Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DMM’den “Kuru Fasulye Krizi” İddialarına Açıklama

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın organları ve sosyal medya hesaplarında yer alan “kuru fasulye krizinin kapıda olduğu, ürünün sofralardan eksileceği” yönündeki iddialara ilişkin önemli bir açıklama yaparak kamuoyunu uyardı. Yapılan açıklamada söz konusu iddiaların tamamen asılsız olduğu ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir dezenformasyon faaliyeti niteliği taşıdığı vurgulandı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın organları ve sosyal medya hesaplarında

Arzda Herhangi Bir Sorun Yok

Açıklamada, Türkiye’nin kuru fasulye arzında herhangi bir sıkıntı bulunmadığının altı çizildi.
2024 yılında yeterlilik oranının %84,5 seviyesine ulaştığı, iç tüketimin büyük bölümünün yerli üretimle karşılandığı belirtildi.

2025 yılına ilişkin TÜİK tahminlerine göre:

  • 247 bin ton üretim gerçekleşti,

  • Yalnızca 7 bin tonluk sınırlı ithalat yapıldı.

Bu veriler, iç piyasada arz sürekliliğinin güçlü şekilde korunduğunu ortaya koyuyor.

TMO’nun Alım Fiyatı ile Piyasa İstikrarı Güvence Altında

Üreticiye destek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından kuru fasulye için alım fiyatının 42 TL/kg olarak belirlendiği hatırlatıldı. Bu uygulama sayesinde hem üretim sürdürülebilirliği hem de piyasa istikrarı güvence altına alınıyor.

%75 Hibeli Tohum ile Üretime Ek Teşvik

Açıklamada, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında üretimi artırmak için çiftçilere %75 hibeli tohum desteği sağlandığı aktarıldı.

Kuru fasulye ayrıca 2024’ten itibaren üretim planlaması yapılan ürünler listesine alındı.
Destek miktarları ise şöyle güncellendi:

  • 2024 üretim yılı: 185 TL/dekar

  • 2025 üretim yılı: 366 TL/dekar

  • 2026 üretim yılı: 465 TL/dekar

“Manipülatif İddialara İtibar Etmeyin”

DMM açıklamasında, kuru fasulye arzında bir kriz yaşanacağı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı net şekilde ifade edilerek, vatandaşların resmî kurumlar tarafından paylaşılan verilere itibar etmesi gerektiği vurgulandı.

Reklam