Ticaret Bakanlığından restoran ve kafeler için servis ücreti açıklaması

Türkiye'de restoran ve kafelerin hizmet verdiği sektörde, Ticaret Bakanlığı tarafından önemli bir denetim başlatıldı. Bu denetimler sırasında kurala uymayan işletmelere ceza yazıldı.

GÜNDEM 9.04.2024 10:00:00 0
Ticaret Bakanlığından restoran ve kafeler için servis ücreti açıklaması

Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde alınan servis ücretleri veya benzeri isim altında yapılan ücretlendirmelerin, tarife ve fiyat listesinde açıkça belirtilmesi gerektiğini bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu kurala uymayan işletmelere cezai yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada; “19.12.2023 tarihinde ve 32404 sayılı Resmi Gazete’de Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlanmıştır. Söz konusu yönetmelik ile lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işletmelerde, tarife ve fiyat listelerinin işyerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılması, takılması veya konulması zorunlu hale getirilmiştir.
 
Ayrıca yönetmelikte tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların dışında; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret alınması halinde, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi gerektiği düzenlemesine yer verilmiştir. Söz konusu düzenlemelere ilişkin uygulamada ortaya çıkabilecek muhtelif hususları içerir bilgilendirme yazılarımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ile paylaşılarak sektörde faaliyet gösteren satıcı ve sağlayıcılara duyurulmak üzere iletilmiştir. Ayrıca 81 Ticaret İl Müdürlüğümüz de denetimleri bu hususlarda yoğunlaştırmak üzere talimatlandırılmıştır.

İstanbul’da Mevzuata aykırı davranan bir şletmeye 834 bin 48 TL cezai işlem uygulandı

Örneğin, mart ayında İstanbul Ticaret İl Müdürlüğümüzce bir cafe zincirine ait işyerinde denetim yapılmıştır. Yapılan denetimde fiyat listesinde bazı ürünlere ait fiyat bilgisinin bulunmadığı ve servis ücreti alındığına dair bilginin bulunmamasına rağmen, servis ücreti alındığı tespit edilerek 384 ürün için toplamda 834 bin 48 lira idari para cezası uygulanmıştır.
 
Fiyat etiketi, tarife ve fiyat listelerine ilişkin yaygın ve yoğun denetimler 2024 yılında da devam edecek olup, tespit edilen her bir aykırılık için 2 bin 172 lira idari para cezası uygulanacaktır.
 
İşletmelerimizin bu gibi cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları açısından belirtilen hususlara dikkat etmelerinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.” İfadelerinde bulunuldu.


Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor