Tutdere: 16 milyon emekli açlıkla karşı karşıya bırakıldı

CHP Milletvekili Abdurrahman Tutdere, "Sarayın 1 günlük masrafı, 3 bin 500 emeklinin 1 aylık maaşına denk" diyerek, emekli maaş zammına tepki gösterdi.

GÜNDEM 19.01.2024 18:55:00 0
Tutdere: 16 milyon emekli açlıkla karşı karşıya bırakıldı

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, AK Parti'nin emekli maaşlarına yaptığı zammı eleştirerek, "Sarayın günlük masrafı 35 milyon civarında, emekliye reva görülen zam ise 10 milyon lira. 3 bin 500 emeklinin maaşı, Saray’ın bir günlük masrafına eşit. Ne bu zihniyeti ne de AKP adaletini kabul etmiyoruz." dedi.

Tutdere, en düşük emekli maaşının yılın başında açlık sınırının yüzde 54,44 altında olduğunu belirtti. Son 5 yılda emekli maaşlarının sürekli açlık sınırının altında kaldığını vurgulayan Tutdere, 2023 yılında 16 milyona yakın emeklinin resmen açlıkla karşı karşıya bırakıldığını ifade etti.

Milletvekili, 2023 yılı sonu rakamlarına göre Saray'ın aylık masrafının 1 milyar 23 milyon lira olduğunu hatırlatarak, "Sarayın sadece 1 günlük masrafı, 3 bin 500 emeklimizin 1 aylık masrafına eşit. Saraya bal kaymak pekmez, emekliye maaş yetmez." şeklinde eleştirdi.

Tutdere, iktidarın uyguladığı ekonomi politikasını büyük bir hayal kırıklığı olarak nitelendirerek, "Gelinen noktada iktidarın uyguladığı ekonomi politikası, yandaşları dışındaki tüm halkımız için daha çok çalışmak ama daha zar zor geçinecek kadar kazanmak anlamına geliyor. Emeklisi, işçisi, memuru fark etmeksizin bir an önce tüm maaşların insani yaşam koşullarını sağlayabilecek noktaya getirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, emekli maaş zammına tepki göstererek “Sarayın günlük masrafı 35 milyon civarında, emekliye reva görülen zam 10 milyon lira. 3 bin 500 emeklinin maaşı Saray’ın bir günlük masrafı. Ne bu zihniyeti ne de AKP adaletini kabul etmiyoruz.” dedi.

“Saraya bal kaymak pekmez, emekliye maaş yetmez”

2023 yılı sonu rakamlarına göre Saray’ın aylık masrafının 1 milyar 23 milyon Lira, günlük masrafının ise 35 milyon Lira olduğunu hatırlatan Tutdere, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sarayın sadece 1 günlük masrafı, 3 bin 500 emeklimizin 1 aylık masrafına eşit. Saraya bal kaymak pekmez, emekliye maaş yetmez. Emekli 10 bin Lira ile mutfak masrafını mı karşılasın, fatura mı ödesin, sağlığa ve eğitime para mı ayırsın? Adalet vurgusuyla iktidara gelen AKP, yıllardır adaletsizliğin en büyüğünü göz göre göre emeklilere yapıyor. AKP’nin ne zihniyetini ne de komşusu açken kendisi tok yatan adaletini kabul etmiyoruz.”

“Zam değil muazzam hayâl kırıklığı”

Tutdere, “İktidar asgari ücret tutarıyla işçilerimizi, sözde emekli zammıyla emeklilerimizi büyük hayâl kırıklığına uğrattı. Bu artışa zam değil ancak muazzam hayâl kırıklığı denir. Satın aldığımız toplu iğneden bile vergi alan bu sistem halkımızı borç bataklığına sürükledi. Gelinen noktada iktidarın uyguladığı ekonomi politikası, yandaşları dışındaki tüm halkımız için daha çok çalışmak ama daha zar zor geçinecek kadar kazanmak anlamına geliyor. 100 yıl önce nice zorluklarla kurulan ülkemiz bu utanç tablosunu hak etmiyor. Emeklisi, işçisi, memuru fark etmeksizin bir an önce tüm maaşların insani yaşam koşullarını sağlayabilecek noktaya getirilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: tutdere emekli zam

Aramızdan Ayrılanlar 03.04.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 20.03.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 17.02.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Aramızdan Ayrılanlar 31.01.2024


ARAMIZDAN AYRILANLAR

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor