Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kaybolmaya yüz tutmuş Mesleğini Tek başına ayakta tutuyor

Bir dönem binek hayvanlarının yük taşırken sırtlarının zarar görmemesi için özenle yaptırılan semerler Besni´de 72 yaşındaki Cuma Cihangiroğlu´nun ellerinde ayakta durmaya çalışıyor.

Bir dönem binek hayvanlarının

Özellikle 1980 ve 2000 yılları arasında yoğun talebin olduğu semercilik mesleği Besni´ ilçesinde kalan son iki semerci ustasıyla zamana direniyor.
O dönemlerde ilçede yaklaşık 60 semercinin olduğunu söyleyen Cuma Cihangiroğlu, şuan sadece iki kişi kaldıklarını ve bir tek kendisinin bu mesleğe merakının devam ettiğini kaydetti.
İyi bir semerin özellikle keçe, palas ve telisten yapıldığını ifade eden Cihangiroğlu, 30 yıl önce ilçede usta olarak bu işi yapan 60 kişi içerisinden en küçüğü olduğunu ve bu işe çıraklıktan başladığını belirtti.
Eskisi kadar semerlere rağbet olmadığını söyleyen 72 yaşındaki semerci ustası Cuma Cihangiroğlu şunları kaydetti; ?Şuan semerlere istek pek fazla olmuyor. Bazen haftada bir tane olur bazense ayda bir tane oluyor? dedi.
Semerlere özellikle Mayıs ve Eylül ayları arasında isteklerin arttığını söyleyen Cihangiroğlu; ?Talepler Mayıs ayında başlar, dokuzuncu aya kadar devam eder. Artık yaşlandım, bir semerin yapımı çalışmaya bağlı olarak iki günde de bitiyor, dört günde de bitiyor. Atların semerlerini dört günde, merkepleri iki günde yapıyorum. 30 yıl önce günde bir tane yaptığım işi şimdi dört günde yapıyorum? diye konuştu.
Semer fiyatları hakkında da bilgiler veren Cuma Cihangiroğlu talebe bağlı olarak merkepler için 100 TL, atlar için ise semerlerin 300 TL´ye yapıldığını kaydetti.