2020 yılının Kasım ayında kurulan Besnili kadınlar kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi (BESKA) 7 kurucu üyesiyle başladığı çalışmalarını kendine ait müstakil binasının açılışıyla taçlandırdı. Kesmetepe Beldesi İnce mahallesindeki açılış Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, İzmir Köy Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.
GEÇTİĞİMİZ YIL İLK HASADINI GERÇEKLEŞTİRDİ
2020 yılında Kesmetepe Belediye Başkanı Ali Yılmaz’ın öncülüğünde kurulan Besnili kadınlar kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi (BESKA) çalışmalarını sürdürüyor. Hem bölgedeki kadınların el emeği ürünlerinin kooperatifleşerek Türkiye’ye açılması hem de kadınların toplumda daha ön plana çıkması adına çalışmalarına devam eden BESKA geçtiğimiz yıl Başkan Ali Yılmaz’ın hibe ettiği arazide ilk hasadını gerçekleştirerek çalışmaların meyvesini aldı. Aradan geçen zaman faaliyetlerini aralıksız sürdüren BESKA bu kez de kendilerine ait yeni bir binaya kavuşarak çalışmalarını taçlandırdı.
Kesmetepe Beldesi İnce Mahallesinde düzenlenen açılışa Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in eşi ve İzmir Köy Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer, Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Şevket Meriç, Cumhuriyet Halk Partisi 20. Dönem Adıyaman Milletvekili Celal Topkan, Tut Belediye Başkanı Mehmet Kılıç, Kömür Belediye Başkanı Erkan Karakaş, Pınarbaşı Belediye Başkanı Mahmut Alan, Yaylakonak Belediye Başkanı Abuzer Aydın, çok sayıda davetli ve köy halkı katıldı.
ÖĞRENCİLERE BURS VERMEYİ DE AMAÇLIYOR
Programın açılış konuşmasını yapan BESKA Kooperatif Başkanı Fatma Candar; “Öncelikle açılışımıza katılımlarınızdan hepinize dolayı teşekkür ediyorum. Bizim kooperatif olarak hedefimiz doğal, ilaçsız, gübresiz ürünleri üretip tüketiciye ulaştırmaktır. Topraklarımızı verimli kullanarak onları gelecek nesillere doğal olarak bırakmak en büyük hedefimizdir. Bunun yanı sıra BESKAKOOP olarak bölgemizin öğrencilerine de burs vermeyi amaçlıyoruz. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak birincil görevimizdir. Tekrardan hepinize hoş geldiniz diyorum” dedi.
Kooperatif Başkanı Fatma Candar’ın ardından üye Fatma Emre, köydeki çiftçilik hayatından ve kooperatifin faaliyetlerinden bahsetti.
YILMAZ: TOPRAKLARIMIZI ZEHİRDEN KURTARMALIYIZ
Daha sonra konuşan Kesmetepe Belediye Başkanı Ali Yılmaz ise; “Bu bölgede ailelerimizin tamamı çiftçilik yapıyor. Bu bölgede önceleri çiftçilik karın doyurmak için yapılıyordu o yüzden de büyük alanlarda ekip yapılmıyordu. 10 dönüm bir alanı işleyen aile kışlıklarını doldurdukları zaman kışı rahatlıkla geçirecekleri için başka bir ekime gerek duymuyorlardı. Bölgemiz iki tane kaynak su tarafından sulanıyor. O zamanlar su o kadar çoktu ki boşa gidiyordu. Daha sonra bir sonraki nesil çiftçiliği devralınca bölgeye traktör geldi. Traktör gelince bu ekilmeyen alanların tamamını ekmeye başladık. Ekmeye başlayınca toprak artık karın doyurmaktan çıktı ve meslek haline geldi. Meslek haline gelince de yükü arttı. Nadasa bırakarak yaptığımız tarımı bu sefer her sene yapmaya başladık. Her sene yapınca da toprak güçsüzleşmeye başladı. Güçsüzleşince bu sefer gübre kullanmaya başladık. Dönümüne 10 kilo ile başladığımız gübreyi bugün 100 kilonun üzerine çıkardık. Ekili alanlar artınca bu kez de zirai ilaçlar kullanmaya başladık. Bunu sürekli yapınca topraklarımız artık kanser olma haline geldi” dedi.
“KADINLARIMIZIN ÖZGÜVENİ ARTTI”
Başkan Yılmaz şöyle devam etti; “2019’da biz bir seçime girdik. Seçimden sonra artık bu bölgede bir şeylerin yanlış gittiğinin farkına vardık. Topraklarımızı bu zehirden kurtarmak için bir kooperatif kurduk. Bu kooperatifi kurarken de kadınlarımızın önde durmasını bizimde onlara destek vermemiz gerektiğini amaç edindik. Bu amaçla kadın kooperatifini kurduk. Tabi ki bu süreçte destekçilere ihtiyacımız vardı. Sayın Tunceli Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Maçoğlu ile tanıştık. Kooperatifin kurulması aşamasında da ürünlerin pazarlanması aşamasında da kooperatifimize çok büyük yardımları oldu. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Süreç böyle gidince tabi biz ilaçsız ve gübresiz alanlar aramaya başladık. Geçen yıl 75 dönüm bir araziye mercimek ektik. Şimdi ürettiğimiz birçok ürün kalite olarak normalin çok üzerinde. Kadınlarımızla gurur duyuyoruz. Şuan evlerini geçindiriyorlar, öğrencilere burs da veriyorlar hatta bizi de idare etmeye başladılar. Sürücü kurslarına gidip ehliyet alıyorlar. Özgüvenleri arttı. Geçen yıl 75 dönüm ektiğimiz alanı bu dönem 150 dönüme çıkardık. Geçen yıl 8 dönüm biber ekmiştik bu dönem 18 dönüm ekiyoruz. İnsanların bize olan güveni arttı. Üretmeye devam edeceğiz. Topraklarımızı bu zehirden kurtarıp gelecek nesillerin sağlık birer birey olarak yetişmesini sağlayacağız” diye konuştu.
Başkan Yılmaz’ın ardından Koruyucu Tarım Derneği Başkanı Mehmet Karlı konuşmalarını gerçekleştirerek üretim ve toprak üzerine tespitlerde bulundu.
SOYER: BURADAKİ ÇALIŞMALARI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ
Daha sonra konuşan İzmir Köy Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer ise; “ Tarımsal faaliyetlerde ben hiçbir zaman bu beldede olduğu gibi kadın ve erkeğin bir arada çalıştığı başka bir yer görmedim. Biz İzmir Köy Kooperatifi Birliği olarak 114 tane tarımsal kooperatifin üst birliğiyiz. 40 binin üzerinde ortağımız var. Kadın da var, erkek de var ve logomuz bir kadın ve bir erkek el ele. Dolayısıyla buradaki çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Marifet bir olmak, burada bir olunmuş hatta iki olunmuş, çok olunmuş ve daha çok olacağına inandığım için her zaman yanınızda ve sizlerle birlikte çalışmaktan büyük zevk alacağım” şeklinde ifade etti.
MAÇOĞLU: TÜM DİNAMİKLER OLARAK TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Neptün Soyer’in ardından konuşan Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise; “Aslında benden önce konuşan bütün dostlarımız bu ülkenin vicdanının toprakta olduğunu, toprakla buluşanların özellikle kendi ayakları üzerinde duran, özgürleşen ve kendi özgür alanını yaratan bir şekliyle bu işin parçası olduğunu anlattılar.
Ovacık’ta bu işe ilk başladığımızda en yakınımızdakiler bize gülüyorlardı, bunu başaramayacağımızı düşünüyorlardı. Çünkü bu tarım müdürlüklerinin ve bakanlığının görevi olduğunu biliyorlardı. Artık yerel yönetimler de tüm dinamikler yaşadığı alana sahip çıkması lazım. Yoksa elimizden kayıp gider. Sahip çıkmazsak bu topraklar kirlenir, topraklar kirlendiğinde su kirlenir. Yeraltı suları kirlendiğinde ise biz insanlar artık yediğimiz içtiğimiz bütün şeylerde birçok hastalıklarla karşılaşacağız. Eğer toprak, iklim ve su kirlenirse önümüzdeki 15-20 içerisinde spastik ve obez çocuklar doğmaya başlayacak. Yani genetik hastalıklı çocuklar doğmaya başlayacak ve yaşamımız zehir olmaya başlayacak. Bunlar bilinçli yapılıyor. Bu topraklara atılan çok sayıda zararlı ilaç bize kanser olarak dönüyor. Onun için topraklarımıza, sularımıza ve ürettiklerimize sahip çıkacağız. Yani ürettiklerimizi kiminle nasıl paylaşacağımıza bilmeliyiz. Yoksa tüccara, tefeciye verdiğimiz anda o bizim elimizden gider, bu nedenle de üretici ve tüketici mağdur hale getirirler. Yaşadığımız bu alanlara sahip çıkmazsak büyük alışveriş merkezlerinin raflarına tabi olacağız ve onların bize dayattığı ürünlerle hasta olmaya devam edeceğiz. Onun için hepimizi bu toprakları korumaya, Türkiye’de ki bütün emekçilerin, ezilenlerin ve üretim gücündeki herkesin kendi topraklarına sahip çıkarak yaşamı daha kaliteli hale getirmesi için çabalaması lazım” diye konuştu.
Başkan Maçoğlu’nun ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarım İşleri Daire Başkanı Şevket Meriç ve Uzman Psikolog Özge Özkol birer konuşma yaparak tarım ve kadının toplumdaki yerinden bahsettiler. Konuşmaların ardından Türkiye ikincisi Zeugma Halk Oyunları Ekibinin gösterileri katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Program kooperatifin açılışının gerçekleştirilmesi ve katılımcıların yeni binayı gezmesi ile son buldu.