Besni´de Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde okuma yazma kursu açıldı. Toplamda 120 saat sürecek olan kursta 70-80 yaşları arasında kadın kursiyerler Kur´an-ı Kerim okuyabilmek için okuma yazma öğrenmeye çalışıyor.
Okuma yazma iki
Basamakta gerçekleşiyor
Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan okuma-yazma kursuna katılan 70-80 yaşındaki kadınların Kuran-ı Kerim okumak için eğitim gördüğünü söyleyen Öğretmen Mehmet Dağdeviren, ?Bütün illerde ve ilçelerde okuma seferberliği yaptık. Bu seferberlikler çerçevesinde, yetişkinler dediğimiz okul çağını geçmiş olan abilerimize, ablalarımıza, annelerimize, teyzelerimize ve hatta ninelerimize burada okuma yazma çalışması yapıyoruz? dedi.
Okuma yazmanın iki basamakta gerçekleştiğini belirten Dağdeviren, ?Birincisi okuma yazmaya ilk başlama kursu olarak baktığımız birinci basamak kursu. Bu kursumuz 120 saat üzerinden değerlendirilir. Günlere paylaştırılır, en uygun şartlar neyse o şekilde bir planlama yapılır. Bu planlamanın sonunda da gelen öğrencilerimize, kursiyerlerimize okuma yazmanın birinci basamağı tam anlamıyla öğretilir. Tabi burada sadece okuma yazma öğretilmiyor. Yaşama becerisi ve matematik derslerimiz de var. Burada sivil toplum kuruluşlarını anlatıyoruz, devletin yapısını anlatıyoruz, ülkemizde var olan durumları anlatıyoruz, birbirimizi anlatabilmeyi, girişimciliği, hayatımıza neler katabileceğimizi, okumanın bize verdiği hazzı anlatıyoruz? diye konuştu.
?73 yaşındaki ninemiz
Okuma yazma öğrendi?
2,5 yıldır Besni´de okuma yazma kursunu sürdürdüğünü ifade eden Dağdeviren, ?Bu süre zarfında yüze yakın öğrencimiz mezun oldu. Bu çalışmalara bire bir katıldılar. Çok başarılı bir şekilde buradan ayrıldılar. Hatta şöyle bir örnek verelim. 73 yaşındaki bir ninemize çok güzel bir okuma yazma öğrenimi gerçekleştirdik. Gelen kişinin temel amacı şuydu. Kuran-ı Kerimi okuyabiliyordu, hatmetmişti, her şeyini ezbere biliyordu ama Türkçesini bilmediği için kendi içinde bir sorgulamaya gitmişti. Bunu en iyi öğrenmenin yolu Türkçe öğrenmek ve okuma yazma öğrenmek diye düşünmüştü. 73 yaşında geldi. Çok güzel bir şekilde öğrendi. Eminim şimdi hayatında da öğrenmek istediği birçok şeyi başardı? şeklinde konuştu.
?İkinci basamakta
Konular genişliyor?
İkinci basamak kursta ilkokul dördüncü sınıf yüzeyine kadar eğitim verildiğini anlatan Dağdeviren, şunları söyledi: ?Burada da konular biraz daha genişler. Fen Bilgisi, Fen ve Sosyal Bilgiler, Matematik ve Türkçe dersleri gerçekleşir. Burada daha çok metin okuma, durumu anlama, kavrama çalışmaları yürütülür. Yine Fen ve Teknoloji dersinde vücudumuzdan tutun canlıların hayatına, ülkelere, dünyaya, bilim ve teknolojiye çok fazla yer ayırırız. Burada bilinmesi gereken birçok şeyden bahsederiz. Yine sosyal bilgilerde de ülkemiz, dünyamız, uzay sivil toplum kuruluşları daha geniş bir yelpazede devletin yönetimi, yerel yönetimlerden bahsederiz. Bu anlamda gelen öğrencilerimizin çoğunu daha önce belki de hiç duymadıkları gerçekliklerle buluştururuz ve çok anlamlı güzel sonuçlar alırız. Bu kurslarımıza gelip de başarılı olmayan çok az insanımız var. Onunda çeşitli nedenleri oluyor. Ya hastalık ya da ailenin özel durumundan kaynaklanıyor?
?Okuma yazma bilmeyenlere seslendi?
Bütün Besni´de yaşayan, okuma yazma bilmeyen annelere ve babalara davet sunan Dağdeviren, ?Hayatınıza katacağınız birçok şeyiniz var. Burada öğreneceğiniz ve yaşamınıza daha mutlu olacağınız birçok şeyiniz var. Dolayısıyla bu saatten sonra ne olacağım, ne yapacağım diye düşünmeyin. Bir minibüsün, bir marketin veya hayatınızda karşılaştığınız herhangi basit bir şeyi okumak size büyük bir haz ve büyük bir mutluluk verecektir. Sizin dünyaya bakışınızı bile değiştirecektir. Dolayısıyla buradan kendinizi sakınmayın. Bizlere destek verin? dedi.
Gelemeyenlerin ayağına gidiyorlar
Halk Eğitim Merkezi´ne gelemeyenler için de çalıştıklarını ifade eden Dağdeviren, ?Kendileri gelemeyen vatandaşlarımız için sırtımızda projeksiyon cihazımızı, bilgisayarımızı, yazıcımızı alarak vatandaşlarımızın ayağına geldik. Buradaki temel hedefimiz halk eğitim merkezine başvurmuş olan hiçbir insanımızı boş veya umutsuz göndermemek. Yer neresi olursa olsun, Yeter ki bize ihtiyaç olsun. Biz sırtımızda malzememizle mutlaka yanınıza uğrayacağız. Okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımıza hayatın bölümlerini göstermeye çalışacağız? diye konuştu.
?Liseye kadar okumak istiyorum?
Üç gündür kursa geldiğini belirten Zeliha Güner ise duygularını şu sözlerle aktardı: ?Kendimizi geliştirmek için kursa geliyoruz. Çünkü bir şey anlamıyor ve bilmiyoruz. Bir hastaneye falan gittiğimizde bir şey bilmiyoruz. Gaziantep´e indiğimizde bir yere gitmeyi bilmiyoruz. Bunun için kendimizi geliştireceğiz. Üç günde bir şeyler öğrendim. Hem okuyor hem yazıyorum. Matematik öğreniyoruz. Hocamız da bizimle çok ilgileniyor. Daha önce hiç okula gitmedim. Kendimi geliştirirsem okumaya devam ederim, ortaokula da devam ederim. Liseyi bitirene kadar okumak istiyorum.?
Okuma Yazma Kursu Yaşlıları umutlandırdı
Besni´de Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde okuma yazma kursu açıldı. Toplamda 120 saat sürecek olan kursta 70-80 yaşları arasında kadın kursiyerler Kur´an-ı Kerim okuyabilmek için okuma yazma öğrenmeye çalışıyo