Adıyaman´da Meslek Lisesinde 30 öğrenci tarafından 3 aylık çalışma ve öğretmenlerinin yardımıyla mayın arama robotu geliştirdi.
Arama kurtarma faaliyetleri ile askeri güvenlik çalışmalarında kullanılabilecek robot, 5 ila 20 kilometre hızla ilerleyebiliyor ve operatörüyle birlikte yaklaşık 200 kilogram yük taşıyabiliyor.
Mayın arama robotunun en büyük özelliği ise yerli ve milli olması.
Genel Kurmay Başkanlığı robotun incelemesi için Genel Kurmaydan yetkili görevlendirdi.
Mimar Sinan Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Kuruş, yaptığı açıklamada, 6 yıllık bir okul olduklarını, genellikle okula gelen öğrencilerin akademik başarısının düşük risk grubunda öğrenciler olduğunu söyledi.
“Biz bunlar böyle diye bir çalışmamazlık yapmıyoruz” ifadelerini kullanan Kuruş, şöyle devam etti; ?Öğrencilerimize yaptığımız çalışmalarla hem okula hem eğitime, öğretime ilgilerini arttırmak, farkındalık oluşturmak, öz güvenlerini arttırmak amacıyla çeşitli projeler geliştiriyoruz. Bu yıl yaptığımız TUBİTAK bilim fuarı kapsamında geliştirdiğimiz bir proje, yani günümüzde bir çok kullanılan robot var, normal tekerlekli şekilde arazide giden robotlarımız var ancak ilimizin ve diğer ülkemizin engebeli arazisinde hareket edebilen robot sayısı yok denilecek kadar az, buradan yola çıkarak böyle bir şey geliştirdik. Bu engelli vatandaşlarımızın engebeli arazide hareketi veya askeri amaçla geliştirilerek kullanabilecek bir robot imkan olursa, destek olursa, bunu geliştirerek çok daha geniş amaçlar için kullanabileceğimiz robot olacağına inanıyoruz?
Serbest Bir Robot Yaptık
Serbest bir robot yaptıklarını anlatan Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Öğretmeni Mustafa Ünal ise “Biz öğrencilerimizle beraber, makine bölümü öğrencilerimiz ile birlikte serbest bir robot çalışması yapalım dedik ve böyle bir örümcek robot projesi yaptık. Amacımız öğrencilerimizin bölümümüze olan ilgisini, okulumuza olan ilgisini artırmak, uzak kumanda ile hareket edebilen, üzerindeki operatör yardımı ile hareket edebilen bir robot yapmaktı.
Yaklaşık makine bölümü 20 öğrenci ile birlikte 3 aylık bir çalışma sonucunda bu projemizi yaptık. Projemiz bir araştırma geliştirme projesi idi. Hareket edebilecek şekilde tasarladık. Üzerine hareketli kollar, ısı detektörü ve sensörler, mayın arama için kullanılabilecek araçlar ilave kullanılarak, engelli arazilerde, arazi şartlarında kullanılabilir. Belki askeri araç olarak kullanılabilir diye düşündük, aynı zamanda genelkurmay başkanlığı tarafından gelecek bir heyet tarafından makinemiz değerlendirilecek, belki mayın arama işinde kullanılabilecek” şeklinde konuştu.
Meslek Lisesi Öğrencileri Mayın Arama Robotu Geliştirdi
Adıyaman´da Meslek Lisesinde 30 öğrenci tarafından 3 aylık çalışma ve öğretmenlerinin yardımıyla mayın arama robotu geliştirdi.