Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Memur Emeklilerine Seyyanen Zam İçin Kanun Teklifi TBMM’de

Görevdeki memurlara 2023 yılında verilen ancak emekli aylıklarına yansıtılmayan seyyanen zammın memur emeklilerine de ödenmesi amacıyla hazırlanan kanun teklifi TBMM’ye sunuldu. Yaklaşık 2,5 milyon kişiyi ilgilendiren teklif, Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edildi.

Görevdeki memurlara 2023 yılında verilen ancak emekli aylıklarına yansıtılmayan seyyanen

Memur emeklilerinin uzun süredir gündeme getirdiği seyyanen zam talebi Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı. DEM Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ tarafından hazırlanan kanun teklifinde, görevdeki memurlara verilen ilave ödemenin memur emeklilerine de yansıtılması istendi.

Seyyanen Zam Emekli Aylıklarına Yansıtılmamıştı

14 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren 7456 sayılı Kanun kapsamında kamu çalışanlarına seyyanen ilave ödeme verilmişti. Ancak yapılan düzenlemede bu ödemenin emeklilik haklarının hesaplanmasında dikkate alınmaması kararlaştırılmıştı.

Bu nedenle görevde bulunan memurlarla aynı hizmet ve statü geçmişine sahip emekli memurlar arasında önemli bir gelir farkı oluşmuştu.

“Sosyal Adalet ve Hakkaniyetle Bağdaşmıyor”

Kanun teklifinin gerekçesinde, sürekli nitelikteki mali iyileştirmelerden memur emeklilerinin tamamen dışlanmasının sosyal adalet ve hakkaniyet ilkeleri açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Görevdeki kamu çalışanlarına yapılan ödemenin emekli aylıklarına yansıtılmamasının, kamu personel sistemi içerisindeki mali dengeyi bozduğu ifade edildi.

Yaklaşık 2,5 Milyon Emekliyi İlgilendiriyor

Teklifin gerekçesinde yeni ve bağımsız bir mali hak oluşturulmasının amaçlanmadığı, 2023 yılında yapılan düzenlemenin ardından ortaya çıkan gelir farkının giderilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

Düzenlemeyle yaklaşık 2,5 milyon memur emeklisinin seyyanen ilave ödeme hakkına kavuşması, yaşanan gelir kayıplarının ve mağduriyetlerin sona erdirilmesi amaçlanıyor.

Teklif Komisyona Sevk Edildi

TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderildi. Teklifin yasalaşabilmesi için öncelikle komisyonda kabul edilmesi, ardından TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilmesi gerekiyor.

Teklifin Meclise sunulması, seyyanen zammın memur emeklilerine kesin olarak verileceği anlamına gelmiyor.