vurgu yapan MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz şöyle konuştu: "Yeni projeler yapılmalı ancak yeni arsa bulmak zor. Tek çare kentsel dönüşüm. GYODER'in sunduğu yeni konut modeli var. Biz de GYODER üyesiyiz. Çalışmaların içinde de yer almak istiyoruz. Kamunun arazi konusunda özel sektöre destek olması lazım ki konuta erişim sorunu çözülebilsin. Arazi maliyetleri çok büyük bir değeri oluşturuyor. Bu değer düşünce konutun maliyeti de düşüyor. Dolayısıyla bireylerin konuta erişimi daha kolay hale geliyor. GYODER'in yeni konut modelindeki projeyi geliştirecek en önemli kurumlar GYO'lar. Kontrol edilebilen, hesap verebilir özellikteki şirketlerin bu yapının içinde yer alması çok daha doğru olacaktır. Ayrıca GYO'lar binlerce ortağı olan şirketler. Bu anlamda hem şirketler hem de yatırımcısı kazanacak.
Merkezimizin olduğu binanın çevresindeki binalar dahil kentsel dönüşüm için bize geliyor. Biz de bundan memnun olacağız tabii ki. Çevremizdeki kentsel dönüşüm ve sağlam binalar konusu, bizim sosyal sorumluluk projesi olarak da gördüğümüz bir alan. Bakanlığın açıklamaları oldu ilgili, yeni düzenlemeler yapılıyor. Süreç biraz daha kolaylaştırılacak."

“SİGORTA BÜYÜK BİR GÜVEN KAYNAĞI”

Kentsel dönüşümde uygulama sırasında sigortanın devreye girmesinin büyük bir güven kaynağı olacağına dikkat çeken Maher Holding Sigorta Başkanı Ahmet Yaşar ise, "Bir gayrimenkul yatırımı yapmak ya da ilk defa konuta ulaşmak isteyen bir konut alıcısının bu işin içinden çıkabilmesi gerçekten çok zor. Konut riskli bir yatırım alanı. Türkiye'de sadece barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla değil yatırım enstrümanı olarak da kullanılıyor. Fakat özellikle bir tüketicinin bir inşaat firmasını seçmesi, o projeyi incelemesi, onun mali, hukuki değerlendirmesini yapabilmesi gibi birçok argümanı değerlendirip karar verebilmesi çok zor. Halbuki bir 'bina tamamlama sigortası sahibi olduğunda, alıcı gidecek sigorta şirketine 'Ben bu projeden yer almak istiyorum, bana bina tamamlama sigortanı getir diyecek. Dolayısıyla 'bina tamamlama sigortası varsa kişi şunu bilecek: sigorta şirketi o projeyi her yönüyle denetleyecek diye konuştu.

"SİGORTALI KENTSEL DÖNÜŞÜM" SÜRECİ HIZLANDIRACAK

"Sigortalı kentsel dönüşüm" hakkında açıklamalarda bulunan Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz, "sigortalı kentsel dönüşümün kentsel dönüşüm sırasında oluşan soru işaretlerini ortadan kaldırıp sürece hız vereceğini söyledi. Son dönemde gayrimenkul yatırım ortaklıkları şirketlerinin ilgi gördüğüne ve sahibi bir sigorta şirketi olan GYO'nun halka arzının ilk kez yaşanacağına dikkat çeken MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz, sigorta şirketlerinin desteğiyle beraber özellikle kentsel dönüşüm alanında iddialı olmak istediklerini belirterek, "Ülkemizin bu alandaki açığını görüyoruz. Bizim diğerlerinden farkımız şu olacak. Bir sigorta şirketi iştiraki olan GYO olarak burada sigortanın gücünü arkamızda hissettiğimizden kentsel dönüşüm alanında çalışacağız. Kentsel dönüşümde yapıyı destekleyen, uygun olduğunu değerlendirdiğimiz projelerde yer alacağız. Yine benzer hasılat paylaşımı işlerinde yer alacağımız diğer alanlar olacak. Projeler için arsa değerlendirmelerimiz devam ediyor. Marka projeler üretme hedefindeyiz. Kentsel dönüşümün hızlanması için kamunun yeni düzenlemelerle destek vermesi gerekiyor. Bakanlığın kentsel dönüşümün önünü açacak düzenleme çalışmalarını da olumlu buluyoruz. Çünkü kamunun desteği ile dönüşüm daha çok hızlanacak”


Anahtar Kelimeler: HALKA YATIRIMLARA DÖNÜŞECEK

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor