Oy kullanırken bunlara dikkat!

Milyonlarca vatandaş, yeni yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidiyor. 34 siyasi parti ve birçok bağımsız adayın yarışacağı seçimlerde, oy kullanma sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar...

GÜNDEM 31.03.2024 09:45:00 0
Oy kullanırken bunlara dikkat!

Türkiye, yeni yerel yöneticilerin seçimi için sandık başında. Ülkede kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen bulunmakta ve bu seçimde 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. Seçimlerde 34 siyasi parti adayı yarışacak ve ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak.

Seçimlerde, Türkiye genelinde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirlenecek. Ayrıca, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında, oy verme sürecine ilişkin temsili oy verme kabinleri kuruldu.

Seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oy verecek. Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını, YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler. Ancak, seçmen bilgi kağıdının getirilmesinin zorunlu olmayacak.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazların oy verme yerlerine girilmesinin yasak olacak ve bu kurala uymayanlar cezai yaptırımla karşılaşabilecek. Bu tür cihazların oy verme işlemi tamamlanana kadar sandık kuruluna bırakılması gerekiyor.

Vatandaşların, oy kullanmaya gittiklerinde kimlik belgelerini sandık görevlilerine teslim etmeleri gerekiyor.

Oy pusulaları üzerindeki mühürlerin 'Tercih' ya da 'Evet' ibarelerini içermesi gerekmektedir. Vatandaşlar, adayların isimlerinin bulunduğu yuvarlak içine mührü tam olarak basmadan önce düzgün bir şekilde yerleştirmelidirler.

Kullanılan oyların geçerli olabilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri ise pusulaların içine konulacağı zarfların üzerinde Yüksek Seçim Kurulu'na ait mührün bulunması gerekiyor.


Anahtar Kelimeler: oy kullanırken bunlara dikkat!

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor