SESSiZ KATiLE DiKKAT!

.

GÜNDEM 8.12.2023 19:44:00 0
SESSiZ KATiLE DiKKAT!

Besni İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, havaların soğumasıyla evlerinde soba kullanan vatandaşları karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. Ekipler vatandaşlara zehirlenmelerin özellikle bilinçsiz bir şekilde yakılan sobalar ve iyi temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığını söyledi.

VATANDAŞLARA BİLGİLENDİRME EĞİTİMİ VERİLDİ

Kış aylarını yaşadığımız şu günlerde ısınmak için evlerinde soba kullanan vatandaşların karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri bilgilendirme eğitimi düzenledi.

Kokusu ve rengi olmadığından dolayı fark edilemeyen zehirlenmelere karşı vatandaşları bilgilendiren ekipler bilinçli kullanım ve düzenli baca temizliğinin önemine dikkat çekti.

Halk arasında sessiz katil olarak bilinen zehirlenme olaylarıyla ilgili konuşan İlçe Sağlık Müdürü Bengü Nehir Buğdacı Yalçın bu dönemlerde zehirlenme olaylarıyla yoğun olarak karşılaşıldığını dile getirdi. 

Yalçın; “Gece yarısı geri tepme lodos, rüzgar gibi etkenlerle duman odaya geri kaçıyor ve uyuyanlar da bunun farkına varmıyor” dedi.

"BACA TEMİZLİĞİ RUTİN OLARAK YAPILMALI"

Evlerin baca temizliğinin rutin olarak yapılmadığı dolayısıyla soba zehirlenmelerinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Yalçın; “Bu süreçte en önemli şeylerden biri de rutin olarak baca temizliği. Evlerinde soba kullanan vatandaşlarımız bunların temizliğine son derece dikkat etmeliler. Aksi halde üzücü sonuçlar doğurabiliyor” şeklinde konuştu.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Zehirlenme olaylarında kazazedenin göstereceği belirtilere de değinen Sağlık Müdürü Yalçın; “Karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayan bir kazazede genellikle baş ağrısı, halsizlik, bulantı ve kusma, karın ağrısı, kişilik değişikliği, denge bozukluğu, bilişsel işlevlerde azalma, unutkanlık ve sersemlik hissi görülmektedir. Vatandaşlarımız ailelerinde veya kendilerinde bu belirtileri gördüğü an bir doktora başvurmalıdırlar. Tüm bunlara ek olarak kurumumuz bünyesindeki personellerimiz kışın sık görülen karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşlarımıza bilgilendirme yapmış, zehirlenmelere karşı alınacak önlemler ve yapılması gerekenler hakkında uyarılarda bulunmuştur. Bu tür üzücü sonuçlarla karşılaşmamak için rüzgarlı havalarda kömür kullanmamaya ve rutin baca temizliğine dikkat edelim” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: SESSiZ KATiLE DiKKAT!

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor