Üniversite Düşüncesinden vazgeçmedik
Geçtiğimiz ay ilk sayısı yayımlanan ve büyük beğeni toplayan BESNİLİLER Dergisinin kapağında Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu´nun Besni Üniversitesi üzerine verdiği söyleşisi vardı. Üniversite düşüncesinden vazgeçmediklerini belirten Erdemoğlu, bu konuda yakın zamanda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceklerini açıkladı.
4-5 Fakültesi bulunan bir Üniversite kurmak istediklerini belirten Erdemoğlu, şuan inşaatı devam eden Fakültede 5 bölüm yani 4 Mühendislik, 1 tane Mimarlık bölümünün olacağını belirterek ?Yani biz nasip olursa ilerde Besni Üniversitesine geçebiliriz diye onun alt yapısını hazırlamaya çalışıyoruz. Üniversite yolundayız ama şu anda biz sadece talep ediyoruz. İnşallah hükümetimiz buna sıcak bakarlar önümüzdeki dönemde.?
Üniversite Sanayi işbirliği istiyoruz
?İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Üniversite fikrimize sıcak bakar ve süreç hızlanır.? Diyen Erdemoğlu, şöyle devam etti. ?Önümüzdeki süreçte sayın cumhurbaşkanımızla yapacağım görüşmede bu konuyu gündeme getireceğiz ve sürecin hızlanmasını rica edeceğiz. İnşallah Besni ilçemiz için hayırlısı olur. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Üniversite fikrimize sıcak bakar ve süreç hızlanır.? dedi.
Besni´ye kurdukları Fabrika ile yaklaşık 700 kişiye istihdam sağlayan Erdemoğlu, sanayide de üstlerine düşeni yaptıklarını ifade ederek, ?Biz Üniversite sanayi işbirliği yapmak istiyoruz. Biz sanayide üstümüze düşeni yapıyoruz. Diğer hemşerilerimizin de sanayi yatırımı yapmasını bekliyoruz.? dedi. Söyleşinin tamamını 2. Sayfada okuyabilirsiniz.
Besni´ye Üniversite Düşüncesinden VAZGEÇMEDİK
Ancak büyük hayalleri olanlar ve hayallerinin peşinde azimle yürüyenler başarıya ulaşabilirler. Başta Eğitim olmak üzere sosyal sorumluluk projeleriyle ve kazandıklarını çalışanlarıyla paylaşmalarıyla değil Besni, Gaziantep, tüm Türkiye´nin örnek gösterdiği sayılı aileler arasında olan Erdemoğlu ailesi, Merhum Mehmet Erdemoğlu´nun izinde Besnimize yaptıklarının yanında, hayalleriyle de ufkumuzu genişlettiler. Biz Besnililer olarak onlara ne kadar minnet ve şükranlarımızı sunsak azdır.
Merhum ?Bilge insan? Mehmet Erdemoğlu, ömrünü ilkelerinden sapmadan kazandığını paylaşarak geçirmiş, 2006 yılında ansızın aramızdan ayrıldığında, hayat ilkelerini ailesine ve topluma devretmişti.
Ebediyete intikal etmeden önce yapma sözünü verdiği Mimarlık Fakültesi, bu sene eğitim öğretime başlayacak.
Ancak, oğlu Sayın İbrahim Erdemoğlu, büyük bir hayalin peşinde, içimizi titretecek derinlikte bir şeyden bahsediyor. Birkaç yıl önce söylediğinde gerçekten afallamıştık. Ama yanlış bir şey yoktu! Hedef büyüktü ve gerçekleştirecek azim vardı. Sayın İbrahim Erdemoğlu Besni´ye yine babalarının adını taşıyan içerisinde şuan yapımı devam eden Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinin yanında 3-4 fakültenin daha olduğu bir Üniversitesini kurmak istiyordu. Besni Mehmet Erdemoğlu Üniversitesi.
Bu fikir hayat geçtiğinde ilçemize kazandıracaklarını saysak sayfalar yetmeyecektir.
Hal böyle iken araya hiç kimsenin elinde olmayan sebepler girdi ve bu güne geldik. Sayın İbrahim Erdemoğlu bu fikrinden vazgeçmedi. O gerçek bir Besni sevdalısı. Bize de düşen her zaman yanlarında olmak, bunu hissettirmek ve bu mücadeleye ortak olmak?
Dergimizin elinizdeki bu ilk sayısında, onun hayallerini kapağımıza taşımamızdaki amacımızda budur…
Sayın Erdemoğlu Üniversite hayali nasıl ortaya çıktı?
Üniversite hayalinin mimarı babamızdır. Babamız Adıyaman üniversitesi kurulduğu zaman, Besni´ye bir fakülte sözünü o zaman almıştır. Yani o zamanlar Besni´nin geleceğini düşünerek, Besni´ye ne yapabiliriz, o gün ki şartlarda onun sözünü vermiş, bizde sadece babamızın vermiş olduğu bu sözü yerine getirmekle mükellefiz.
Ancak biliyorsunuz Fakülte yapımından bir yıl öncesinde yani Mimarlık Mühendislik Fakültesinden daha ötesinde Besni Üniversitesi yapabilir miyiz düşüncesine daldık. Biz bu düşüncemizden vazgeçmedik. Şu aşamada Fakültenin bu yıl faaliyete geçmesini planlıyoruz. İnşallah ondan sonra tekrar devletimizi yöneten kişilerle bu konuyu sürekli gündeme getirerek Besni´mize Üniversiteyi kazandırmak istiyoruz.
Geçen yıl Mimarlığın yanına Mühendislik de eklendi. Bu Üniversite için bir adım sayılabilir mi?
Fakültede 5 bölüm olacak yani 4 Mühendislik, 1 tane Mimarlık. Yani biz nasip olursa ilerde Besni Üniversitesine geçebiliriz diye onun alt yapısını hazırlamaya çalışıyoruz. Üniversite yolundayız ama şu anda biz sadece talep ediyoruz. İnşallah hükümetimiz buna sıcak bakarlar önümüzdeki dönemde.
Tabi burada üniversite dediğimiz şey sadece dört bina arasında olan bir kurum değil. Şuanda Belediyemiz, Besni insanımız dâhil olarak üniversite mantığından sonra kafasını bir nebze olsun değiştirdiğini gördüm ben. Üniversite hayali olmasaydı belki vadi projesi olmazdı. Fakültemiz olmasaydı belki kongre merkezi düşünülmeyebilirdi. Yani hepsi bir zincirin halkaları gibi birbirini tetikleyen şeyler.
Hükümet onayladığı takdirde Besni Mehmet Erdemoğlu Üniversitenin içinde hangi Fakültelerin bulunmasını istiyorsunuz? Ve ayrıca bunları kim yapacak? Çünkü yaklaşık 2 yıl önce yaptığınız bir konuşmanızda ?Bir Fakülteyi biz şu anda yapıyoruz. Bir fakülteyi de Besnililer olarak el birliği ile yaparız. 2 Fakülteyi de devletimiz yapar. 4-5 Fakültelik bir Üniversitemiz olur? demiştiniz? Bu halen geçerli mi?
Besni ilçemize 4-5 fakülteli üniversite fikrimizden vazgeçmedik. Önümüzdeki süreçte sayın cumhurbaşkanımızla yapacağım görüşmede bu konuyu gündeme getireceğiz ve sürecin hızlanmasını rica edeceğiz. İnşallah Besni ilçemiz için hayırlısı olur.
Hükümet yetkilileriyle görüşmeleriniz devam ediyor mu? Hangi aşamada? Biraz ayrıntı verir misiniz?
Bu anda pek görüşmemiz yok ancak önümüzdeki günlerde sayın cumhurbaşkanı ile görüşmeyi umut ediyoruz. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Üniversite fikrimize sıcak bakar ve süreç hızlanır. Ancak biz Üniversite sanayi işbirliği yapmak istiyoruz. Biz sanayide üstümüze düşeni yapıyoruz. Diğer hemşerilerimizin de sanayi yatırımı yapmasını bekliyoruz.
Sizce Türkiye Eğitim konusunda nerede, ne yapmamız lazım?
Şimdi biz eğitim noktasında Türkiye´de bölgesel olarak neredeyiz, biraz da ona bakmak lazım, kendi yaptığımız küçük şeylerle mutlu oluyoruz ama dünyanın neresindeyiz ona bakmak lazım.
Ben net olarak şunu görüyorum. Türkiye´nin bilimle, araştırmayla, geliştirmeyle, yenilikle ilgili eğitim kurumları çok zayıf. Bugün istatistiklere baktığınız zaman Mühendislik ve Fen Bilimlerinden mezun olan öğrencilerin iş bulma imkânı çok daha yüksek.
Birkaç tespit yapmak istiyorum. İslam ülkelerinin toplam sayısı 57, bu 57 ülkede 500 tane üniversite var Türkiye dâhil. Bir Amerika Birleşik Devletlerinde 5 bin 500 üniversite var. Şimdi bu tespitlere göre dünyada biz hangi ilkteyiz ona bakmak lazım.
İslam Ülkelerinde bulunan 500 üniversitenin hiçbir tanesi ilk 500 üniversite içerisindeki başarı oranına giremiyor. İlk 500 üniversite içerisinde ne bir Türk üniversitesi var, ne bir İslam Ülkesi üniversitesi var. Yani bizim bu eğitim noktasında alacağımız yol çok fazla. Bakış açımızı bunlara göre yapmamız lazım. Yani her noktada dünya ne yapıyor biz ne yapıyoruz diye bakmamız lazım.
Erdemoğlu ailesi olarak Türkiye´de eğitime büyük katkı sağladınız. Bu tür yardımları bir sorumluluk olarak mı görüyorsunuz?
Babamız bize hep şunu söylerdi, ?sizin veya bizim olan hiçbir şey yoktur, her şey fanidir. Ama sadece sorumluluğumuz vardır.´ Bizim sorumluluğumuz insanımıza, bölgemize, ülkemize ve devletimizedir. Bizim tüm mücadelemiz budur. Bu mücadele çerçevesinde sadece ekonomik olarak bir yere gelmek bir şeyi ifade etmez. Toplumun tüm katmanlarının, yaşam tarzını düzenleyebilecek, katkıda bulunabilecek neler varsa yapılması gerekir.
Herkes çocuğunu düşünür. Çocuğunuza para bırakarak geleceğini garanti alamazsınız, yer bitirir. Mülk bırakarak da garanti altına alamazsınız, satar yer. Eğitim vererek de garanti altına alamazsınız o zaman da sokaktaki bir tinerci çocuk bıçak saplar öldürür. Onun için bizim felsefemiz şu; bizim çocuklarımızın geleceği, sanayileşmiş, gelişmiş, kültürlü ve zengin bir ülke bırakabilirsek o zaman garantidedir. Yoksa kendi kendimizi kandırmadan öteye gidemeyiz. Onun için toplumdaki tüm çocukların eğitiminden sorumluyuz. Ancak biz gücümüz oranında bunları yapmaya çalışıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse bugün Türkiye´de 20 milyon okuyan öğrencinin iki binde biri bizim yaptırdığımız okullarda okuyor, inşallah bu sayıyı daha da artıracağız.
İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Üniversite fikrimize sıcak bakar ve süreç hızlanır. Ancak biz Üniversite sanayi işbirliği yapmak istiyoruz. Biz sanayide üstümüze düşeni yapıyoruz. Diğer hemşerilerimizin de sanayi yatırımı yapmasını bekliyoruz.?
Besni ilçemize 4-5 fakülteli üniversite fikrimizden vazgeçmedik. Önümüzdeki süreçte sayın cumhurbaşkanımızla yapacağım görüşmede bu konuyu gündeme getireceğiz ve sürecin hızlanmasını rica edeceğiz. İnşallah Besni ilçemiz için hayırlısı olur.
Babamız bize hep şunu söylerdi, ?sizin veya bizim olan hiçbir şey yoktur, her şey fanidir. Ama sadece sorumluluğumuz vardır.´ Bizim sorumluluğumuz insanımıza, bölgemize, ülkemize ve devletimizedir. Bizim tüm mücadelemiz budur.
Erdemoğlu´ndan Besnili Sanayicilere Yatırım Yapın Çağrısı
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu Besnili Sanayicilere Besni´ye yatırım yapın çağrısında bulundu. Besni Üniversitesini kurma düşüncesinden vazgeçmediklerini belirten Erdemoğlu, ?Biz, Üniversite sanayi işbirliği yapmak istiyoruz. B