Üniversite İçerisinde Yolcu Taşıyabilecek
Üretilen ikinci aracın Proje Başkanlığını yapan Besni Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Zihni Alp Çevik üretilen aracın Üniversite Kampüslerinde engelli yolcu taşıma ve güvenlik personellerinin Kampüs içerisinde güvenlik gezilerini yapmasına yönelik gelişime açacakları bir proje olduğunu belirtti.
Arabanın adını Güneşten Enerjisini alarak yola devam eden anlamına gelen Şems-i Revan koyduklarını ifade eden Çevik, ismin öğrenciler tarafından bulunduğunu söyledi.
7 Aylık Bir Süreçte Tamamlandı
Meşakatli bir proje sonunda arabanın imalatını gerçekleştirdiklerini ve 7 ay gibi bir sürede tamamladıklarını belirten Çevik şunları kaydetti; ?Farklı bir tasarım olsun istediğimiz için arabanın tasarımı ne otomobil ne de jip ikisinin arası bir tasarım yaptık. 2 kişiyi çok rahat taşıyor. Fakat 8 öğrenciyle de binip test ettik yani motorunu güçlü yaptık.
Bu aracı yapma amacımız Adıyaman Üniversitesi Kampüsü içerisinde yolcu taşımak, engelli, gelen misafir ve güvenliğin bineceği bir araç olarak yaptık. Geçen yıl yaptığımız aracın motorundan 3-4 kat daha güçlü ve hem de yolcu taşıma için kapasitesini artırdık. Yani insanlar ilkelden mükemmele gider sırrınca bizde ilkelden başladık yavaş yavaş mükemmele doğru gidiyoruz.? Dedi.
2 Saatte 80 Km Yol Gidiyor
2 Saatlik enerjiyle maksimum 40 km hızla 80 Km yol gidebileceğini ifade eden Çevik, Sonraki süreçte arabanın arkasına römork tarzı bir şeyler ekleyip, hareketli koltuklarla engellilerin daha rahat binip inebilecekleri ek projelerle geliştirmeyi düşündüklerini ifade etti.
Çevik, ?Bu tarz araçların geliştirilerek kampüs içerisinde veya büyük fabrikalarda yolcu taşımada kullanımının yaygınlaşmasıyla devlete de büyük katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz.? Dedi.
Besni Meslek Yüksek Okulu Mekatronik bölümü öğrencisi Yunus Emre Gültekin ise ?Mekatronik bölümü olarak grup arkadaşlarımızla beraber yaklaşık 7 aydan beridir sıfırdan şasesinden, demirinden başlayarak, arabayı bugünlere getirdik. Bu Projede emeği geçen okul müdürümüz Doç. Dr. Mücahit Çelik ve Müdür Yardımcısı Zihni Alp Çevik ve 8 kişilik öğrenci gurubumuzla derslerimizi de aksatmadan bu aracı bu hale getirdik. Kendi ekip arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.?
Proje ile derslerindeki başarının arttığını belirten Gültekin, diğer üniversitelerinde bu tarz verimli projeleri hayata gerçekleştirmelerini temenni etti.
Annesi Projeyi görmek için Mersin´den geldi
Arabanın projesinde yer alan Mekatronik öğrencisi Muhammet Serhat Yasak´ın Annesi Nezire Yasak oğlunun da bulunduğu güneş enerjili araba projesinin test sürüşlerini görmek ve oğlunun mutluluğunu paylaşmak üzere Mersin´den Besni´ye geldi.
Nezire Yasak oğlunun projede yer almasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, ?Oğlum bu projede olduğu için çok memnunum, okulumuzdan da çok memnunum. Çocuğumu kendi çocukları gibi görüp böyle güzel projelerle buluşturdular. Böyle projelerle uğraştıkları için çocuklarımızın kendilerine olan öz güveni artar. Çünkü sadece okumak önemli değil, önemli olan onu uygulamak ve gerçek hayata yansıtmaktır.
Mersin´de yaşadığını söyleyen Nazire Yasak, ?Geçen yılda geldim ama bu yıl oğlum yaptıkları aracın test sürüşünü başlattıklarını söyleyince Mersin´den yine kalkıp gelerek oğlumun mutluluğuna ortak olmaya geldim? dedi.
MYO Öğrencilerinden İkinci Güneş Enerjili Araba
Adıyaman Üniversitesi Besni Meslek Yüksek Okulu Mekatronik Bölümü öğrencileri geçtiğimiz yıl başlattıkları güneş enerjili araba projelerini geliştirmeye devam ediyor. Bu yıl ikincisini ürettikleri Şems-i revan isimli güneş enerjisiyle çalışan araba Besnil