Naci Görür şehir şehir saydı: Adıyaman, Hakkari, Tunceli, İstanbul ve Marmara

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman ile Hakkari arasındaki bütün yerleşim yerleri için dikkatli olunması gerektiğini açıkladı.

GÜNDEM 10.02.2024 22:20:00 0
Naci Görür şehir şehir saydı: Adıyaman, Hakkari, Tunceli, İstanbul ve Marmara

Prof. Dr. Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın 250 yılda bir deprem ürettiğine dikkat çekerek, 1784 Erzincan depremini hatırlattı ve 1784+250, periyodik depremin yaşanma dönemine girildiğine vurgu yaptı. Görür, “Bağırıyorum, Tunceli’ye dikkat edin” dedi.

Naci Görür açıklamasında, “Bunu söylerken de laf olsun diye değil. Bilimsel verilere göre ön görüde bulunuyoruz. Bilimsel veriler ön görüyü gösteriyor. Sadece ben değil bütün yer bilimciler bunu yapıyor.” İfadelerini kullandı.

Naci Görür uyarılarını devam ettirdiği açıklamasında, deprem periyodu dolmuş durumda diyerek, herkesi bölgede yaşanabilecek büyük bir depreme hazırlanmaya davet etti.

Görür, “Bu uyarıları yaparken çok ayrıntılı araştırmalardan verilerden değil, bizim deprem etken ve öngörülerimiz zaten Türkiye’nin jeolojik çatısını oluşan fayları özellikle levha sınırlarının davranışlarını bildiğimiz için o tecrübe ile biz öngörüde bulunuyoruz. Yoksa depremi tahmin etmiyoruz.

Erzincan’da 1990’da olan deprem, asıl büyük deprem 1939 depremi, Erzincan’ın Bingöl Karlıova arasındaki o Kuzey Anadolu Fayı biz ona Yedisu Fayı diyoruz, 1784’te en son deprem üretmiş. Biz biliyoruz ki, Kuzey Anadolu Fayı 250 senede deprem üretir. 1784+250 koyarsan bu zamanlara geliyoruz. Periyodu dolmuş.” dedi.

1784 Erzincan depreminde, 10 bin'e yakın insan hayatını kaybederken, 7,6 büyüklüğündeki depremle Erzincan yerle bir olmuş ve çevre illeri de ciddi anlamda etkilemişti.

İstanbul’da yaşanabilecek büyük depreme de işaret eden Naci Görür, “İstanbul'un kapılarına dayandı. Şimdi İstanbul'da deprem bekliyoruz. Bu fay uyanırsa aynen Kuzey Anadolu Fayı gibi davranıp Kuzey'den Güney'e kırarsa bizi helak eder diye televizyonda söyledim. Avcılar, Bakırköy, Pendik ve Tuzla İstanbul'un yumuşak karnı. Buralarda çok dikkatli olmak lazım. Bugün Türkiye’de yer bilimciler bilir, sadece Marmara Denizi’nin içinde değil, kıyıda, karada bu Kuzey Anadolu Fay zonunun bir parçası olan faylar var ve bunlar canlı. Bunlar harekete geçtiği zaman geçtiğimiz sene 4,2-4,3 büyüklüğünde deprem ürettiler. Tuzla’dan Kadıköy’e kadar karada faylar var.” ifadelerini kullandı.

Naci Görür, 28 Kasım 2023 tarihinde yine Tunceli'ye dikkat çekmiş ve şu uyarıda bulunmuştu: "Ben belki de ilk kez söyleyeceğim burada. Tunceli tehdit altında. Bugün Tunceli'den kimse bahsetmiyor ama tehdit altında. Erzincan-Karlıova arasında Yedisu fayı var. Bu fay en son 1790'larde deprem üretmiş. 250 senede bir deprem üretme potansiyeli var. Günümüze yaklaşırsınız. Özellikle Pülümür'ün olduğu yer. Erzincan-Karlıova arasını bekliyoruz. Bu fay deprem üretirse 7,4'e kadar çıkabilir. Tunceli'ye uzak değil. Batıdan da aktif bir fayla çevrilidir. Ovacık fayı, yavaş hareket ederek deprem üretiyor. Tunceli'nin hemen güneyinde Nazimiye fayı var. Dört taraftan fay ile çevrilidir. Yedisu fayı özellikle endişe konumundadır. Eli kulağında, şakası yok. Zaman olarak kesin konuşamıyoruz. Tekerrür periyodunu bilemiyoruz. MTA'yı (Maden Tetkik Arama) bunu tespit etmeye memur edin. Bilimin faydası, yerbilimcinin varoluş nedeni budur."


Anahtar Kelimeler: naci görür deprem

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor